你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
Hello 巴打
我而家係8大讀緊翻譯
爬左文都知翻譯唔係list到
遲d grad左之後想去melb讀master可能讀教育
咁入學嗰陣如果ielts無8778 係咪要上language course?
Grad左之後應該做啲咩去拎PR?
揾工係咪要再考過ielts?考唔到全8係咪唔會揾到工?
唔該哂

評估既英語要求係有機會可以豁免既。條件就係要係澳洲(或其他英語國家)4年讀書並完成Bachelor和/或以上學歷,其中必須要有認可既教育課程。

假設你讀緊翻譯bachelor,最少3年,再讀個2年teaching既master,就可以豁免雅思7788要求了。

評估通過做就湊夠60-65分應該就可以申請PR。

註冊既話唔使英文成績,不過要另外考literacy and numeracy test。
想問下中醫師或者針灸師有無機會移民?

要係澳洲成功註冊,然後走僱主擔保。呢兩個職位唔可以獨立技術移民。
想問下去aus讀material engineering (mphil degree)
有無得移民?sol被取消機會大唔大?
而家係hk讀緊WA accord既engineering bachelor(provisional),怕拎唔到accord

我估應該唔會取消,不過分數要求底線可能會越黎越高。

攞左PR之後要係ACT工作最少兩年。

澳洲政策就係呢度唔好,太唔穩定。

我都係咁覺得,訓身一鋪,用咗幾十萬過去讀書。一個唔該,就話因為政策變咗將你個職業剔出移民list 真係跳樓都似

哎我都明你,好多黎搵我咨詢既客有一大部分都係受到政策改變影響。有D真係無辦法/無錢只能番去。

唉。。。好難得先遇到間藥房個老細又好人,同事又岩key...又唔會好忙做到成隻狗咁。。

如果唔係必須真係唔想放棄咁好嘅機會

巴打你覺得如果我老細肯擔保我做兩年嘅話留唔留好?定攞PR 緊要d

一開始偏遠地區既雇主唔係你想像咁好搵。你有兩年澳洲經驗之後會好搵D。

但係如果你真係好彩搵到偏遠地區擔保既話,我建議你儘快攞到PR先。

即係你建議先留係SYD用兩年雇主擔保做住野儲下經驗先?

你宜家無可以做187既僱主既話,我諗呢個係唯一辦法你可以485後留係澳洲(除非你配偶擔保留低)。

其實我同老細傾下應該冇咩問題嘅,我year 2就同佢打工到而家intern 就快完都成3年,佢另一間舖都有位俾我註冊左之後fill in ,因為岩岩有個藥劑師走左。

留係度係幾開心嘅。。只係得兩年冇PR,諗緊要唔要去搵下其他有PR嘅地區姐。

不過如果我走左都好難搵得到咁好嘅環境姐

問下你老細有無可能去偏遠地區開間新藥房擔保你?
家庭擔保可唔可以講多啲
家姐PR 想家庭擔保
兄弟姊妹唔得 咁老豆老母呢?

家姐攞到PR之後,假設只有一個兄弟姐妹既話,可以擔保父母攞PR(143簽證)。

如果多過一個兄弟姐妹既話就唔可以直接擔保父母申請PR。

主要要求係所有siblings有不少於一半已經攞到PR/Citizenship並且已經係澳洲定居,咁父母先可以滿足所謂既 Balance of Family Test。

此外,如果家庭入面有個兄弟姐妹攞到PR既話,其他兄弟姐妹有機會可以走親屬擔保技術移民,具體黎講就係points test + 10分攞489。該擔保人必須要定居係特定區域先可以滿足擔保條件。

唔該哂 咁我老豆老母可以行143
如果我行489係咪無特別指定咩技術同埋 特定區域係指邊到
身處perth

489既話第一係申請人既提名職位都仲要係MLTSSL上面,然後攞職業評估,同埋湊夠60分。

擔保人既要求係要定居係特定區域(Designated Area),Perth算係DA入面。

Chef係個list到
咁如果我讀tafe既chef 易唔易拎夠60分申pr ?
同埋易唔易搵工 係咪另一個方法就係雇保?

哎我都明你,好多黎搵我咨詢既客有一大部分都係受到政策改變影響。有D真係無辦法/無錢只能番去。

唉。。。好難得先遇到間藥房個老細又好人,同事又岩key...又唔會好忙做到成隻狗咁。。

巴打你覺得如果我老細肯擔保我做兩年嘅話留唔留好?定攞PR 緊要d

一開始偏遠地區既雇主唔係你想像咁好搵。你有兩年澳洲經驗之後會好搵D。

但係如果你真係好彩搵到偏遠地區擔保既話,我建議你儘快攞到PR先。

你宜家無可以做187既僱主既話,我諗呢個係唯一辦法你可以485後留係澳洲(除非你配偶擔保留低)。

其實我同老細傾下應該冇咩問題嘅,我year 2就同佢打工到而家intern 就快完都成3年,佢另一間舖都有位俾我註冊左之後fill in ,因為岩岩有個藥劑師走左。

留係度係幾開心嘅。。只係得兩年冇PR,諗緊要唔要去搵下其他有PR嘅地區姐。

咁樣又有d誇張喎

雖然熟姐,但又唔係有親,投資一間新藥房唔係咁易架喎
家庭擔保可唔可以講多啲
家姐PR 想家庭擔保

家姐攞到PR之後,假設只有一個兄弟姐妹既話,可以擔保父母攞PR(143簽證)。

主要要求係所有siblings有不少於一半已經攞到PR/Citizenship並且已經係澳洲定居,咁父母先可以滿足所謂既 Balance of Family Test。

此外,如果家庭入面有個兄弟姐妹攞到PR既話,其他兄弟姐妹有機會可以走親屬擔保技術移民,具體黎講就係points test + 10分攞489。該擔保人必須要定居係特定區域先可以滿足擔保條件。

身處perth

489既話第一係申請人既提名職位都仲要係MLTSSL上面,然後攞職業評估,同埋湊夠60分。

擔保人既要求係要定居係特定區域(Designated Area),Perth算係DA入面。

Chef係個list到

我上網睇過 如果申請143 佢有張adding an additional applicant after lodgement 既form 可唔可以加埋我一齊申請? 好似話要另外交一筆錢咁
巴打建唔建議溝女結婚移民

最快捷㗎喇喎
問題在於首先

遇倒岩既又唔好走寶
過到去想結完番黎既就唔好喇

最快捷㗎喇喎
問題在於首先

有邊個唔想...

最快捷㗎喇喎
問題在於首先

首先要有簽證同合法居留打工
本身香港有個degree,讀個移民專業nursing 2年點睇?

加油,護士一直有需求。

巴打想問下應該去邊度讀好?唔介意咩state 讀,Nursing RN讀完再努力考4條七係咪行獨立技術移民交EOI?
今個星期係咪又冇invitation round
今個星期係咪又冇invitation round

我都唔清楚,等通知啦。
本身香港有個degree,讀個移民專業nursing 2年點睇?

加油,護士一直有需求。

巴打想問下應該去邊度讀好?唔介意咩state 讀,Nursing RN讀完再努力考4條七係咪行獨立技術移民交EOI?

Tasmania / Adelaide.

是的無錯。

最快捷㗎喇喎
問題在於首先

首先要有簽證同合法居留打工

WHV可以幫到你。

遇倒岩既又唔好走寶
過到去想結完番黎既就唔好喇

已經做過幾個case係WHV黎到搵到個有身份既另一半,然後做配偶擔保啦。

家庭擔保可唔可以講多啲
家姐PR 想家庭擔保

身處perth

Chef係個list到

我上網睇過 如果申請143 佢有張adding an additional applicant after lodgement 既form 可唔可以加埋我一齊申請? 好似話要另外交一筆錢咁

唔係唔可以。

但係你年齡會否係一個問題?宜家143要等三年,而副申請人係批簽前不能大於23歲。除非你20歲以下如果唔係應該趕唔切。

咁樣又有d誇張喎

雖然熟姐,但又唔係有親,投資一間新藥房唔係咁易架喎

咁如果你可以present比你老細睇係有利可圖既話,做生意/賣個人情比你都唔係無可能架。
我依家係bne讀緊justice 之後諗住master of social work 邊個移民方法最好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞