HK Express 麻煩你真係改番個揀位系統啦

949 回覆
2144 Like 120 Dislike
hx 係咪都係咁
有機會係用佢個方法+中間位優先
得出嚟嘅結果

成架機係分開幾part, 揀位嘅照常揀位, 之後到check in時間自動派位個logic就 part 1嘅 中間吉位優先, 冇曬就先填 A C D F, 填滿就再開下part

佢咁樣先至做到同party接近得嚟又唔係一齊坐
UO個問題係拆得未夠散。
好似ryanair 咁分到一個機頭一個機尾你就唔駛調
大開眼界
如果你係中間果個
兩邊互相識既 係咁兜住你傾計同拎野
你都覺得煩啦
都唔知做乜鳩咁 個位又窄 想避都避唔到
10組入面有1組人買位佢已賺多咗錢啦你地其他乘客嘈/打交 佢話鳩你知咩 最多咪又係d前線受再唔係一野直接踢哂你班友落機都仲得
唔咁做點迫到你地班友課金mark位
自己一條友去驚閪
其實佢咁樣夾硬將一group人打散哂霸住啲連位,真係想畀錢一齊坐既人咪無哂連位
比意見同抱怨可以係兩回事
aeon都識貼堂顧客意見,搞出一個有迴響既marketing啦。
小朋友就好似必定有一個大人陪住
因為小朋友好似揀位唔洗比錢

BTW 上次名古屋番香港
6人家庭, 2個公公婆婆+父母+工人 小朋友
個小朋友4個鐘不停講野,
工人唔理 父母唔理, 公公婆婆放任+同佢一齊大聲傾

前面成排人屌曬老母換位, 空姐行黎講左2句, 5個人都完全無反應
繼續由得佢講

好心依D垃圾唔好生啦, 生完唔教
而家一個人搭
唔加錢
多數俾中間位
兩轉飛日本都係咁
依家擺明set到唔比錢就一定會拆開
屈你地要湊細佬就要比錢
就算ABC 係空既,你兩條友都一定係派AC
買果陣咪比錢揀位
果陣唔比錢, 之後理撚得你
窮閪真係煩, 俾多幾十蚊揀位都嘈
人地收得你錢當option咁賣做乜要益你?
兩個換兩個唔同單人再畀你換走中間位兼夾揀坐走廊定窗口

前者最多係損人不利己或者損人利己(depends on對家用咩位嚟換),後者係必然嘅損人損己

尤其係快運/香港人,未必個個同意一排3個位係窗口位有得挨,走廊位一邊多啲空間,中間位可以用兩個扶手哩種搭飛機禮儀,坐中間遇着啲左右都用埋個扶手嘅點頂
HX都係咁 點解冇人提起
你都on撚尻
有話要免費咩
要番基本服務呀
打手死番出去啦
應該係唔想俾人夾咗去中間姐
不過好似仲未見有人話啲位係隔到好遠

例如一齊買機票
一個坐18a 一個坐36f咁
試過分開單會一齊坐
根本冇人會想坐中間
講又咁講啦 佢就係想你主動比錢揀位
但又可能想 留條路比d人自己開口換位
始終如果真random 真係機頭機尾 換都冇得換到時仲煩
而家係講理論上順住派係系統上最簡單嘅安排
佢而家嘅設計係取難捨易
但係又唔係完全隨機, 係故意咁做想人畀錢揀位

同佢講明隨機或者順住 係冇衝突㗎
我上次都係咁,仲要A C係識既,搞到好似係我突登揀中間霸位咁

上次我係自助機做登機,想知如果櫃檯職員做會唔會都係咁派?
因為我上次回程外國個櫃檯職員又派返我地一齊坐好難明

不過試完一次真係blacklist,又唔係平好多,唔洗辛苦自己
其實冇人想知你識朋友既取向下次唔該唔好搭錯嗲,好柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞