你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
巴打,我住悉尼,做retail pharmacist (岩岩考完試,就快有牌)
個Bachelor degree 喺USYD讀嘅,OET 夠4個B

除左去rural area 做野之外有冇方法申請PR

偏遠地區唔到最後一刻都唔想考慮

你通過Australian Pharmacy Council既職業評估(https://www.pharmacycouncil.org.au/our-services/assessments/,同註冊唔一樣)之後,然後考慮州政府擔保,但係基本上都係要搬過去/有該州老闆比你Job Offer。可以擔保既州有ACT/NT/SA/TAS。

ACT都好嘅
咁要喺嗰邊做幾耐野?

唉。。由岩岩黎澳洲讀書嗰陣佢仲喺技術移民個list 度,到讀左一半佢冇左技術移民得番顧主擔保,到而家就快註冊佢冇埋顧主擔保
真係唔知講咩好
巴打,我住悉尼,做retail pharmacist (岩岩考完試,就快有牌)
個Bachelor degree 喺USYD讀嘅,OET 夠4個B

你通過Australian Pharmacy Council既職業評估(https://www.pharmacycouncil.org.au/our-services/assessments/,同註冊唔一樣)之後,然後考慮州政府擔保,但係基本上都係要搬過去/有該州老闆比你Job Offer。可以擔保既州有ACT/NT/SA/TAS。

ACT都好嘅
咁要喺嗰邊做幾耐野?

唉。。由岩岩黎澳洲讀書嗰陣佢仲喺技術移民個list 度,到讀左一半佢冇左技術移民得番顧主擔保,到而家就快註冊佢冇埋顧主擔保
真係唔知講咩好

攞左PR之後要係ACT工作最少兩年。

澳洲政策就係呢度唔好,太唔穩定。
Monash Uni grad (HR), 但非skill list, 有屋企人係墨爾本

想問讀account master有冇幫助, 再加ielts?
有冇咩suggestion?.?

你要走會計移民都得,你要留係Melbourne既話就要有心理準備要衝高分,有親戚係Melbourne幫助不大,一樣要衝高分。

讀Master既話建議考慮去Tasmania/South Australia讀最少1-2年,走該州畢業生州擔保會穩陣D。

除左走會計移民仲有冇其他建議?
如果master account係香港讀係咪少啲分?
讀廚藝cert會唔會反而仲易?

我咩states都冇咩所謂,唔係淨係melbourne
唔該哂巴打
如果唔介意既話 可唔可以留一留聯絡方法

係香港讀Master對移民澳洲無咩意義。

讀Cookery TAFE唔見得仲容易,某程度上亦係有難度。第一你要從頭讀,第二你必須要有工作同實習經驗先可以移到民。

你唔介意State既話宜家一般都係推薦去University of Tasmania讀個兩年master,讀完出黎考個4個7(會計既話或者讀個Professional Year)黎做好職業評估,就可以走州政府擔保移民攞PR。

唔該哂,我想問如果我計劃去tas讀2年full time master,詳細流程應該點?

以家岩岩22歲,應該aims 190定489

1 先申請學校 offer
2 收到 offer 之後交學費攞 Confirmation of Enrolment
3 申請學生簽證

但我見tasmania 個occupation list 冇accountant
咁過tas讀account 係咪唔work 喇?
https://www.migration.tas.gov.au/__data/assets/pdf_file/0009/147267/TSOL_FY_17-18_-_18_September_2017.pdf

人在tas 絲打有興趣可以做個朋友

ACT都好嘅
咁要喺嗰邊做幾耐野?

真係唔知講咩好

我都係咁覺得,訓身一鋪,用咗幾十萬過去讀書。一個唔該,就話因為政策變咗將你個職業剔出移民list 真係跳樓都似
香港註冊護士
有degree
係咪ielts 有四個六 ok
香港註冊護士
有degree

冇四條七你點註冊
香港註冊護士
有degree

冇四條七你點註冊

我見佢話四個六
香港註冊護士
有degree

冇四條七你點註冊

我見佢話四個六

你見邊個/邊到話有四個六就得?

如果係我既話,先clarify四個六係簽證基本要求,但係每個職業既要求都不一樣,例如會計/護士就要四個七先可以通過職業評估/註冊。Engineers評估要求四個六。

ACT都好嘅
咁要喺嗰邊做幾耐野?

真係唔知講咩好

我都係咁覺得,訓身一鋪,用咗幾十萬過去讀書。一個唔該,就話因為政策變咗將你個職業剔出移民list 真係跳樓都似

哎我都明你,好多黎搵我咨詢既客有一大部分都係受到政策改變影響。有D真係無辦法/無錢只能番去。
Monash Uni grad (HR), 但非skill list, 有屋企人係墨爾本

想問讀account master有冇幫助, 再加ielts?
有冇咩suggestion?.?

你要走會計移民都得,你要留係Melbourne既話就要有心理準備要衝高分,有親戚係Melbourne幫助不大,一樣要衝高分。

讀Master既話建議考慮去Tasmania/South Australia讀最少1-2年,走該州畢業生州擔保會穩陣D。

唔該哂巴打

讀Cookery TAFE唔見得仲容易,某程度上亦係有難度。第一你要從頭讀,第二你必須要有工作同實習經驗先可以移到民。

你唔介意State既話宜家一般都係推薦去University of Tasmania讀個兩年master,讀完出黎考個4個7(會計既話或者讀個Professional Year)黎做好職業評估,就可以走州政府擔保移民攞PR。

唔該哂,我想問如果我計劃去tas讀2年full time master,詳細流程應該點?

2 收到 offer 之後交學費攞 Confirmation of Enrolment
3 申請學生簽證

但我見tasmania 個occupation list 冇accountant
https://www.migration.tas.gov.au/__data/assets/pdf_file/0009/147267/TSOL_FY_17-18_-_18_September_2017.pdf

香港註冊護士
有degree

冇四條七你點註冊

我見佢話四個六

其實四個七係註冊必需,連freshgrad 都要
不過對於overseas黎講通常醫院都想請有經驗既RN, 有幾個nursing categories 特別搶手

唔該哂巴打

3 申請學生簽證

好呀 介唔介意留個tg 比我?
係澳洲讀建築點睇?

有前途,加油。

移民方面怕唔怕飽和?
就黎畢業想搵定路
我想問學歷同工作經驗 但兩個唔同行業個分係咪都可以重疊?
即係我engine degree holder. +15
但去澳洲讀tafe 之後拎visa 做一年野 +5
咁+15 同 +5分係咪都可以一齊計?
唔該哂
係澳洲讀建築點睇?

有前途,加油。

移民方面怕唔怕飽和?
就黎畢業想搵定路

全澳洲都一直會有起樓同埋基建等計劃,建築應該之後8-10年都OK。
我想問學歷同工作經驗 但兩個唔同行業個分係咪都可以重疊?
即係我engine degree holder. +15
但去澳洲讀tafe 之後拎visa 做一年野 +5
咁+15 同 +5分係咪都可以一齊計?
唔該哂

你既工作經驗必須同你既提名職業掛鉤,但係加學歷分唔一定,移民局只按最高學歷水平計分(而唔係你既major必須同提名職業一樣)。

ACT都好嘅
咁要喺嗰邊做幾耐野?

真係唔知講咩好

哎我都明你,好多黎搵我咨詢既客有一大部分都係受到政策改變影響。有D真係無辦法/無錢只能番去。

唉。。。好難得先遇到間藥房個老細又好人,同事又岩key...又唔會好忙做到成隻狗咁。。

如果唔係必須真係唔想放棄咁好嘅機會

巴打你覺得如果我老細肯擔保我做兩年嘅話留唔留好?定攞PR 緊要d

ACT都好嘅
咁要喺嗰邊做幾耐野?

真係唔知講咩好

唉。。。好難得先遇到間藥房個老細又好人,同事又岩key...又唔會好忙做到成隻狗咁。。

巴打你覺得如果我老細肯擔保我做兩年嘅話留唔留好?定攞PR 緊要d

一開始偏遠地區既雇主唔係你想像咁好搵。你有兩年澳洲經驗之後會好搵D。

但係如果你真係好彩搵到偏遠地區擔保既話,我建議你儘快攞到PR先。

ACT都好嘅
咁要喺嗰邊做幾耐野?

真係唔知講咩好

一開始偏遠地區既雇主唔係你想像咁好搵。你有兩年澳洲經驗之後會好搵D。

但係如果你真係好彩搵到偏遠地區擔保既話,我建議你儘快攞到PR先。

即係你建議先留係SYD用兩年雇主擔保做住野儲下經驗先?

ACT都好嘅
咁要喺嗰邊做幾耐野?

真係唔知講咩好

你宜家無可以做187既僱主既話,我諗呢個係唯一辦法你可以485後留係澳洲(除非你配偶擔保留低)。

你宜家無可以做187既僱主既話,我諗呢個係唯一辦法你可以485後留係澳洲(除非你配偶擔保留低)。

其實我同老細傾下應該冇咩問題嘅,我year 2就同佢打工到而家intern 就快完都成3年,佢另一間舖都有位俾我註冊左之後fill in ,因為岩岩有個藥劑師走左。

留係度係幾開心嘅。。只係得兩年冇PR,諗緊要唔要去搵下其他有PR嘅地區姐。

不過如果我走左都好難搵得到咁好嘅環境姐
想問下中醫師或者針灸師有無機會移民?
Hello 巴打
我而家係8大讀緊翻譯
爬左文都知翻譯唔係list到
遲d grad左之後想去melb讀master可能讀教育
咁入學嗰陣如果ielts無8778 係咪要上language course?
Grad左之後應該做啲咩去拎PR?
揾工係咪要再考過ielts?考唔到全8係咪唔會揾到工?
唔該哂
想問下中醫師或者針灸師有無機會移民?

你查下移民局技術移民張list
有就有冇就冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞