你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike

我之時係澳洲讀過foundation.中國人移民得黎既質素其實係OK既,但係有好多大陸既富家子弟黎留學,呢班人係有錢,但係完全冇文化可言,買名車炫耀,好多連句正常英文都未識講,移左民黎個班又要賺班富豪留學生錢,咪係咁係city起高樓.而澳洲政府又為左賺班支那人錢,迎合佢地係咁整大量殘體字係city入面,邊個會唔反感?

其實本身澳洲每一個城市都有唔同人種聚集嘅區,只係你無去過

例如墨爾本北區有大量南歐人,西邊有個區特別多賓,東區有地方特別多越南人,而你就只係睇華人因爲你根本無認識過個地方

唔使拉開話題啦 你冇根本睇過我上面講過D咩,自求多福,繼續扑暈自己

點拉開話題?我自己同呀妹最fd嘅都係鬼仔鬼妹,俾人歧視呢樣細個喺學校俾啲鄉下仔試過之外一直都無問題,係你自己唔識埋堆定英文唔好呀

埋唔到堆係真既,基本上D鬼都已經好討厭chinese.今時唔同往日啦,佢地討厭chinese唔係因為個樣,而係D人既行為,同埋佢地國家既行為.

你有無喺嗰到做過嘢,如果啲人真係咁反移民,點解Pauline Hanson 會輸到仆街?

反chinese =/= 反移民

咁你覺得啲移民係邊到嚟?
黎緊去讀書 有乜要注意

你個名
呢個時勢係咪轉玩190 好啲
我見 65+5 non pro rata 都仲有nsw pre invite

要depend on你既occupation。65+5都唔一定穩,最麻煩係NSW從來無公佈過結果,即係無得捉路。

我都係睇其他人相同職業 65分都好快有pre invite

Pre Invite?

老實講我無聽過 pre-invite 呢個 term。一係就係收到州擔保后馬上邀請申請簽證。州政府唔會 pre invite 架喎。

有無Source?

以我所知 填左190 eoi for nsw
nsw 會揀最高分啲申請者係14日內去申請state nomination, 啲人叫呢個做pre invite
當nsw approve 左state nomination 後,skill select 就會正式轉做invited, 咁就有60日可以申請pr

你指既程序應該係for 489而唔係190。我地岩岩先批左一個準備去southern inland。而且我地無人叫呢個做pre invite。
黎緊去讀書 有乜要注意

你個名

黎緊去adl讀nursing 有無巴絲打係

好好讀書,爭取考四個7。
依家文化上,政治上都侵略緊人呀

恕我唔能夠同意。

係文化上,打個比喻,印度/希臘/斯里蘭卡/日本/中國等等其他國家都可以慶祝佢地自己傳統既節日。我個女既Child Care Centre都會按照不同國家既特別節日黎比小朋友感受同尊重不同自己既文化。

政府亦都支持,只不過係中國人比較多慶祝得比較熱烈咁就代表要侵略?
https://www.dss.gov.au/our-responsibilities/settlement-and-multicultural-affairs/programs-policy/a-multicultural-australia/government-building-social-cohesion/calendar-of-cultural-and-religious-dates

政治上,我個人既意見係,澳洲政府唔會想完全搞死同中國既關係,所以唔會完全ban中國籍既移民申請,最多提高下難度咁。如果硬要將成件事提得太高咁我都無辦法。

如果繼續由右翼政黨執政既,好快ban晒

其實你又唔係好似中介巴打咁係澳洲人,你真係覺得睇幾單新聞就袋表所有野 xD

如果因為一兩單新聞或者一小撮人唔好既行為就做出結論既話就太單薄啦。

其實係呢度生活夠耐就知道大陸人係避唔開一定會面對到,但係人地既質素會比你想像還要好。
如果我好想移民(英文ok,比錢讀書就應該技術移倒民),但男友唔太想(32歲,英文差現職做紀律部隊員佐),咁樣夾硬移民,係咪未必會開心?
澳洲做藍領係咪真係咁易生活?...會唔會都係冇job security?比如做plumber,carpenter之類..英文差,冇network..應該都幾難撈
唔通個個做chef@@..有冇其他由0學起的藍領例子..

另外..想知醫療保險會否好貴+是否必要..據我所知如果唔買保險..有病時公院一樣輪到地老天荒..

btw..樓主真係好多謝你!用心答每個問題又精簡..
如果我好想移民(英文ok,比錢讀書就應該技術移倒民),但男友唔太想(32歲,英文差現職做紀律部隊員佐),咁樣夾硬移民,係咪未必會開心?
澳洲做藍領係咪真係咁易生活?...會唔會都係冇job security?比如做plumber,carpenter之類..英文差,冇network..應該都幾難撈
唔通個個做chef@@..有冇其他由0學起的藍領例子..

另外..想知醫療保險會否好貴+是否必要..據我所知如果唔買保險..有病時公院一樣輪到地老天荒..

btw..樓主真係好多謝你!用心答每個問題又精簡..

多謝你先。

首先唔知道妳男友感情好唔好以後會唔會係你既丈夫啦。移民呢件事可以話係扭轉一個人下半世既生活,無論係習慣,環境,圈子等。所以一定要同自己既家人商量好,尤其係妳已經有另一半既情況下,一定係兩個人一條心先可以成事。

點解我會咁講係因為我已經見過唔少對couple(無論結左婚定單單同居)移民成功之後係分開收場。

藍領一開始起步肯定比白領辛苦,但係做落做熟之後一般都唔會差得去邊,衣食無憂買到樓有穩定生活應該唔會太難。

好多人都係從零學起架啦,最緊要係有興趣。我識得有個朋友IT畢業攞到PR之後因為興趣走去讀木工,之後仲轉左行添。

呢度既政策係建議/逼你買自己私人保險,如你所知的確排公立其實都要排好耐,ER/GP都係,所以政府會希望有錢既都去私立。不過就算無私人保險而有重大或緊急病況例如cancer/搭橋等去公立又唔需要話等好耐之餘費用幾乎政府全部包晒。
我見 65+5 non pro rata 都仲有nsw pre invite

要depend on你既occupation。65+5都唔一定穩,最麻煩係NSW從來無公佈過結果,即係無得捉路。

Pre Invite?

老實講我無聽過 pre-invite 呢個 term。一係就係收到州擔保后馬上邀請申請簽證。州政府唔會 pre invite 架喎。

有無Source?

nsw 會揀最高分啲申請者係14日內去申請state nomination, 啲人叫呢個做pre invite
當nsw approve 左state nomination 後,skill select 就會正式轉做invited, 咁就有60日可以申請pr

你指既程序應該係for 489而唔係190。我地岩岩先批左一個準備去southern inland。而且我地無人叫呢個做pre invite。

我睇呢度講190都係咁申請
https://www.industry.nsw.gov.au/__data/assets/pdf_file/0008/88127/how-to-apply-skilled-nominated-visa-subclass190.pdf
巴打 想問下獨立技術移民係咪夠分就會被邀請?唔會理你搵唔搵到工? 如果冇工作經驗但夠分都ok? 因為local僱主都係請pr 多 營養師前景如何?thanks

Pre Invite?

有無Source?

我睇呢度講190都係咁申請
https://www.industry.nsw.gov.au/__data/assets/pdf_file/0008/88127/how-to-apply-skilled-nominated-visa-subclass190.pdf

唔好意思太耐無親自做NSW190 居然係同489一樣
巴打 想問下獨立技術移民係咪夠分就會被邀請?唔會理你搵唔搵到工? 如果冇工作經驗但夠分都ok? 因為local僱主都係請pr 多 營養師前景如何?thanks

無錯,夠分就會邀請,但係前提重要滿足基本要求,e.g. 職位係MLTSSL上,通過職業評估等。

未搵到工或者無工作經驗,但係總之夠分收到邀請申請就ok。

營養師聽講話無錯,但係我真係不知道真實情況
黎緊去讀書 有乜要注意

你個名

黎緊去adl讀nursing 有無巴絲打係

巴打係咪二月開班 我2月flinders
巴打 想問下 係布里斯本讀CIII>diploma 果個要幾錢左右

巴打 想問下 係布里斯本讀CIII>diploma 果個要幾錢左大口

你指學費既話,總學費大概澳幣兩萬左右。
點睇social work master
好似無乜人用呢個方法移 驚難讀又無人請
我喺澳洲讀左3年u
係咪可以唔洗考ielts果4條7?

係澳洲讀完3年bachelor係做評估時可以免4個7,但係到申請移民湊分時4個7係必須吧。

唔該哂巴打
不過佢大部份d學校入學要求要讀science我又係讀商科既
巴打你接得多唔多social worker移民既case?

不過佢大部份d學校入學要求要讀science我又係讀商科既
唔太明呢句,商科背景都可以入學啊,你申請左邊間?

我都有occupation係social worker既移民case,不過唔多因為其實唔係咁麻煩,一般都可以DIY。

諗住讀uq
但佢Prerequisites寫住話要An approved bachelor degree with demonstrated study in social and behavioural sciences.
我見其他u都係有類似既野

巴打我2018入學 monash master of social work
本人bba底,我d手續都係今年先搵agent幫手搞既
根據我個人經驗,melbourne得monash收非social類底
其他幾間我都apply過但reject哂
我冇追post 如果重覆咗問唔好意思
而家係咪落實咗PR july 2018 打後申請citizen要等4年
source: https://www.homeaffairs.gov.au/Trav/Citi/whats-new
我冇追post 如果重覆咗問唔好意思
而家係咪落實咗PR july 2018 打後申請citizen要等4年
source: https://www.homeaffairs.gov.au/Trav/Citi/whats-new

仲未落實,因為仲未通過議會。不過據講可以通過既機會好高。
巴打 想問下 係布里斯本讀CIII>diploma 果個要幾錢左大口

你指學費既話,總學費大概澳幣兩萬左右。

好有興趣 有冇多少少資料
請問要讀D咩COURSE, 同讀幾耐先可以拎到 "在澳洲讀書果5分"?
如果讀 LANGUAGE(例如英文), 讀1年, 得唔得?

偏遠地區學習, 又有無咩特定條件?

THANKS
請問要讀D咩COURSE, 同讀幾耐先可以拎到 "在澳洲讀書果5分"?
如果讀 LANGUAGE(例如英文), 讀1年, 得唔得?

偏遠地區學習, 又有無咩特定條件?

THANKS

唔得,最少2年政府認可課程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞