你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
WHV同居滿一年可以轉學生(家庭成員)簽證,所以你既情況明年1月底2月初就可以申請。記得草多D材料。
考。
巴打,想問要幾耐搵唔到工先可以申請LETTER OF RELEASE? (NORTHERN INLAND 489)
有冇咩證明要準備?
明白晒,感謝垃圾爸不厭其煩既詳細解答
咁如果係我出發之前係香港開個聯名戶口 會唔會對visa application有用
有D,但係不太。

主要係同居,唔止係聯名戶口。
You are welcome. Good luck.
唔清楚,最好直接問番Northern Inland既州政府。
想問 quantity surveyor
60+5 想申請州擔保,有冇機??
定係收好高分??
邊科容易搵工呢D真係唔好問我。原因請見#1

報學校就無咩唔同,但係申請簽證最好都係搵個專業既遞表會比較好D,因為依家簽證有所謂GTE條款,即係要解釋點解黎讀書同係咪有回國動機打算,自己寫會容易出錯。
下? 姐係如果我用果一年經驗黎扲full skill assessment 既話果一年經驗就唔可以加5 分?
我想問關於PROPERTY MANAGER (612112)
我係香港做左超過8年PROPERTY OFFICER(15分),33歲以下(30分),持有學士學位(15分)
英文考到6666(0分)加埋有60分。
1) 呢個職業要經 VETASSESS做評估,請問具體要點準備?
2) 我見SA同TAS都有做擔保,係咪完VETASSESS評估之後先揀落腳地方意向?

3) 仲有...我見佢話如果行457/186先有以下條件?
For 457 or 186 DE visa:
Excludes any of the following positions:
that have a nominated base salary of less than AUD$65,000
with businesses that have fewer than five employees
with businesses that have an annual turnover of less than AUD$1M
which are not located in regional Australia
Property Manager categories in Group D.

4) 如果直接行190拎PR就唔駛經457 TR轉,所以就無以上條件?
5) 190 VS 489 係咪489因為係TR所以易批D? 但如果可以一步到位拎到190係咪唔駛煩?

希望樓主解答,謝謝!
form 80個question 17問你拎address history for the last 10 years...
我填晒所有address但有D根本就無proof無留record...點算?
暫時有打算起呢邊做d小生意
開餐廳或者開鋪賣野
有當地親戚出面同合作做 有無機會拎到pr...
另外,巴打,想問下我到左澳洲之後,駛唔駛向澳洲IMMI DEPARTMENT/ 其他部門申報我已經到左?
唔使通知移民局,可以發個email到Northern Inland council通知下,但係都係唔係compulsory。
無咁簡單。

1 你人係邊,點樣管理,用咩簽證過黎管?
2 你既背景/學歷/工作經驗是否匹配生意/提名職位?(僱主擔保)
3 有幾多身家?(投資移民)
Q17 Form 80 唔需要 proof,就咁填就得。
首先 officer 唔同 manager,除左滿足 ANZSCO 要求,仲要證明你係 manager。

1 https://www.vetassess.com.au/skills-assessment-for-migration/general-occupations/eligibility-criteria

2 是的,同埋兩個州要求唔同,到時候睇下你滿足邊個。

3 是的。僱主擔保既話有你提到既額外要求。

4 是的。

5 是的。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞