你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike

唔想打擊你,所以如果你真係有咁既打算既話,送你一句good luck。

有無聽過有人搵到office job

18年3月開始僱主擔保移民會全部取消 巴打你即使成功搵到office工都冇左僱主擔保呢條路行
我有fd就係澳洲大學畢業搵到office工做左幾個月公司睇好佢話擔保佢點知半年前收緊僱主擔保職位第一下cut左佢果種職位搞到佢以家灰曬

紅字錯,應該係話將會係三月改革。457改名為TSS。

係 但TSS分兩年制、四年制
兩年制做完都冇得拎永久visa
四年制做滿三年可以轉永居但申請人要本身有兩年相關工作經驗再加Ielts4個6
根本上留學生大學畢業後都唔會符合到四年制既條件
就咁睇落同取消所有僱主擔保冇咩別分

宜家好多unions都仲嘈緊,希望你提到既未必係最終既改革。

乜原來仲有灣轉?
我好希望我個fd留低係度囉 身邊d fd大部份都留唔到一個又一個走曬好sad

一日未立法一日都仲有彎轉。
如果我係澳洲有一間公司,我可唔可以自己申請自己去做野?

原則上係唔得。自僱係移民局唔容許既。

咁有咩visa係for我過去管理間公司? 因為我宜家要fullfill 188A要求,佢要我全職打理間公司兩年先伸請得。

咁有咩visa係for我過去管理間公司? 因為我宜家要fullfill 188A要求,佢要我全職打理間公司兩年先伸請得。

188A好似係講緊你自己本身有間公司係外地做緊再過黎拓展澳洲業務喎

188A好似係講緊你自己本身有間公司係外地做緊再過黎拓展澳洲業務喎

下,一定要海外㗎? 咁188B呢? 澳洲間公司算唔算係我既資產?

下,一定要海外㗎? 咁188B呢? 澳洲間公司算唔算係我既資產?

188類算係拓展海外業務移民visa
188A其中一個要求係要你本身有間公司你係股東係香港做緊對上4年有2年年營業額達到50萬澳幣仲有其他計分制要求 到批左visa比你之後你要係澳洲開間公司做兩年仲要再達到佢要你做到既營業額之後先順利拎到永居visa
188B都係要你本身有直接參與或者一盤生意再加你有225萬澳元總資產然後你要投資150萬澳幣黎澳洲搞生意先得一樣仲有計分制要fulfill
如果你係有錢你間香港公司營業額又再高d的話想搞呢類visa可以睇一隻叫132商業精英visa 呢種唔洗計分

188A其中一個要求係要你本身有間公司你係股東係香港做緊對上4年有2年年營業額達到50萬澳幣仲有其他計分制要求 到批左visa比你之後你要係澳洲開間公司做兩年仲要再達到佢要你做到既營業額之後先順利拎到永居visa
188B都係要你本身有直接參與或者一盤生意再加你有225萬澳元總資產然後你要投資150萬澳幣黎澳洲搞生意先得一樣仲有計分制要fulfill
如果你係有錢你間香港公司營業額又再高d的話想搞呢類visa可以睇一隻叫132商業精英visa 呢種唔洗計分

btw呢d都係我之前搵移民方法上網同問agent知番黎既 有錯請樓主指證 希望幫到大家
收唔到 invite

尋晚有invitation喎。

全部70分以上
收唔到 invite

全部70分以上

咩職業?
short term 工作list 仲會唔會cut d 職業
好撚驚
收唔到 invite

全部70分以上

咩職業?

收唔到 invite

全部70分以上

咩職業?

應該快架啦。
short term 工作list 仲會唔會cut d 職業
好撚驚

會就實會,不過應該只會cut D超冷門既。

188B係專門俾投資人士(所謂投資係指投資係企業/股票/渦輪/期貨等),而唔係必須自己有一門生意。

其他的都可以算話正確。

188A一般係俾海外商業人士申請。

你呢種情況有兩個建議:

一係先係香港參股參與最少兩年管理滿足188A要求再過黎。

二係將你係澳洲公司既股份先比其他人(例如business partner),然後申請境外457,等攞到457之後過幾個禮拜先將股份轉番比你。

你急既話就走第二條路,不過風險較大同埋未必轉得到PR。走第一條路會穩陣D。
好撚驚

上之已經cut 左好多
希望之後唔會啦
識人上年岩岩做左translator評估 就做人cut 左
好撚驚

上之已經cut 左好多
希望之後唔會啦
識人上年岩岩做左translator評估 就做人cut 左

咁的確有d occupation s已經over supply左,況且有機會會加番上去呢。
巴打我係之前問護士移民個個呀 想問下申請要唔要過黎住幾耐先 洗唔洗搵左工先個啲 多謝解答
巴打我係之前問護士移民個個呀 想問下申請要唔要過黎住幾耐先 洗唔洗搵左工先個啲 多謝解答

太多人問過我護士移民啦😅

批左簽證就最少要黎一次,其他無咩要求。

唔洗一定要搵工先,黎度再搵都得。
請問巴打,如果我成功拎到PR,然後申請埋老婆同細路拎PR,咁到佢地有PR後係咪要盡快過澳洲?定係可以再等幾年先?
想問下巴打 如果我今年喺澳洲grad 想申請pr 以我所知就要做兩年先夠分 我應該申請咩visa做兩年工?
請問巴打,如果我成功拎到PR,然後申請埋老婆同細路拎PR,咁到佢地有PR後係咪要盡快過澳洲?定係可以再等幾年先?

盡快。最好攞到PR後五年內settle係澳洲。
想問下巴打 如果我今年喺澳洲grad 想申請pr 以我所知就要做兩年先夠分 我應該申請咩visa做兩年工?

https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/485-

https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/485-

巴打有冇識啲移民中介喺Sydney 既呢?

盡快。最好攞到PR後五年內settle係澳洲。

咁又請問,如果我想細路響香港讀多幾年書先過去,係咪最好遲幾年先幫佢地申請PR?

巴打有冇識啲移民中介喺Sydney 既呢?

唔識悉尼既中介。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞