你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
呢排已經有好多華人俾人打,今日領事館出埋通告叫華人小心,加埋最近政府都明顯對華強硬,兇多吉少

睇你留意中國領事館嘢就知你係5毛,因為攞澳洲護照嘅華人,邊個會睇中國領事館嘢?
我澳洲Melbourne回流返香港。講真如果香港搵到錢,我唔建議大家去澳洲。
嗰度稅好高,又Racist,過到去人地都只當你係FOB。
有人會話咩做Part time都有$20個鐘,生活好完美,又可以間屋㸃大又etc
但你真心覺得搵個啲啲ok?
就算俾你上到位,都係100-120k 好難再上。
如果你四十歲係香港多幾年去過度退休都還可以,如果唔係你到嗰邊都係做二等公民。

我澳洲Melbourne回流返香港。講真如果香港搵到錢,我唔建議大家去澳洲。
有人會話咩做Part time都有$20個鐘,生活好完美,又可以間屋㸃大又etc
如果你四十歲係香港多幾年去過度退休都還可以,如果唔係你到嗰邊都係做二等公民。

你咁樣描述我唔會反駁,只可以話太負面同太片面了。

有人鐘意香港既大城市,有人鐘意澳洲既大自然。鐘意係個人既選擇。

呢個時勢係咪轉玩190 好啲
我見 65+5 non pro rata 都仲有nsw pre invite
唔係潑冷水,依家想去移民嘅唔好諗啦 要怪就怪你偉大祖國

唔識就咪on9

自己睇下最近譚保講咩.國家之間紛爭,人民受害.永恆不變既定律

佢講乜代表唔到國家,就政策而言,暫時無變,而且今時今日技術係以分計數

總理講野代表唔到國家 就算佢唔係真係講人民嘅心聲,某程度上都反映緊政策會點行。以分計又點?佢唔批就唔批架啦。依家搞緊可以繼續,plan緊嘅就冇架啦

你有無睇到turnbull差不多又俾自己黨友拉落嚟?有無睇2party prefer係邊個黨領先緊?

Turnbull 突然反華都係要挽救返民望姐

真係低能到爆炸,只係asio做嘢,你呢啲小薯仔市民對國策有影響?就算申請移民,特區護照都唔係撥去中國籍啦,你有無撳過入去申請㗎?根本一個地方越受得多教育先唔會有咁多種族因素嘅事件。如果講種族,啲印巴就真係俾人打到仆街喇
讀緊civil
仲有幾年畢業
好驚突然cut

Cut就唔會,不過預計配額會越黎越少導致分數要求越黎越高。

所以努力練好英文湊分啦。
想問移民後..如果要供樓加養小朋友..真係唔會有多餘錢..點照顧香港的父母?佢地有病有痛都遠水救唔倒近火.

你咁有孝心真係唔話得,考慮下擔保埋佢地移民過黎。

唔講醫療水平係咪同香港差多定少,我覺得係澳洲生活既話心理狀態會健康好多。

父母移民我申請緊,要先比幾千蚊申請,申請到既時候好似每個五萬幾澳元。不過而家應該有排等。快則二年。我做政府福利部既朋友講,而家政府攪緊難民移民。有排先到個d。父母呀,結婚移民個類簽證。

有錢既話真係最好最少排住隊先。比之後想搞連搞都搞唔到要好。
依家仲有冇得擔保父母移民
係咪得番十年往返簽證同埋冇左福利

有付費類父母移民 或者 排隊類父母移民。

十年往返簽證同埋冇左福利都仲未confirm。
請問係澳洲讀part time course, 拎唔拎到 在澳洲讀書果5分?

唔可以係澳洲境內攞學生簽證讀part-time。
想問下係香港做緊Early childhood teacher 剛先1年 來年想去澳洲讀多個ECE學位 然後可唔可以直接留係個邊工作 工作滿幾年就係個邊人?定一定要做技術移民?IETS overall 得6

感謝解答

要IELTS 8877

黎澳洲讀個學位畢業後俾個兩年畢業生簽證你,之後你仲想留低既話一定要辦理技術移民。

IELTS得6既話,加油練好D英文啦。
巴打 想問下 係布里斯本讀CIII>diploma 果個要幾錢左大口

你指學費既話,總學費大概澳幣兩萬左右。

唔識就咪on9

自己睇下最近譚保講咩.國家之間紛爭,人民受害.永恆不變既定律

佢講乜代表唔到國家,就政策而言,暫時無變,而且今時今日技術係以分計數

總理講野代表唔到國家 就算佢唔係真係講人民嘅心聲,某程度上都反映緊政策會點行。以分計又點?佢唔批就唔批架啦。依家搞緊可以繼續,plan緊嘅就冇架啦

你有無睇到turnbull差不多又俾自己黨友拉落嚟?有無睇2party prefer係邊個黨領先緊?

就咁睇你既留言就知你應該唔熟澳洲的民事社會同政治既情況。

澳洲係一個移民國家呢個係肯定亦都唔會改變既。移民政策方面時鬆時緊亦都正常不過。但係如果因為一時收緊就斷定有歧視,或者要怪偉大既祖國,咁你應該都幾短視下。
呢個時勢係咪轉玩190 好啲
我見 65+5 non pro rata 都仲有nsw pre invite

要depend on你既occupation。65+5都唔一定穩,最麻煩係NSW從來無公佈過結果,即係無得捉路。
呢排已經有好多華人俾人打,今日領事館出埋通告叫華人小心,加埋最近政府都明顯對華強硬,兇多吉少

睇你留意中國領事館嘢就知你係5毛,因為攞澳洲護照嘅華人,邊個會睇中國領事館嘢?

咁攞緊特區想移民嘅人呢?佢地係中國籍人士

特區護照持有人既國籍我一般填Hong Kong。

你咁樣描述我唔會反駁,只可以話太負面同太片面了。

有人鐘意香港既大城市,有人鐘意澳洲既大自然。鐘意係個人既選擇。

唔識就咪on9

就咁睇你既留言就知你應該唔熟澳洲的民事社會同政治既情況。

澳洲係一個移民國家呢個係肯定亦都唔會改變既。移民政策方面時鬆時緊亦都正常不過。但係如果因為一時收緊就斷定有歧視,或者要怪偉大既祖國,咁你應該都幾短視下。

係移民國家又點姐?佢地骨子裏係白人.而且澳洲作為一個大國,係國際事務上既自主權簡直少得可憐.外交政策都係要聽美國支笛.依家美國擺明車馬反晒華,根本澳洲冇得揀.時鬆時緊?咪撚玩啦,依家澳洲根本比中國殖民到過晒火,政府對內對外都要反華啦

依家澳洲根本比中國殖民到過晒火

https://www.homeaffairs.gov.au/ReportsandPublications/Documents/statistics/report-on-migration-program-2016-17.pdf

照呢個report睇我地應該比咖喱淹沒先。

政府對內對外都要反華啦

Source?
上面講印巴,咁我想問印巴人有冇瘋狂殖民去澳洲?有冇炒樓?有冇買D地係city起成20幾層高既樓?

印度人 同 大陸人 打入澳洲既方法唔一樣。大陸人用錢,印度人係用人。

同埋唔好以為印度人唔炒樓,佢地係鐘意去遠D買地自己起屋,某程度上俾好多人都要聰明。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞