你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
究竟有幾多人以為8好易考,我敢講香港speaking 有7都唔多
以現時既情況,當然係越高越好。簽證既Point Test都係越高越穩陣。
講多D job duties?
Clarify 番,工作經驗加分只有當工作經驗同提名職位相關同埋要係skill level上先可以加。

Skill level即係每個occupation都有一個技能水平底線要求,例如會計要最低Bachelor學歷,係攞到呢個學歷之前既工作經驗分都未必加到分,要比職業評估機構assess過可以先可以加,兼且好少情況係加得上既。

同學歷加分有D唔一樣。
所以我打擊好大
睇番你成個回覆,我會建議你讀diploma of nursing,然後走Enrolled Nurse之後489/190。

求其俾個RMIT既你參考下:https://www.rmit.edu.au/study-with-us/levels-of-study/vocational-study/diplomas/c5365

不過EN既職業評估要求係4個7,所以英文需要下苦功。

QS,Social Worker同Teaching都要higher education(即係bachelor/master水平)。
目標8但有7已經好滿足
香港讀緊electronic engine year 3
計劃出國讀engine master

同屋企人傾過,既然都出得國,拎埋護照移埋民

我都search 高登連登大大小小既留學移民post

英美澳加 英語國家黎講

英國讀完master 直頭踢你走 唔比你留低做

美國有STEM visa 可以留低,但Donald Trump上台一直收緊移民policy

所以最大機會去澳加

加拿大好似行PNP policy 唔同省唔同policy

不過以ontario 為例,我見好immigration board 好似有個係讀完master or phd 可以直接申請PR without a job offer.

講番澳洲,澳洲好似行計分制。

但我想知我過黎讀taught master in engineering 出黎搵到工既機會大唔大呢?

謝謝!
邊有人答到你搵到工機會大唔大,呢啲靠自己㗎嘛,不過澳洲有個開放俾全世界工程grad嘅簽證,唔洗澳洲grad都可以申請俾你去澳洲住同工作18個月。你個工程deg喺Washington accord 下承認就得。個visa叫476,你咪試吓囉,無whv咁大限制
呢個係非本地生資格,我哋嘅理解係你澳洲學校出嚟,做一年job ready program 就符合 skill assessment 資格
graduate visa搵工難唔難

香港讀緊electronic engine year 3
計劃出國讀engine master

同屋企人傾過,既然都出得國,拎埋護照移埋民

我都search 高登連登大大小小既留學移民post

英美澳加 英語國家黎講

英國讀完master 直頭踢你走 唔比你留低做

美國有STEM visa 可以留低,但Donald Trump上台一直收緊移民policy

所以最大機會去澳加

加拿大好似行PNP policy 唔同省唔同policy

不過以ontario 為例,我見好immigration board 好似有個係讀完master or phd 可以直接申請PR without a job offer.

講番澳洲,澳洲好似行計分制。

但我想知我過黎讀taught master in engineering 出黎搵到工既機會大唔大呢?

謝謝!

請參考#1。

Q:我係XXX(某職業),有無機搵到工?
A:我係移民中介,唔係人力資源,所以就算我話你有機都係呃你既。我唔係戈行真係唔確定戈行缺唔缺人。不過以我同HR朋友傾開計,佢都話你遞CV時無PR無Local Experience無英文溝通基本上都唔會考慮,話之你係李嘉誠D Friend。所以問我既巴絲要考慮清楚自己既目標係為身份先定係為工先,我可以話你聽無PR真係無人會考慮,大把Local Grad都會優先過你。
呢個係俾overseas applicant。你係澳洲畢業生係走另一條路 Job Ready Program。
唔會。

宜家澳洲移民政策都係鼓勵海外人士先黎澳洲讀書,畢業後留低工作幾年後先攞PR。

簡單D黎講就係你地呢班海外人士一D貢獻都未貢獻過(包括學費,勞動力,稅)就想攞PR既話,除非真係好出色既申請人(i.e. point test特別高,75-80分以上)。如果唔係points test就唔會輪到你。
讀完可以攞grad 簽
我上面意思係如果直接係海外搵澳洲工而又無澳洲身分會係十分困難。

但係如果係澳洲有留學經驗畢業後攞畢業生簽證留低會好好多。
1 是的。
2 是的。
3 睇到時候既情況,有可能。
我依加係學生 我個 visa到下年11月尾先完
但我第一個course已經讀完
黎緊二月又再比多筆錢讀第二個course
啱啱好個學費係partner visa fee
想慳返啲錢
我同男朋友同居夠一年
想轉partner visa
請問如果student visa未完轉唔轉到
麻煩樓主
你既student visa一日有效,一日都要繼續讀書enrol。就算妳遞交左配偶移民申請,妳既學生簽證都要明年11月先會結束,所以都繼續交學費,如果唔係比學校取消簽證妳會幾大獲。

所以我唔需要完曬student visa先轉partner visa
聽講下年七月之後簽證費要aud10k
唔需要,你地滿足同居一年既要求同有足夠材料就可以遞交。

簽證申請費方面... 我唔肯定是咪真係會升到10k,加就梗架啦。

感謝樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞