HK Express 麻煩你真係改番個揀位系統啦

949 回覆
2144 Like 120 Dislike
講咁多我都睇哂 其實有啲戇鳩都係一個論點
開口埋口 乞兒 窮閪
其實呢啲人同街邊啲冇文化MK一樣
https://www.usatoday.com/story/travel/columnist/2024/02/14/airplane-seat-selection-fees-cruising-altitude/72322308007/

啱啱睇到呢篇文章 都話愈嚟愈難搵到一間airlines係唔使加錢揀位 唔係淨係LCC

"For more casual travelers, however, avoiding seat selection fees can be difficult. Even if you don’t pay them directly, you may be compelled to buy a more expensive ticket that will let your entire travel group stick together on board."

唔加錢 就要分開坐 睇嚟唔淨止係UO一間咁閪

最後有講拜登曾經要求立法規管seating fees 不過未有下文

"President Joe Biden urged Congress in March 2023 to introduce legislation that would bar airlines at least from charging fees for families with children who want to sit together, and some airlines have already voluntarily implemented such policies."

唔知UO會唔會係好似呢啲airlines咁好心自願放寬畀家庭客群?

講到尾點解愈嚟愈多airlines收呢啲錢?就係因為加完都有人坐 可以賺到盡

"The extent to which they (assigned seating fees) have been such powerful generators of revenue has been a surprise to me as well."
air asia
係呀ana好少機,我每分鐘幾千萬上落,十幾壇生意,我一定揀香港快運時間係我第一考慮
國泰狗,UO打手意思係

其實只要有一個國家set 要收氧氣費
其他國家唔收就即係益左你
free 左氧氣比你吸
幫你帶條狗你都要
因為你已經平左, 攞左免費吸氧氣呢個option
魚蛋論
然後班人繼續搭cx uo 支持佢地得寸進尺
明明自己係消費者可以用行動表態
簡單黎講 唔中意就唔好搭
佢唔掂自然會改
咪on9,戲院就算睇早場都俾你揀坐邊,先到先得
又一隻乞衣
點解要比著數你先?
因為企業形象?sry 佢話比你聽佢唔使 佢寧願收50蚊都唔要有麻煩
佢要安排一d位比優先揀位既人eg. 走廊位for早落機/廁所 窗口位睇風景 情侶家庭etc
咁實會出現好多單丁位需要攝 咁自自然就係你呢班無比extra value既人去攝

放大d黎睇 其實大把公司都係寧願dom寧願吉左佢都唔會比你free用 caviar實會過期要扔 LV實有過期款燒
咁佢地係咪你呢個社會賢達口中既無品品牌
坐之前明明已經 清楚了解明白
坐完又要屌
屌完點呀
:你仆街uo 再唔改善 我下次繼續坐!
佢以前都唔會咁做,同仲有其他航空冇咁做,就已經證明呢樣野仲有討論空間囉。
廉航大把 上面好多師兄都講左 做咩係咁loop返?
之後又話人地唔識做企業形象?
人地精過你啦
上有cx做中產 下有uo做best value
做best value個班佢根本唔care你點睇佢 反而你care佢仲多 平少少仲唔扑去咩 有一蚊直程大叫一句50蚊我都比tim la
走出去食兩餸飯之後投訴人地以前有送湯而家無?
你準備又有咩人上人回應?
你咁樣 佢又會loop 咩茶記戲院呼吸稅嫁喇
根本就唔可比 坐位坐邊根本唔係必需 純粹個客方面既“享受”
另外呼吸稅呢樣野係唔存在 純粹假象佢自己幻想
不過我呢d無文化mk 點會岩佢聽 係太平紳士先可以接納
放大d黎睇 其實大把公司都係寧願dom寧願吉左佢都唔會比你free用 caviar實會過期要扔 LV實有過期款燒
你依段比喻都唔好得幾多本身都心裡面笑下就算。但見你笑人啲比喻就幫下你地貼堂。
有咩好笑 個公司覺得個個service or item都有個價
佢唔想比人覺得free to gift有咩好笑
咁調返轉航空公司都有upgrade人上business 咁又有咩comment呢?有無你份呀
根本同佢意見唔夾 就一係話你打手 一係話你賤種 一係就直接當睇唔到

淨係我上面條link post咗之後 個post即刻靜撚咗 就知咩事

事實又唔肯面對 又唔聽人意見 一味喺度話自己屌得合理
你講到好似可以揀唔食個間茶記
可以揀唔坐uo
但就唔可以討論合唔合理咁
咪撚乜鳩到推晒落市場決定度
市場唔係一日就做決定
市場係會慢慢改變
有人討論都係市場嘅一部份
其實商業社會 機票又唔係必須品
有供有求 有乜好屌 有乜好討論

你唔鐘意 有錢咪幫襯第二間
佢冇生意 自然會調番轉頭

呢舖我撐UO
講緊佢既處理手法,唔係free唔free比人咪好笑囉。佢啲位賣唔晒咪upgrade囉,定係你覺得航空公司啲位賣唔晒要燒咗佢啊
咁你答左你自己啦 駛咩又講咩企業形象 咩唔識做生意?
我冇講過 打手 賤種 同覆咗你好耐啦喎

你上面個link你一post我咪like咗囉,係post愈長時間都會愈靜架啦關乜事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞