你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
讀完TAFE出黎既485只有1.5年。
以Cook做提名職位走489會穩陣D。

Fine Dining 3年工作經驗加學歷應該唔夠做Chef。

搵公司做擔保太被動了,願意既話走489以後轉PR會容易操作多D。
489咁咪要落偏遠地區搵野做
1. 技術移民個分依家咁高(70-75),有冇機會落番黎(60)?
2. Valuer 呢個職業澳洲需求大唔大?邊個州機會大?
3. IELTS 8866 考PTE會唔會有機全8/7?
感謝
Sorry 仲有一個問題
申請者職業既occupation list係MLTSSL
咁用partner skill 加分的話,要同一個occupation list 既意思係咪skill一定要都係係MLTSSL入面?
加分要同list
如果cook唔難搵工
過兩個月會出曬所有野 到時會清晰
如果有傳改為2年
做左西廚fine dining >3年, ielts有7, 學歷HKQF有4
係咪可以189? 定係498?
最易係咪WH再等公司幫我搞?
定係應該過去讀書?

以Cook做提名職位走489會穩陣D。

Fine Dining 3年工作經驗加學歷應該唔夠做Chef。

搵公司做擔保太被動了,願意既話走489以後轉PR會容易操作多D。

489咁咪要落偏遠地區搵野做

偏遠地區工作機會都唔少。
其實依家搞489要幾多分先穩

Depends on邊個地區,NSW戈班會容易D,一般本身50-55分都OK。
1. 技術移民個分依家咁高(70-75),有冇機會落番黎(60)?
2. Valuer 呢個職業澳洲需求大唔大?邊個州機會大?
3. IELTS 8866 考PTE會唔會有機全8/7?

1. 其實我估係有可能落番去,不過唔會係熱門職業(例如IT/會計/Engine)。
2. 工作需求大唔大?唔知。邊個州大機會D?Valuer得NSW/TAS/SA可以提供擔保,三個州都唔容易。例如NSW要運氣(因為唔公開),TAS需要job offer,SA需要特別高分(最少70-75分)。
3. 我又唔係你,又點知你英文有無機會全7/8呢。 不過行貨都應該要鼓勵下你既。係有機會既,有志者事竟成嘛。
Sorry 仲有一個問題
申請者職業既occupation list係MLTSSL
咁用partner skill 加分的話,要同一個occupation list 既意思係咪skill一定要都係係MLTSSL入面?

Depend on你要申請邊個簽證,例如189同489親屬擔保既話partner skill要係MLTSSL上,489/190州擔保既話就要係STSOL上。
其實依家搞489要幾多分先穩

Depends on邊個地區,NSW戈班會容易D,一般本身50-55分都OK。

諗緊點過tra

TRA係相關學歷 = JRP -> 1年Full-time -> Full Skills Assessment。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞