你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
感謝垃圾巴同fatso 回覆
移民局都係唔肯出referral letter俾我提早搞hk police check

另外有樣關於BVA 嘅事好confused
就係BVA 未 in effect 嘅時候離境同入番境( using student visa) , 咁個BVA 會仲係到定係番澳洲要再apply 過

email移民局 佢答我返到澳洲要再apply 過 BVA

不個依個移民agency 個網又話離境唔會影響BVA, 因為佢仲未'' in effect ''
http://www.iscah.com/change-in-dibp-interpretation-on-bridging-visa-as-when-you-travel-overseas/

都唔知邊個啱…
進修/讀書移民你做唔到?
巴打有無收到風來緊三月會改d ?
大改定細改?收緊定放鬆?
以前係要申請番(reactiveate BVA),依家其實唔需要都可以。
可以,你想問咩?
大改,收緊。

僱主擔保臨時居留簽證,從唔需要工作經驗到最少兩年工作經驗,簽證分為2年/4年有效期,另外亦都唔係所有職業都一定可以轉PR。
做唔做令我諗起國產007
讀既話易唔易真係見仁見智,主要都係depends on background。

我再重申一次,我唔知道搵工情況。
唔做呢方面。

每個州有獨立既Legal Admission Board,要單獨聯絡佢地核實要補既course。

唔加個人聯絡。
你講既呢D野,舊年咪講左囉457取消左,用左個新簽證嘛,但唔係話會再有野改咩?
上年講既時候一樣嘢都未落實,457到依家都仲未取消。

我上面講既係基本定左。
照你咁講 咁姐係3月之前 submit 既申請都會當舊有既457?但日後pr 既審批條件又未必跟舊既457條件?
媽啊 我好亂
上年4月公佈既知係移民部長既提議,一日未通過議會一日都未定。只不過最近移民部長同議會角力初步定左幾點,但係細節仲要等2月底3月初法案通過議會先可以確定。

所以3月之前既申請都係當舊既457無錯。日後點轉PR會有transitional arrangement但係仲未定。

講咁多簡單一句conclude,一日未立法一日都未定。
我將條link copy去chrome就可以打開,或者你可以google homeaffairs occupation ceiling搵。

最近個總底分都係70分across所有occupation,不過個人覺得係由於NZ stream佔用左quota導致,過一兩年應該可以落番60-65。
咁transitional arrangement 係咪會同一日公佈?如果唔係,咁幾耐會公佈?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞