HK Express 麻煩你真係改番個揀位系統啦

949 回覆
2144 Like 120 Dislike
問過ryanair 未
不過Ryanair 夠膽白紙黑字寫出黎
We recommend that you reserve your seat when booking or when checking in to guarantee a seat beside your travel companions. If you choose not to reserve a seat, then a seat will be randomly allocated to you free of charge when checking in, but it is unlikely it will be beside your travel companions.

好多budget airline 母公司都係傳統airline
佢目的就係要你如果多多要求就坐返傳統airline 等佢賺多啲
你有少少要求就自己賺多啲
你冇要求就做你生意

你坐UO 左加右加成二千頭,HX 二千中,CX 三千頭
到你諗住俾二千中坐HX, 你就會諗埋不如加多幾舊坐cx
可能真係見識少,搭左咁多年飛機真係第一次咁派位
對我黎講直頭係新奇完全無諗過會咁派

上次去程咁派法落機都即刻上網揀定位,點知load唔到入去俾錢好彩櫃檯又派返一齊坐
巴打真係好有耐性 同班乞衣好難講道理
我就係知會打散
所以我一早一家三口比左錢買位
我完全唔覺有問題
坐得廉航呢d預左啦
樓主又要唔比錢又要叫春,就唔好坐UO

利申張機票係改行李之前買,之後都唔會揀佢
樓主好似果位迫CEO回覆幾時有$68機票既西客
定真係同一個人來?
冇咁複雜
好簡單就係想一齊坐點解唔自己預先俾錢揀位
讓係人情 唔讓係道理

左右逼唔逼呢啲就睇 坐中間嗰個夠唔夠惡或者夠唔夠毒撚無恥可以頂返開左右 出入踩住人過 夠膽咁做其實冇影響
有次一早比錢買左位但係online check in時d位唔同晒
再嘈去廁所要另外收清潔費
你諗太多,過海關都檢查晒,你講呢d case有無發生過?幾多年前?
無實際數據聽人9 up 就當信念咁守住真係好on9
佢個派位係愈早checkin 坐愈後,佢唔識真係random派比你
明顯covid後叫個it佬寫code, 唔比連位only
我問講全世界都會派連位嗰個人,加拿大嘅Flair同Porter係咪都係派連位,佢又唔應,個負評就唔知係咪佢畀
係呢個post完全睇得出香港階級鬥爭
想要又平有好service 大家都想
問題係UO冇威脅性嘅競爭對手

但大家個focus 位係人地幾窮醜幾賤
如果我係UO PR 睇完個Post我乜都唔洗做唔洗搞
你講得啱
勁on9 上次我買CX 去曼谷仲平過HK Express ( 計埋寄倉)
好彩有check
HK Express:要揀位就比多少少錢坐我哋國泰啦
啲人點都會自己調其實係玩鳩d 空姐岩岩程機隔籬位冇人坐, 應該係自己調左唔知去邊, 個空姐派左幾次雞蛋仔俾佢都派唔到又係咁問我係咪調左位
以前一條友搭會坐機尾,而家將啲同行打亂晒坐,一條友反而坐到前啲
你咪唔好坐囉多多要求
佢哮喘發作要人幫手攞藥?

其實UO係觀感唔好 本身有變做冇一定有人嘈 可以話佢冇成本增加收入點解唔做 但都可以話佢冇成本點解唔益俾客 打好關係

同埋所謂冇成本 唔係淨係要睇數字上嘅成本 同客戶關係都係企業要睇重嘅嘢 唔係全部pr都唔洗撈啦

佢而家就係將所有賣點推哂去平到 唔係唔得 但只要出少少錯就會俾公眾放到好大 尤其香港人而家咁想睇人死仆街
e.g. 趕失明人士落機一單嘢即刻俾人jer番佢服務態度差
其實都係一個curve 佢有拉到收入多左咪贏
假設非平價機票賣少一張要平均幾多人買位先可以賺番:
假設因被打散而買位都係揀最平大概60蚊
當一張機票大概1000蚊,要1000/60都成16個人揀位先cover到
仲要因揀位而唔坐都兩個以上 所以變左成33個人揀位先cover到

當然同時都可以話佢太多客搶位 唔差左一兩個客 但佢唔係選擇開多兩班機而係趕走啲所謂‘閪客’

佢直接加落機票仲好啦講真 而家食相咁核突

利申搶左UO機票 但唔知而家咁麻煩 遲下正價唔會買uo
我一個人 買乜位

Online checkin 派個中間位 被對情侶夾住

你係我 你調唔調
加加埋埋差個少少坐CX好撚過啦
美帝唔俾錢連阿媽同細路拆散。 見過空姐問有冇人肯調 Middle Seat 冇人肯。聽到有人講I paid for this seat months ago

講呢D預咗俾人屌外國關UO乜事
封封老毛先調
又唔好咁講
有時痛擊到佢地駁唔到都係一種調戲黎☺️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞