HK Express 麻煩你真係改番個揀位系統啦

949 回覆
2144 Like 120 Dislike
其實講到尾就係UO一開始係會安排人一齊坐,到依家先打散啲人,如果佢一開頭已經打散啲人坐,咁你地仲鬧唔鬧佢呢個打散人坐嘅操作先?
其實佢不知幾撚醒

個個都話加多小小搭CX 就搞掂
但無人記得hkexpress 就係CX 旗下
將啲客趕返去CX, 位位收多幾千又贏左

有啲位以前中資海航年代真係好撚正
我試過幾次hkexpress 超賣賠千幾蚊港紙, 即刻拎現金再玩多日
本身來回加無都唔夠佢賠得多 , 你諗下如果而家都咁賠法, 邊個會坐因航
根本就應該一齊買
唔畀錢就派隔5行以上
咁就唔駛煩啦
因為UO 轉左手
19年年中前係中資海南航空

而家係國泰旗下
國泰個玩法就係要將啲客踢返晒去CX
重點係 推咗一班上CX
都會有千千萬萬個客等住填返UO個窿
其實係架,任何野變差都係容易過發現變好
其實今日2個UO post都咁多人討論,就知幾多人搭UO。佢貴極都係平過其他少少,當加位要比錢都嘈既時候,你估係唔係咁人真係會貴少少轉搭其他,定係最終都係平得少少都係錢,繼續搭UO
Demand>Supply 咁多,即係可以再賣貴D
其實以呢個post計既話,都冇咩人真係嘈,只係覺得佢賺錢畫出腸。
正如iphone好多人用都可以同時呻吓佢,佢依然係對某啲客群黎講cp值最高。
咁不如飛機廁所都逐次收錢啦,我喺飛機到唔去廁所做乜要俾貴?

其實講到尾都係想睇你想做 Low-cost Carrier 定 “Cheap” Carrier

廉航一開始個Concept其實只係因為有啲野未必個個要,所以CUT走佢降成本賣平啲,例如行李/飛機餐/儲里數。咁當然你要做到最cheap我又吹你唔脹

要俾錢先一齊坐/捉行李手把過1cm呢啲根本就係服務質素倒退,仲喺到撐都ON99
同意
你平時坐開咩國泰個啲
理撚你UO點撚樣咩
所以咪全世界198一齊坐囉

UO之前咪就係198一齊坐,果陣好多人話佢亞洲 Top-Tier 廉航。果陣個image好過而家勁多,討論UO係討論平機票,而家一講UO個個就討論個「行刑架」同派位…
UO遠極咪又係日本韓國,上機未坐暖張凳都降落啦,如果好似係咁情況,方便咪調一調,隔幾行就算鳩數啦,有小朋友就畀錢揀位,唔好又要慳又要麻煩到人,都係講緊百幾蚊,畀唔起就面對現實,唔好諗住人地會賣個方便畀你
top tier 咪冇人搭CX

你要記住而家就係要趕返啲人過去CX
未必架,以我觀察,呢到起碼至少兩成留言會無啦啦笑人搭UO,話自己唔係搭開,都跟UO跟得好貼,每改一個制,有人一討論,就要笑一笑人窮先安樂,分分鐘唔搭開都仲熟過搭過既人。
個人又幾好
問你想唔想換位
最中肯嘅comment
咁咪直接HX解決咗
咁想調位咪姐係唔係冇所謂囉,唔係冇所謂就買位啦
其實唔係random, 係一定打散
連登標準答案:加少少錢搭ana jal cx eva viet sg .......
過關時仲理你搭飛機咩位?
就係要增加你不便
向來消費模式都係愈加錢就愈方便。
真係好似除咗搭廉航先第一次體驗唔加錢會增加不便既感覺
太麻煩了,hkexpress 自己攞黎,懶係有得揀咁(可以揀唔比錢),不如加返價,全部人有得揀位仲無咁多事端
你可以揀其他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞