HK Express 麻煩你真係改番個揀位系統啦

949 回覆
2144 Like 120 Dislike
我講乜,都唔夠你又乞兒又燒LV奇怪啦
燒lv就係話比你聽 唔係樣樣野都要free比你 no matter 個樣野係service or goods
不過大種乞兒係聽唔入耳架啦
開公司最好同開善堂一樣
其實可以討論
成個post就係用唔同角度討論緊合唔合理
不過大部分人都係自己覺得唔合理 前設咗 有人用第二個角度話合理 就係打手賤種 就係UO奴隸

點解會去到話可以揀唔坐 都係市場角度去睇 要改變 就要行動上實行 而唔係屌完又繼續搭 又繼續屌
市場慢慢改變緊呀 愈嚟愈多收揀位費嘅airlines囉
點解?因為有人照肯畀錢 佢就賺多咗錢囉
唔推落市場可以點解釋商業決定?除非有intervention 而家唔係得UO一間咁做 得佢一間咁做 你可以話佢on9 話佢賤 而家成個行頭都向緊呢個方向
LV唔燒既話,驚唔夠稀有唔夠有市場價值,所以佢燒得黎唔影響到人咪冇人會講佢。
專登拆散派位系統,為咗令人覺得麻煩而買埋佢個揀位費,但我提出既就係啲人都係會調黎調去,甚至令機上秩序出現混亂,佢想賺錢得黎影響到人,我咪講佢囉。
不過你唔理,總之唔滿意佢既系統就係要佢free野比人,就係乞兒
Cx收購完就愈黎愈閪
睇落個個人唔係啲咩壞人

壞人有樣睇嘅咩?
以貌取人?
修正番,我睇佢唔順眼咪唔調,順眼咪調。ok?
和平討論,唔係想反駁你

咁的士成個行頭,咁多年黎都只收現金,連八達通都冇,被廣大市民屌足咁多年,法例係只限定一定要收現金,冇話要提供其他付款方式,咁其實係咪市民屌錯?市民係咪應該收聲反正都吹佢地唔漲,佢地冇犯法

仲有工業革命前,英國成個城市嘅工人都係返十二個鐘,咁法律定咗容許資本家咁做,又成個行頭都係咁,其實質疑係咪錯?
你呢單係個地勤賤格姐唔關個系統事
人地咪講左 你可以話佢on9 話佢賤 幾時叫人收聲唔比講
係吹佢地唔脹 一係改搭HKTaxi 可以online payment 一係Uber

打工個例子咪一樣 香港勞工法夠得7日大假啦 人地公司閪得7日你咪唔take offer囉 搵到17 20日大假offer先返工 又無人迫你返 d7日大假公司請唔到人自然會+offer
太多追唔哂唔知你有冇講,但上面一大班人話其他人屌UO係乞衣想食免費餐,唔認同就唔好搭

一黎用呢個Logic即係乜撚都唔使討論,要討論區黎托柒咩?討論吓UO點仆街屌吓UO都唔撚得,又規矩定好咗唔好吵又咩商業角度唔通有錢唔賺

二黎搭唔搭同屌唔屌有乜關係?覺得佢仆街就屌架啦理得人搭唔搭

咁上返Yahoo知識一問一答得啦,上LIHKG托柒咩
唔緊要 我識得分邊啲係理性討論
我上面其實都有提過的士個例子

我覺得屌下係冇所謂 態度差 服務差 梗係要鬧
但係同時間 見有啲人喺度用客嘅角度教返UO甚至CX做生意 話點點點就大家開心 之後唔同意佢哋 就係打手

我係想指出返點解UO會有呢啲決左 佢唔係on9死蠢明知會冇生意都咁做

講返的士 dc9態度閪 當然要屌 我都即場屌過唔少拒載 兜路嘅dc9
不過態度閪唔係一日嘅事 已經二三十年 俾人屌都屌足二三十年 最後點先叫有改變下?就係Uber出現 搶佢哋唔少生意

所以最實際嘅行動 就係唔搭UO 襯仲有選擇 用行動話畀UO聽咁係唔啱
其實我明你意思 討論係會畀啲低質comment影響

但係樓豬上面都有講過 佢開呢個post原意就係想屌柒UO 唔會理佢點賺錢生意點做 開post就係想圍爐

咁即係個post原意係唔係想理性討論?
呢到又唔係法庭,唔使揾個中立嘅開POST下話?

你美國兩黨選舉,泰國紅衫軍黃衫軍,唔同立場嘅都係各自遊行示威,so call 「圍爐」架啦。

同埋作為顧客,同商家基本上係100%對立。顧客想最低價錢攞最多嘅,商家想最高價錢俾最少嘅,點會叫個顧客考慮埋商家立場

最後最重要嘅,係UO食相太難睇。你一直以黎行緊Hybrid路線(類似JetBlue/Southwest),價錢比其他廉航貴少少但服務好啲,大家都接受好少屌你做乜唔跟Ryanair個價。但你而家左CUT右CUT,個傾向係CUT到變最差果堆咁,價錢又因為稅同燃油附加費唔平得幾多,啲客梗係屌啦。呢個POST正負評差距已經代表咗邊個立場多啲人

話唔俾屌唔俾吵唔搭就得果啲,你以為好多選擇呀?CX同UO同一集團,HX早排直頭就執,大灣區同外國Airline得果一兩班,最後咪又係 CX Group 霸咗最多timeslot。唔同立場都唔俾吵,你不如去美國同民主共和兩黨講唔滿意對方執政唔準吵,移民就得咁呀?
雖然我冇繼續屌鳩UO,亦都從來唔覺得叫做屌過。但有啲人如果遇着一啲不愉快事情不斷屌都會好明,分享吓感受圍下爐。而你,見人呻就要駁,對你既好處我一啲都睇唔到。

我好地地一句說話咪都會比你唔理性咁講到我開post係要屌柒OU為咗圍爐囉
想講依家HX都係咁
真係麻撚煩
太對了
好 唔係法庭嘛 我就屌你老母
你有冇撚腦去諗清楚?理性討論=一定要中立?
我就算一路講呢樣係市場因素影響居多 我立場一直都係UO係一間閪屎公司

不嬲情緒主導嘅言論都係多人buy㗎啦 正評就係真理?呢千個正評係咪反映UO冇晒生意執撚得?
有幾多人會想無啦啦用腦諗咁多嘢 有人屌 自己又想屌 咪入嚟屌兩句 但係咁樣叫理性?咁樣嘅討論係健康?

不過你都可以好似樓豬咁 講到明唔接受反對意見 純粹想圍爐「討論」UO可以點改善 我咪收皮囉
其實都圍唔到爐 下次機票平少少咪又係10部電腦f5搶
只可以講uo唔係唔識做生意 係太識做生意
知道自己d客係幾鳩屎
夠薑咪去到機場發脾 之後機都上唔到仲講咩調位會製造混亂 根本係個rule上係完全唔比調位
我上機自己調位,踢我落機囉
咁你覺得其他人圍爐,咁你咪㩒上一頁囉,正如上面有班人話覺得UO閪都唔屌得,唔搭就得。你喺到一路吵想吵贏係想點?

係市場因素,所以個客唔屌得?的士閪都係成個市場閪,又唔屌得?你要記住呢到啲人只係喺討論區屌UO服務變差,唔係做閪客唔會影響唔到UO營運,有幾唔理性?定係你期望呢度會好似DSE咁小組討論?

正評咪代表同意囉,定係你用正評代表反對?我從來冇話多人正評代表UO生意差,或者正評係真理。但個正評數或多或少代表咗UO啲客嘅感受,始終對你有影響你先會㩒入黎。呢個行為可能係對Shareholder好仲賺多好多添,但係關其他Stakeholder例如個客乜撚野事?對個客黎講你價錢變貴/不變,服務變差就屌你表達不滿架啦

我夠知UO收錢會賺多啲啦,咁點姐?我又冇揸住國泰股票,又唔係國泰UO管理層。我明白你呢個行為會賺多啲又點?唔通你想我「民眾喜迎油價上漲」咁呀?
1. 樓豬後期表明開post係想圍爐 我先知 我冇一早覺得個post係圍爐 知嘅話 開始就唔會入嚟贈興

2. 嘈係雙向 我一路嘈時 你都一路嘈 咁你又嘈到想贏又係想點?我只係不斷表達出討論期間一啲logic有問題嘅位

eg 生意角度 係解釋畀啲人話唔明UO明知咁係擾民 點解都要咁做
而且喺UO完全知道自己係做緊乜嘅時候 仲要愈做愈閪嘅時候 仲屌鳩佢係唔係理性? 襯而家仲有選擇 用行動去表態唔係仲慳唇舌?

eg 咩今日收揀位費 聽日收呼吸稅你哋係咪又照單全收 呢啲又係邏輯謬誤嚟

以上都係大家可以思考嘅位嚟 都總好過一班人圍爐鳩屌 然後覺得全世界都會反到UO執笠嘛

再重申一次 我都係覺得UO閪屎 唔存在要拗贏啲乜 只係同樣都係覺得UO閪嘅情況下 有咩其他應對嘅態度同做法
你調到咪你贏啫
國泰都係咁。逼你比錢買位,唔買就分開你坐
我同個六十幾歲阿媽分開,佢自己連廁所都唔識去
原本以為真係揀剩冇計
我坐喺一班交流生中間,聽到個老師話揀時我個位係X左唔比揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞