你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike

澳洲出生果刻已經係公民啦,你個問題想點

唔一定。

父母一方係PR 係澳洲出生就係公民唔係咩?

1. 只係假設性問題 當老婆過左澳洲先生 老婆攞旅遊簽證
2. 無澳洲身分
3. 如果係澳洲生小朋友可以入澳藉會比較好

香港生,再加佢做PR 都得架,你最初PR唔入籍先回流?
你入左藉成件事簡單好多,香港出生都直接入籍。

Oh 無睇清楚佢走左,我就咁睇以為佢個PR 仲係有效入境
入左EOI 先黎減QUOTA

入左EOI 先黎減QUOTA

想問問澳洲讀碩士。finance major可唔可以當移民專業?
因為我聽商科好似係得會計同精算可以?

另外有關喺澳洲讀完書工作簽證方面
我想啲網站睇話你一定要喺澳洲讀一個兩年以上嘅全日制課程先可以得到政府嘅兩年工作簽證?
所以如果我去澳洲讀Master讀1.5年嘅政府係唔會批一定要讀兩年?
想問問澳洲讀碩士。finance major可唔可以當移民專業?

我想啲網站睇話你一定要喺澳洲讀一個兩年以上嘅全日制課程先可以得到政府嘅兩年工作簽證?
所以如果我去澳洲讀Master讀1.5年嘅政府係唔會批一定要讀兩年?

即係嗰個485-PSW簽證

即係嗰個485-PSW簽證

Finance無辦法攞PR。

1.5年既master攞唔到485。
請問如果係偏遠地區完成2年既碩士課程, 係咪可以拎到15分?
1. 澳洲2年學歷 5分
2. 澳洲碩士學歷 5分
3. 偏遠地區學習 5分

THANKS
請問如果係偏遠地區完成2年既碩士課程, 係咪可以拎到15分?
1. 澳洲2年學歷 5分
2. 澳洲碩士學歷 5分
3. 偏遠地區學習 5分

THANKS

無錯。
巴打我有少少問題想問,
本身我06~11年間嚮perth 讀過bachelor degree (BBA marketing + MIS), 之後返左香港打工。
最近有計劃想返澳洲,等唔係好firm個method work唔work. 所以請巴打指教下,唔該
1. 去Tas 讀master (一係account, 一係IT) , 讀完搵工坐監等PR, 考埋4條7 加偏遠地區 同 有澳洲bachelor底 理論上爆分, 咁樣既method 請問岩唔岩?
2. 我依家有個細佬仲嚮perth 讀緊書,如果我用no.1 個method 套落perth 度用係咪唔work? Perth 好似冇左偏遠地區 ,但如果可以陪住佢就好啲
請指教 精神上賜酒俾您

1. 最少讀夠兩年。

2. 西澳唔建議,因為無俾local graduate有優惠。就算你有親兄弟係戈邊同無咩幫助,親屬擔保技術移民唔係一個穩陣既簽證。

係au讀緊science major in chem,冇意外2019年中(23歲)grad,有咩master可以有助移民??
係au讀緊science major in chem,冇意外2019年中(23歲)grad,有咩master可以有助移民??

有無考慮讀好啲,入hons之後報phd?
143擔保父母過黎 之後可唔可以115最後家庭成員埋細佬過黎?
請問我如果07年起開始做會計, 正常黎講, 今年有10年經驗, 但我個TOP-UP DEGREE 係13年先讀完, 咁係咪即係得返4年經驗係計數?
143擔保父母過黎 之後可唔可以115最後家庭成員埋細佬過黎?

依家last family 要排50年

讀書會盡力,如果入唔到hon仲有咩方法?
讀chem好似冇工係個list到

讀書會盡力,如果入唔到hon仲有咩方法?
讀chem好似冇工係個list到

化學家除咗有僱主擔保你都係無乜計

同埋你喺咩省?
QLD
QLD

qld我見依家有堆master grad 都可以申請,不過都係要有有關嘅ft job offer, 不如考慮讀個pg吧
係hk 讀master社工 有無機會?
定係要係澳洲讀先得?
定係要係澳洲讀先得?

社工2年mental health, skilled children and family經驗,ielts全7可以攞維省擔保
定係要係澳洲讀先得?

社工2年mental health, skilled children and family經驗,ielts全7可以攞維省擔保

前提仲要通過職業評估。

https://www.aasw.asn.au/careers-study/migration-skills-assessment
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞