HK Express 麻煩你真係改番個揀位系統啦

949 回覆
2144 Like 120 Dislike
好明顯而家個新老細上場之後嘅方針就係賺到盡
你班死窮撚根本唔講究咩顧客體驗
有formula 打散 放心
新老細係咪上得連登太多
學埋晒d賤種野
佢應該係用 stacking 嘅方式做 random
即係一行或一個細區 (section) 入面 random
要坐滿一個 section,先可以揀下一個 section
如果一個 section 咁啱有散位,就塞滿佢再輪到下一個 section
根本唔可能所有座位都 random,因為會出現大量單丁位
咁畀咗錢揀位都揀唔到一齊坐,所以一定係咁安排
傻閪幾十蚊都唔捨得比重想一齊坐?
長知識,但可能比著我都可能會睇情況而調,因為如果你睇落個個人唔係啲咩壞人,佢話調,對你對佢又冇壞既話,會出於禮貌都調,唔係就成程機因為唔調會尷尬唔自在。
3-3既話 咁6個人一齊check in
正常咪可以一齊坐囉
但而家擺明唔係啦
行李費又加
依家又迫人買位
咁樣加加埋埋買到香港航空
洗撚買快運
佢呢個唔係叫random 而係叫
專登拆散人之餘再攝曬啲人去中間位
A B C   D E F
唔比錢揀位 永遠優先派 B同E
搏你頂唔順揀返 window or aisle seat

不得不讚 UO呢招好掂 我真係頂唔順 買佢怕
直接blacklist呢間airline
講真 平又唔係特別平 你UO加行李加寄艙加揀位 條數都喺返度
加上通常啲airline做優惠 都係大家一齊做鬥平
我就寧願揀HX 起碼佢random seat真係會派到aisle

UO mAnaGeMeNt
不如索性免劃位
除非肯加錢要指席
其他就一上機,先到先得
咁咪仲簡單
就係搏有人會比幾十買位
依啲廉航就係要煩你

想舒服就係要你去坐CX

得罪講句係度屌個啲最後都係睇價錢買飛

有錢個啲唔會坐依啲廉航

而因為平而坐個班,佢再西你都係會坐。
重點唔係一唔一齊坐
係隔離果個唔識會冇咁自在驚整到人
當然靚女我唔介意但佢應該介意
爸打講得好好
以前如果有空難, 係依個位搵到條屍, 都會當係你咁處理
依家唔知啦
講真佢做得呢步都預咗消失呢班客人
直接講句 佢既target customer 唔係你
UO:以後唔比調位
學到嘢
但如果有啲L樣早過你上機,坐咗你個位(中間位,唔係靚位),你會唔會堅持要坐返啱?
聽落好似係咁,想像唔到自己番工要寫個system優先派單丁既人坐中間,如果係我寫,我寫完都覺得自己柒柒地。
有少少覺得佢計過數
佢做到咁閪會袋多左錢
如果d人轉搭第間就會push返d客去國泰
所以有咁閪得咁閪
Why not
厭麻煩咪唔好搭囉
✅❌✅ ✅❌✅
❌✅❌ ❌✅❌
✅❌✅ ❌❌❌

好大機會係咁
會係A C + 下一行既AC 咁派
見過回程有2行空位, 但係都有人比人打散
明明一齊check in夾硬分開坐
你咪當自己一個去旅行囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞