HK Express 麻煩你真係改番個揀位系統啦

949 回覆
2144 Like 120 Dislike
以前好似50變60
依家無跟開 唔知了
下次再整就唔係A,C, 係12A 同28C
其實從來都係明買明賣
消費者可以動用意願集體罷買, 杯葛UO
UO自然就會更改政策迎合消費者
咁點解UO可以串過馬撚? 因為依然大撚把生意
留港撚其實係完撚全值得擁有 唔係話HKEXPRESS啱哂 但臭港的確人口稠密爆炸過多過剩 一日唔減少返2/3人口既基數 人地大撚把客 多到唔撚柒想做你生意 忙撚到核爆 咪狂諗屎橋趕客趕減d等冇咁多人 死症係人口過剩 太撚多唔關事既人係臭港 所以結論煉獄臭港需要畀個天大清洗 需要WW3或者喪屍病毒天災火山爆發海嘯 臭港人口減少返2/3啲人先識得尊重其他人
外地UO成日都唔俾Online check-in
UO狗嘛
要維護UO主權
笑咗,我諗本身同我調位個位嬸嬸,唔係同我調位,我一眼都唔會望佢。但調咗就係會預設佢都nice,成程機坐埋一齊會少咗隔膜。
我都幾有信心你講出嚟呢個version係傳聲game咁每個人get錯少少變出嚟

我估係以前陸路過境為主時代海關上車檢查嗰陣流傳落嚟
但e家關係唔好都比人搶飛wo,你地個個口裏說不身體卻很誠實
呢啲人其實真係可以唔洗理佢,你愈理佢,佢愈high。
On9,調完位你同條友落機會一齊行到去海關?你係咪快運打手,等啲人唔敢調位焗住俾錢
其實係抵唔抵問題 以前大陸人唔係唔肯book酒店 係而家唔抵 交通又方便番去 酒店又冇減過 香港又冇夜生活吸引人留低 種種加埋構成‘唔抵’

就當香港人真係cheap 但作為一間企業嘅方向就係剝削本來有嘅服務 變咗加錢先有 仲要唔係做完可節省成本 都係嗰句唔係唔得 但可以做到觀感好啲

但我同意嘅係 唔鍾意的確可以唔搭 我建議大家下次都可以考慮下其他airline
上次夾係對廢老夫妻中間
個老婆嚟先問我可摸以同佢後面個工人換
我見中間換中間仲要我放好晒啲嘢就say no
咁個老公嚟到想同我換位兩公婆一齊坐
嗰下我無所謂嘅 但係個老婆係咁比眼色同說話個老公
就係為左唔想比我坐窗or廊
諗唸不分
佢要懶係大袋,同全世界消費者宣戰,
撞啱香港人呢排無聊無野玩,要搵d野做

條路佢自己揀,仆街唔好喊
你話我放低一句死窮閪屌你老母就話姐
我上面個段邊忽係黎搵交嗌...
搶飛嗰陣 唔知咁的 下次會誠實番
啲咁小心眼嘅人真係好乞人憎
想人地同你換仲要想人地蝕住做
買UO就會買晒行李 揀位+ u first 再同 cx比較價錢
都係平過CX 咪買 差唔多就揀返CX啦

坐得LCC又唔加錢揀位又想要FSC服務
UO最近減價次次都賣唔晒仲搶乜鬼
冇既,有啲野唔講出黎又點知有冇可能發生呢,我真係咁有影響力佢又審視過ok咪ok。我都係咁啱經歷完,忽發奇想嘅分享。聽完大家既討論,都覺得我係擔心多咗,因為佢都未去到會分啲位一頭一尾先有機會做成混亂,總合大家既經歷都係係同一行到分拆。
冷靜討論下可以消下時間 討論區都係想聽下人點諗
樓主你覺得分開坐係on9嘅話

你試下掉轉諗

純公司策略上黎講

乘客唔買位既話

分開你地坐係道理 肯編埋一齊係人情

如果d staff 10次有9次都行人情牌編埋識嘅人一齊坐嘅話

咁實行起上黎根本就極少人會再俾錢買位

因為去搭express嘅都會搏個staff 俾人情可以編坐埋一齊

然後俾咗錢簡位坐嘅客

知道原來唔俾錢都可以一齊坐嘅 下次仲會唔會俾錢?

如果唔買位就可以一齊坐呢一套規則 慢慢實行耐左

就係發展出 只要有某一次無得一齊坐

就會俾客屌「點解我每次都可以編埋一齊坐,但係今次唔得,唔公平呀」

呢個係人性 著數攞得多左就會變老馮,次前個9次人情 ,都會變左係應份嘅
雖然我係會俾錢買位坐,但特登分開人地又係過份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞