你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
OT既話我覺得唔會有好多science底既野要讀, 最多都係anatomy and physiology要讀d關於bio既野,但係都唔會比dse bio深好多 只要肯努力背就一般都好易拎hd

其他units大多數都係關於ot background and practice既野, 例如係sbl, professional reasoning, psychology同埋client-centred practice呢類係返ot paradigm入邊既knowledge

利申: 啱啱係monash讀完first year bachelor of OT, 唔清楚master既course map係咪差唔多
呢位巴打加油!
我係alevel ga其實如果自己能力讀到一定去
英文本身都ok!

呢度係course details
求下巴打可唔可以講多小小

另外想問下就業情況
New gra出黎就業既話會係咩情況?
Target jor Swinburne master
Tuition fee 夠平
想問下speech therapist係個邊個景點樣?
如果bachelor係香港讀, 容唔容易技術移民?
另外想問下如果去個邊讀獸醫之後係邊做同留有冇可能

概念階段有錯求指教
Thx Ching
另外想再問個問題,
有個傳說係做香港政府工既話,d資歷係唔受澳洲認可,請問是咪真?定係睇行業?

因為而家準備轉工(而家仲係私人市場做緊),諗緊轉咩好,同時又想為移民舖定路。

Thanks again
已爬文
檢視返自己係香港讀左bachelor of chem
想過澳洲洗底讀返移民專科
出來做嘢之後發現自己對IT,PT有興趣
我需要準備d咩去報考
我知IT相對分數要求較高
而PT我冇bio底
暫時IELTS average 考到6.5
想問巴打有冇好的進修移民agent介紹
或者巴打你做唔做我單case
人係香港,多謝巴打
Hello 我想問下係澳洲讀pt
英文overall 7 all band 6.5 or above
大唔大機會成功移民
巴打反而有嘢想問你,知唔知依家想申請個中廚過去難唔難搞?我見以前生活開條街有2個中餐賣盤,想睇吓有無得搞,當然我自己唔識煮
巴打我想問下

我2017年8月底已經submitted EOI
(233211 - Civil engineering - nonpro-rata, 60分)
但直到宜家好似70分up先有invitation
咁我仲有冇機會拎到個EOI

之後我今年6月頭25歲, 加多5分變65分
但係今個財年, 65分好似係0 invitations
如果係咁, 我想移民其實係唔係姐係要沖8/79?
(宜家我PTE, 都係勉強4個65)
如果係咁, non pro-rata 同pro-rata 有咩野分別?
有冇人知點解今年收少左咁多? NZ stream? 定收緊ing?

有少少1999 我宜家自己都好亂
感謝
我係你就襯依家照衝8先,佢好難講會唔會跌
non pro-rata is even worse then pro-rata in this finical year.
已經冇咩信心沖8,
之前半年沖7都炒左3次
諗返轉頭都覺得自己渣
有冇人知dietetics 前景如何
諗緊好唔好去澳洲讀master
出到黎啲人會唔會留得番係澳洲做?
75分 但family 得0分會唔會有影響
想SW技術移民
Dha 唔會睇你細分
大分75應該99%移到民
正解。
工作前景 - 唔知。

移民前景 - 困難,因為唔係M單上同埋好少州擔保。
計左工作經驗分未?會唔會考慮去偏遠地區(走489),係唔可以馬上攞PR但係最少係依家咁亂既情況secure一個機會先?

如果4個7都考左好耐咁4個8就太難了。

有無配偶可以加5分?

大部分人都係預測因為NZ Stream用左好多名額。
有英文4個5-6水平既話係有得搞,不過係麻煩D咁解。
PT stands for what?
PT stands for what?

報IT master既話英文6-6.5水平就可以。

建議去Tasmania讀,對移民幫助最大(加分+畢業生州擔保)。

可以做香港既case,可以係高登PM我聯絡方法。
政府部門工作資歷唔係唔承認,不過工作內容係咪relevant你既移民職位呢個要證明比較麻煩。
工作前景 - 唔清楚。

係香港讀therapist類想移民肯定唔容易,移民局要俾移民quota都俾local graduate先啦係咪。

係澳洲獸醫畢業生可以移民,不過據聞實習幾辛苦,最後兩年每年要去regional農場實習幾個月。

PS 之前同一個係香港同澳洲都工作過既獸醫朋友傾開,都覺得澳洲獸醫得到既尊重同機會會俾係香港多得多。
想問一下
可唔可以返咗香港之後幾年後再返嚟申請pr?
喺澳洲讀完書嘅分會唔會咩時限之類

本身喺qld讀完IT 但年紀分 ielts分同澳洲讀書分加埋都喺得55分同想揾工攞一年經驗但一直冇回音

有啲想返香港搏吓再返嚟

唔該哂巴打
物理治療
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞