你問我答 澳洲移民 (3)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
教中學
我諗點都唔會難得過舊制的Pure Maths
利申:有接觸過澳洲中學maths 試卷
Pure maths 同applied maths 係2樣嘢嚟喎,我唔知香港係咪咁分⋯⋯其實睇你教咩學校啦,有啲學校某啲學生好撚誇張地叻。

同埋澳洲唔同香港,澳洲有2份卷,一份係全problem solving 嚟,唔係香港機械式狂做練習就解決到,你英文唔得連解題都有困難。
係澳洲既信用紀錄會唔會影響移民?
唔係
因為係順住分派落去
而家積咗一大堆75 70 65 係上面
未派晒上面d分你個occupation 有quota都無用
明曬啦巴打
10分咁闊綽,睇黎TAS堅缺人,個省唔好住定人口老化?

By the way, 申請489 嘅minimum requirement 是咪讀一年full time? Cert 3 , 4 收唔收貨?
巴打堅揪
的確Nursing係本人最易pick up嘅一科

1)485/189 同489/190可唔可以同時apply ?
2)If not, 485/189衰左,可唔可以即申請489?
留名問 想拿pr嘅話 大學簡Electronic Engineering穩唔穩陣? 想諗住sydney讀
人少工種少,成個tas好似都無油尖旺咁多人
我想問,如果有個表姐係MEL係CITIZEN
我可以用佢做489+10分嗎?
會計
AGE 25分
英文 10分
學士 15分
工作過8年 15分
親屬 10分
75分,咁有無機?
叫老婆(會計)讀埋英文四條7 +5分
咁樣就可以拎80分?

題外如果NATTI係香港可以邊度考同埋上堂?
Technically 係有機既。

太太都可以加5分。

唔清楚NAATI係香港有無堂。考試既信息可以參考https://www.naati.com.au/media/1451/accreditation_by_testing_information_booklet.pdf
EE應該OK,不過去Sydney讀就差5分(偏遠地區讀書加分)同州擔保機會比較少,不過可以考慮NSW既偏遠地區做擔保既。
都可以,其實無咩衝突。
除非搞到被人告上法庭,如果唔係一般唔會。
如果讀書既,就係 500-->485-->189, 都要3年幾, 咁不如係香港做行業相關工作, 之後再考佢個skill assessment, 再報189會唔會實際啲.....
唔會。

宜家澳洲移民政策都係鼓勵海外人士先黎澳洲讀書,畢業後留低工作幾年後先攞PR。

簡單D黎講就係你地呢班海外人士一D貢獻都未貢獻過(包括學費,勞動力,稅)就想攞PR既話,除非真係好出色既申請人(i.e. point test特別高,75-80分以上)。如果唔係points test就唔會輪到你。
巴打:

https://www.homeaffairs.gov.au/WorkinginAustralia/Pages/18-january-2017-round-results.aspx
https://www.homeaffairs.gov.au/WorkinginAustralia/Pages/20-december-invitation-round-2017.aspx

我睇返啲round result 其實都係limit 啲人多既職業, 其實係咪唔係好關我事, 因為我想做既工作係啲trade occupation.

有關係,因為仲有個總quota。

https://www.homeaffairs.gov.au/busi/visas-and-migration/employing-and-sponsoring-workers/skillselect
啲trade ocuppation 都成日都唔full, 我係唔係俾心機儲60分以上, 有一個skill assessment, 咁就得?

宜家既情況係有60分都唔一定可以邀請,主要都仲要高分,越高分越先邀請。
搞清楚先,係澳洲教書唔凈止數學好,英文都要好。

7 7 8 8 係基本,最好有4個8。
專業年+5分唔等於可以同時加澳洲工作經驗分。
主要原因係因為今年多左一個NZ Stream,所以用左原本既一部分quota,所以直接導致每個round邀請數少左好多,從而令邀請分既bottomline上升。

我估過一兩年等NZ Stream既申請人越黎越少(由於申請要求肯定會越黎越少),個bottomline會降番。如果唔係,D非熱門職業先用左唔夠10%(例如Teachers)咁對於澳洲社會會有好大既影響。
有冇人知如果我住Melbourne, 可唔可以係Brisbane 買車
住址證明個到點搞?
想問如果係香港讀完幼教有冇得移民?係咪一定要係澳洲讀先得?
做左西廚fine dining >3年, ielts有7, 學歷HKQF有4
係咪可以189? 定係498?
最易係咪WH再等公司幫我搞?
定係應該過去讀書?
要有QLD地址
即係有7788就可以申請?
洗唔洗要工作經驗?實習又算唔算?

唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞