你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
請問巴打,如果我成功拎到PR,然後申請埋老婆同細路拎PR,咁到佢地有PR後係咪要盡快過澳洲?定係可以再等幾年先?

盡快。最好攞到PR後五年內settle係澳洲。

咁又請問,如果我想細路響香港讀多幾年書先過去,係咪最好遲幾年先幫佢地申請PR?

可以咁講,如果係配偶類既話,唔使急都得,不過要預簽證申請費會每年加。

想問下如果僱主想做偏遠地區擔保,而家有咩資格同有咩程序要做?

而被擔保嘅僱員有咩要求? 咩職位先可以擔保?

僱主係偏遠地區開SALON 的,合唔合資格?

Thanks

想問下如果僱主想做偏遠地區擔保,而家有咩資格同有咩程序要做?

Thanks

問題太大太廣。

你先自己睇下。有咩唔清楚再問。

https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/187-

Thanks

問題太大太廣。

https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/187-

Salon可以擔保 hair or beauty salon manager, hairdresser 甚至 retail manager.

Thanks

問題太大太廣。

Salon可以擔保 hair or beauty salon manager, hairdresser 甚至 retail manager.

Thanks

問題太大太廣。

Thanks

問題太大太廣。

1. 只係假設性問題 當老婆過左澳洲先生 老婆攞旅遊簽證
2. 無澳洲身分
3. 如果係澳洲生小朋友可以入澳藉會比較好

2. 無澳洲身分

2. 無澳洲身分

出年香港三大mech degree grad
最容易拎pr 係唔係去個邊讀個master?
有冇話讀邊d科, 邊到讀會比較好?
巴打

想問下如果我而家有visa457 做左一年半相關行業
咁我知做多半年可以申請visa 186 (temp residence transition stream)

但而家d friends叫我趕係下年三月之前入紙轉去申請186 direct entry ..睇左好耐都唔sure 到底得唔得

我上immi 個網寫direct entry 其中一個requirement 係at least 3 years of relevant work experience..
咁我讀書時做左2年PT, 之後一年intern, 等左457半年有做緊野, 而家再做左年半 (咁樣算唔算有3年relevant work experience?)

Background: pharmacy, 係victoria

唔該巴打
出年香港三大mech degree grad
最容易拎pr 係唔係去個邊讀個master?
有冇話讀邊d科, 邊到讀會比較好?

Construction Management/Quantity Surveying。
巴打

咁我知做多半年可以申請visa 186 (temp residence transition stream)

但而家d friends叫我趕係下年三月之前入紙轉去申請186 direct entry ..睇左好耐都唔sure 到底得唔得

我上immi 個網寫direct entry 其中一個requirement 係at least 3 years of relevant work experience..
咁我讀書時做左2年PT, 之後一年intern, 等左457半年有做緊野, 而家再做左年半 (咁樣算唔算有3年relevant work experience?)

Background: pharmacy, 係victoria

唔該巴打

根據前兩日既通告,你係可以轉PR既,唔需要走Direct Entry。

而且你既情況三年工作經驗必須係bachelor之後開始計,必須為full-time。所以part-time同internship(即係無pay)唔可以計。

我知道有其他代理可以話計internship,但係for safety我一般都無計,因為無收入證明。
我想問下技術移民缺唔缺valuer 一般要幾分先有得invite ?

同埋技術移民既工作經驗計唔計埋考牌前?
依家準備明年去Adelaide 爬左文見到ching講護士問題不大

但係睇番最近eoi 瘋狂收高分既it accounting 移民,反而護士就剩係收pro-rate 剩低個百零個位 搞到我有d擔心

睇下d移民中介又話依家nurse 要65-70分先穩陣

巴打點睇

最近呢幾個月既趨勢的確係移民局set死只邀請65分或以上既EOI。咁樣係符合移民局需要擇優同提高移民整體質素既大環境要求,但係我地都覺得咁樣落去到財年年底應該係用唔完quota(換句話說即係邀請完65分以上都有凈quota),到時候先邀60分申請人。

不過如果你去Adelaide既話,25-32歲讀完bachelor考到4個7就有65分,放心吧。

even nurse 都係邀緊65分?
利申: 係mel讀緊rn
巴打

唔該巴打

根據前兩日既通告,你係可以轉PR既,唔需要走Direct Entry。

而且你既情況三年工作經驗必須係bachelor之後開始計,必須為full-time。所以part-time同internship(即係無pay)唔可以計。

我知道有其他代理可以話計internship,但係for safety我一般都無計,因為無收入證明。

唔使走direct entry? 你意思係行另一個stream?

我internship 係有pay..但要work under supervision..咁樣會唔會計落work exp?

介唔介意tg傾
https://t.me/Heyleehey
想問一下,我揸澳洲護照現住香港,有2個siblings係香港 , 兩個都揸特區護照。

唔走投資移民條路,係咪申請唔到父母(揸特區護照) 移民澳洲?

有方法請麻煩聯絡傾下詳情及收費,唔該巴打。
我想問下技術移民缺唔缺valuer 一般要幾分先有得invite ?

同埋技術移民既工作經驗計唔計埋考牌前?

以現時既情況,所有occupation都要65分。大家都觀望既財年年底(5-6月)會唔會放番60分邀請。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞