HK Express 麻煩你真係改番個揀位系統啦

949 回覆
2144 Like 120 Dislike
又係小學雞搵完餐廳戲院又搵其他唔同類型既野spin
所見略同
間茶記已經閪到冇人有 仲喺度同佢講經都嘥氣啦
由佢蠢落去啦 資本主義既社會生存方式佢地唔岩
共產主義可能佢地岩多啲
不如諗例子前 諗清楚合唔合理先講出嚟啦 柒到睇到打冷震 呼吸稅

返工個例子還好 同UO差唔多 佢閪嘅 咪走人
唔係唔可以屌 係屌完唔好又死死氣繼續喺間閪公司做
弱智仔
我就覺得除左用荷包發聲
都要喺大眾層面屌下佢
如果唔係其他公司有樣學樣
到時你轉得邊間?
可以睇下的士佬嗰邊 態度閪足二三十年 大眾習面冇人屌咩? 日日俾人屌老母屌全家啦

去到咩情況 先叫有部分肯改?有Uber出現搶生意 直頭改變晒成個行業 而家政府都話要搞返車隊 控制好的士質素

唔係話唔屌得 但係真係行動最實際
連惡名昭彰嘅ryanair 我搭過好幾次都唔會特登分開嚟派位 專登派AC位真係好濕鳩
個個好似你咁做事不關己唔出聲,咪齊齊低人工囉

唔知你仲記唔記得十年前左右大部分航空公司買完機票就有位揀?而家好多要收錢,check-in先免費揀

以前exit-row唔會拆開賣,早揀就有,而家直頭標個價俾佢

以上係講緊普通航空公司唔係LCC。班客繼續唔出聲仲幫航空公司講說話佢咪普通航空公司cut到變廉航,廉航cut到變地鐵囉

你唔想出聲咪唔好出聲,但屌出聲果啲係乞衣做乜柒?無論顧客角度定社會角度緊係希望係去進步,你UO早幾年仲會安排一齊坐,而家就退步走去特登拆開人。

仲有你班友就一味走去同Ryanair比,咁UO係咪要做到最差果間先得?JetBlue 34” Legroom 你又唔跟?Southwest 無劃位你早上機第一排都有得坐你又唔跟?UO早幾年都算亞洲最佳廉航,但而家就用最差果間Ryanair做benchmark
UO諗計撚鳩我
我就去交罰款?
60 同6 蚊都一樣,要支持佢撚我?
又係幫UO 含撚嘅因航狗
撚完客話自己跟 ryan
但價錢唔跟
自己spin 完唔比人compare
罰你錢你都交?
咁你都幾on9
有錢都無腦用啦
個例子唔錯,不過個重點係你入去前話2個人,佢有位都要你哋分開坐,想一齊坐?加錢啦
咁都叫合理?嘩,真係好合理呀
所以我開間茶記,
賣個餐平人1蚊
一齊坐要罰錢,仲要閪你面, 4個位坐5個人,盲嘅叫你下午茶先嚟食午餐
然後話係拆開服務令大家賺左個選擇權,大家係大贏家, 咁短嘅食飯時間點解要一齊坐, 幫到大家慳左錢儲首期呀

跟住全世界嘅茶記只要可以可以一齊坐
就係個老闆大善人
free 比你一齊坐
其實你講既所謂道理細路仔都識講啦你既商家角度係覺得佢冇問題,我既商家角度咪就係覺得佢需要改番個系統囉。就算生意角度,生意佬都可以有唔同角度啦你接受唔到呢個世界有唔同角度仲好意思話人眼界思想狹窄另外你鐘意用銀包同腳發聲係你既選擇,我仲有對手同把口,鐘意分享同同人討論。

佢哋目標客群,正正係介意到癲!介意到係機場發爛渣!介意到係群組日嘈夜嘈!介意到99個網友係群組問同一個問題嘅劣質乘客!

再講,香港人唔搭快運都未必轉國泰
飛台灣,中華航空貴快運100-200蚊(華航多個飯食)
飛泰國,泰國航空貴幾百蚊(泰航多個飯食)
飛大阪有廉航樂桃
飛日本其他地方,有jal同ana,同國泰同價位,香港人崇日崇到咁撚樣,肯定jal同ana優先

除非一心一意儲亞洲萬里通里數嘅人,否則未必揀國泰,同埋其他國家航空公司空姐靚啲,港女可能人少基數少,質素真係
小學雞
第時 第時
咁罷搭同長期幫襯對家就梗架啦

要間唔中圍攻下佢d狗的,網絡中、現實中又好
上面成日話‘生意角度’,鬼唔知要賺到盡咩,但賺錢都可以有合理同唔合理之分掛?
如果真係咁贊同‘生意角度’,咁點解LCC唔收check-in費/登機費/廁所費/叫FA逐次收錢?‘生意角度’喎,要賺到盡喎?
咁點解LCC到而家都冇收嘅?咪就係因為唔合理囉
用腳投票就梗㗎啦,唔合理要屌就梗㗎啦
我都隨心坐過幾次
因為我唔係搶飛嘅人
次次去旅行
都唔係人哋搶到嗰啲300蚊500蚊
我畀二三千
隔離嗰個人話同我講唔使錢

我都費事坐
規矩 唔係應該盡量將同行乘客安排係一齊坐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞