你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
巴打建唔建議溝女結婚移民

遇倒岩既又唔好走寶
過到去想結完番黎既就唔好喇

已經做過幾個case係WHV黎到搵到個有身份既另一半,然後做配偶擔保啦。

engineer skill assessment, engineers Australia 要我比過去咁多間公司做過既third party proof.
佢話香港有d人係要求稅局寫封信list哂過去做過公司。
有冇經驗,可唔可以教下路
我依家係bne讀緊justice 之後諗住master of social work 邊個移民方法最好?

我估你指既Justice應該係Criminology?呢個職位配唔到係MLTSSL上既職位好難移民,Social Worker會容易D。
engineer skill assessment, engineers Australia 要我比過去咁多間公司做過既third party proof.
佢話香港有d人係要求稅局寫封信list哂過去做過公司。
有冇經驗,可唔可以教下路

無遇過呢種情況。一般都可以搵番之前公司寫reference。
家庭擔保可唔可以講多啲
家姐PR 想家庭擔保
兄弟姊妹唔得 咁老豆老母呢?

家姐攞到PR之後,假設只有一個兄弟姐妹既話,可以擔保父母攞PR(143簽證)。

如果多過一個兄弟姐妹既話就唔可以直接擔保父母申請PR。

主要要求係所有siblings有不少於一半已經攞到PR/Citizenship並且已經係澳洲定居,咁父母先可以滿足所謂既 Balance of Family Test。

此外,如果家庭入面有個兄弟姐妹攞到PR既話,其他兄弟姐妹有機會可以走親屬擔保技術移民,具體黎講就係points test + 10分攞489。該擔保人必須要定居係特定區域先可以滿足擔保條件。

唔該哂 咁我老豆老母可以行143
如果我行489係咪無特別指定咩技術同埋 特定區域係指邊到
身處perth

489既話第一係申請人既提名職位都仲要係MLTSSL上面,然後攞職業評估,同埋湊夠60分。

擔保人既要求係要定居係特定區域(Designated Area),Perth算係DA入面。

Chef係個list到
咁如果我讀tafe既chef 易唔易拎夠60分申pr ?
同埋易唔易搵工 係咪另一個方法就係雇保?

我上網睇過 如果申請143 佢有張adding an additional applicant after lodgement 既form 可唔可以加埋我一齊申請? 好似話要另外交一筆錢咁

唔係唔可以。

但係你年齡會否係一個問題?宜家143要等三年,而副申請人係批簽前不能大於23歲。除非你20歲以下如果唔係應該趕唔切。

如果我填143 佢張47a form又得唔得
宜家同家姐住左兩年幾
我依家係bne讀緊justice 之後諗住master of social work 邊個移民方法最好?

我估你指既Justice應該係Criminology?呢個職位配唔到係MLTSSL上既職位好難移民,Social Worker會容易D。

咁我讀完登記左係咪申請技術移民會最快?
1. 想問我本身唔係澳洲出世,但係有澳洲passport 咁我係唔係澳洲citizen 過澳洲讀書係唔係比返citizen個價,因為聽人講係澳洲出世同唔係澳洲出世有唔同。

2. Speech therapy澳洲好似話好有需求,可以移戈民。但香港人始終唔係native speaker 做有關英文嘅工好似有啲輸蝕,你點睇?
本身香港有個degree,讀個移民專業nursing 2年點睇?

加油,護士一直有需求。

巴打想問下應該去邊度讀好?唔介意咩state 讀,Nursing RN讀完再努力考4條七係咪行獨立技術移民交EOI?

Tasmania / Adelaide.

是的無錯。

你讀得rn 都係adelaide 比較抵
學費,租屋同生活費都比tas 平d
同埋係tas 無娛樂
利 :住緊係tas
本身香港有個degree,讀個移民專業nursing 2年點睇?

加油,護士一直有需求。

巴打想問下應該去邊度讀好?唔介意咩state 讀,Nursing RN讀完再努力考4條七係咪行獨立技術移民交EOI?

是的無錯。

同埋係tas 無娛樂

想問下應該讀master 定degree? 係咪2年
咁香港一級水喉匠+英國特許水務會士同埋倫敦城市公聯會發嘅水喉工藝證書有冇幫助移民

加油,護士一直有需求。

是的無錯。

同埋係tas 無娛樂

想問下應該讀master 定degree? 係咪2年

你本身有degree 就黎讀master 2 年既nursing
我而家係BNE讀緊Occupational therapy Master, 12月就番HK結婚
老婆係RN, 我已經幫佢準備好哂所有文件準備換澳洲AHPRA license同埋搞189 (我計過佢最少70分)
而之前我過黎讀個陣幫佢拎左陪讀visa as de facto partner
但我想問下我地結左婚之後應該點做, 定係照go ahead就得
我而家係BNE讀緊Occupational therapy Master, 12月就番HK結婚
老婆係RN, 我已經幫佢準備好哂所有文件準備換澳洲AHPRA license同埋搞189 (我計過佢最少70分)
而之前我過黎讀個陣幫佢拎左陪讀visa as de facto partner
但我想問下我地結左婚之後應該點做, 定係照go ahead就得

如果結左婚既話,189申請時直接交結婚證就得。

等唔切既話,就要遞交你地De Facto既證明。
咁香港一級水喉匠+英國特許水務會士同埋倫敦城市公聯會發嘅水喉工藝證書有冇幫助移民

比個英文名我幫你查查。

加油,護士一直有需求。

是的無錯。

同埋係tas 無娛樂

唔係應該TAS平D咩?

利申:只係去過Tas環島游,無去過Adelaide。
1. 想問我本身唔係澳洲出世,但係有澳洲passport 咁我係唔係澳洲citizen 過澳洲讀書係唔係比返citizen個價,因為聽人講係澳洲出世同唔係澳洲出世有唔同。

2. Speech therapy澳洲好似話好有需求,可以移戈民。但香港人始終唔係native speaker 做有關英文嘅工好似有啲輸蝕,你點睇?

1. 係澳洲公民(你睇番Passport上既Citizen啦)。學費方面其實係正式黎講係要求“定居”既澳洲公民,不過其實都無咩所謂,你有個澳洲passport就當你local student計學費。

2. 你有passport點解仲要care讀既major可唔可以移民?唔係native speaker肯定有D disadvantage,不過我覺得又唔係overcome唔到既。要睇番個人既水平。

咁我讀完登記左係咪申請技術移民會最快?

唔會最快,不過係比較穩陣。
家庭擔保可唔可以講多啲
家姐PR 想家庭擔保
兄弟姊妹唔得 咁老豆老母呢?

家姐攞到PR之後,假設只有一個兄弟姐妹既話,可以擔保父母攞PR(143簽證)。

如果多過一個兄弟姐妹既話就唔可以直接擔保父母申請PR。

主要要求係所有siblings有不少於一半已經攞到PR/Citizenship並且已經係澳洲定居,咁父母先可以滿足所謂既 Balance of Family Test。

此外,如果家庭入面有個兄弟姐妹攞到PR既話,其他兄弟姐妹有機會可以走親屬擔保技術移民,具體黎講就係points test + 10分攞489。該擔保人必須要定居係特定區域先可以滿足擔保條件。

唔該哂 咁我老豆老母可以行143
如果我行489係咪無特別指定咩技術同埋 特定區域係指邊到
身處perth

489既話第一係申請人既提名職位都仲要係MLTSSL上面,然後攞職業評估,同埋湊夠60分。

擔保人既要求係要定居係特定區域(Designated Area),Perth算係DA入面。

Chef係個list到
咁如果我讀tafe既chef 易唔易拎夠60分申pr ?
同埋易唔易搵工 係咪另一個方法就係雇保?

我上網睇過 如果申請143 佢有張adding an additional applicant after lodgement 既form 可唔可以加埋我一齊申請? 好似話要另外交一筆錢咁

唔係唔可以。

但係你年齡會否係一個問題?宜家143要等三年,而副申請人係批簽前不能大於23歲。除非你20歲以下如果唔係應該趕唔切。

如果我填143 佢張47a form又得唔得
宜家同家姐住左兩年幾

應該係1436表。
https://www.border.gov.au/Forms/Documents/1436.pdf

其他表格,包括80表,47A表都可以審到先交。

哦, 咁都係幾個星期後既事姐

唔該哂

加油,護士一直有需求。

是的無錯。

同埋係tas 無娛樂

唔係應該TAS平D咩?

如果讀Rn utas 兩年學費差唔多10萬aud
呢到租盤好搶手,同樣價錢係adelaide 會有更多選擇
重要比較少中餐館or 華人超市 每樣野貴1蚊左右
如果個人鐘意親親大自然 得閒行下山 釣下魚既 tas 會比較適合既

哦, 咁都係幾個星期後既事姐

唔該哂

加油,護士一直有需求。

是的無錯。

同埋係tas 無娛樂

唔係應該TAS平D咩?

如果讀Rn utas 兩年學費差唔多10萬aud
呢到租盤好搶手,同樣價錢係adelaide 會有更多選擇
重要比較少中餐館or 華人超市 每樣野貴1蚊左右
如果個人鐘意親親大自然 得閒行下山 釣下魚既 tas 會比較適合既

哦,原來如此。不過Adelaide擔保條件比Tasmania要複雜D,所以我依然會建議去Tas比較好。
想問下working holiday過去搵而家做緊D office工
係咪咪無乜可能
想過去搵返自己呢利既工 再比公司擔保移民 係咪機會好微
想問下working holiday過去搵而家做緊D office工
係咪咪無乜可能
想過去搵返自己呢利既工 再比公司擔保移民 係咪機會好微

因為我上indeed搵 無乜見到有
Queensland讀緊vet 想問呢行移民難唔難同有咩要注意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞