HK Express 麻煩你真係改番個揀位系統啦

949 回覆
2144 Like 120 Dislike
我覺得UO賤在明明就算你準時48小時前online check-in, 一機都係空位, 佢都專登分開將兩個人隔位一行/一兩個位 咁樣既"專登"仲叫唔叫random

普通人心目中既random係兩個人一齊坐, 你調我坐邊行都得, 除非真係冇哂連位

不過又咁講, 佢做生意上擺明就係要為難你, 難為你目的得一個, 就係令你加增值服務
我覺得除非真係少左人搭, 如果唔係呢d西政策仲會陸續有黎
所以我就揀AK
唔需要我撐 市場會決定佢既去留
我自己識比錢坐FSC
其實都真係道理個個都明,討論黎都只係笑下乘客角度見到既趣聞
坐得UO個班都係想cheap到盡
性價比wfc, 邊個平邊個時間靚就坐邊架
最後都係一路屌一路UO
係囉,間中去一次旅行,加只係$5/60就有得揀位,都瓜瓜嘈
佢話random冇話uniformly random,收埋個奇怪random variable唔話你知唔代表唔係random

舉例:
1至1億uniformly random揀一個數字 揀中1千9百8十9萬8千9百6十4就比你一齊 唔中就分開 都係random

搞唔到
你咪慢慢賣99蚊囉,成班乞衣
下下99蚊位,你狗糧都唔夠錢買啦

我就點都身體力行幾千幾千咁轟落HX ANA JAL到架啦,得閒再轟幾張business 支持下,就係要隊死你啊屌你老母
嗰啲又話冇得親熱又唔肯俾$50嗰啲
其實你條女$50都唔值
講撚完
依家知情況唔係"唔提供"
而係提供"相反"嘅野等你比錢變返"正常"
用你飲水做例子:
UO上機林超英唔鳩開冷氣
等乘客焗撚到要買水飲
當然你仍然可以堅持忍住唔撚買

唔係唔得
好撚冇商業道德抵比人唱
如果我係女,見到條仔咁寒酸,為個幾條瓜瓜嘈,真係即飛
你尷尬姐
我尷尬喎
唔調咪唔調
你都照坐啦 仲叫趕客?
我覺得個例子唔啱
所以討論唔到落去
改左咪賺少樣錢
就係因為冇所謂,所以調又得,唔調又得
其實hkexpress 都算係咁
Random派都特登派近啲等你可以搵人調
揸正嚟做Random就派到一頭一尾
人哋廉航唔係開善堂要盈利就喺呢啲位賺
係唔合理㗎喇,呢啲就係經濟學
正如人哋特寛位就算冇人坐
空咗都唔會益我哋班窮L
其實另一間lcc 唔打散黎派位
就自然會揀另一間
搭巴士都冇水飲啦
你個例子好撚啱咩
睇完啲comment覺得,
啲人見公司諗計賺到盡就好大力支持,做生意係咁架啦。
但消費者討論吓啲公司服務就淨係識覆個幾十蚊都要慳係咩心理。即係公司諗埋啲奇招賺五十蚊就得,消費者討論唔消費呢五十蚊就有問題?講緊我一路都冇提倡過又要唔消費又要連位。
大灣仔航空咪唔打散
:預先揀位要錢唔合理啦 明明應該先到先得 下次一定唔搭

一蚊機票event
:妖垃圾system 排唔入買
咁你咪唔好幫趁佢
有細佬應該唔會分開啦玩鳩自己咩
exact7ly

佢就算唔再係廉航價 佢都係最平 窮撚冇得揀都係要揀佢
呢樣加錢嗰度加錢 等一堆人寧願上cx 佢仲賺得多 一方面多咗人揀cx 有人揀咗cx 自然又有第二堆窮撚填返uo個位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞