HK Express 麻煩你真係改番個揀位系統啦

949 回覆
2144 Like 120 Dislike
巴打我已經放棄左討論落去 樓主同佢既支持者覺得要比就唔合理已經無乜好傾
後期扯到去社會責任 更加係明顯個種閪港哩想R著數既級別
建議你唔好浪費時間係班港哩身上
以前可以不斷refresh到佢有連位
或者去到地勤嗰時再調都比
而家明顯係玩鳩啲客
個地勤仲要勁差態度咁話冇㗎啦,要加錢

結果上到機,八成人都不斷喺度調位
買咗餐嗰啲又煩到空姐要mark番

有次我朋友on9買u first話想快啲拎行李番屋企
結果仲遲過冇買嗰批人
差唔多最遲先出

成間公司愈做愈爛
永久blacklist
又唔係特別平,次次都搭到一肚氣
根據您的描述和搜索結果,我可以理解您對航空公司座位分配政策的不滿。這確實是一個複雜的問題,涉及多方面的考量。讓我們來分析一下這個做法的利弊:

**弊端:**

1. 乘客不便:正如您所經歷的,將同行乘客分開坐會造成諸多不便,特別是對於家庭或需要照顧的乘客。

2. 登機混亂:乘客試圖自行調換座位可能導致登機過程混亂,延誤起飛時間。

3. 安全隱患:隨意換座可能影響飛機重量分佈,危及飛行安全。

4. 聲譽損害:這種做法可能被視為對客戶不友好,損害航空公司聲譽。

**潛在利益:**

1. 增加收入:通過鼓勵乘客付費選座,航空公司可以增加額外收入。

2. 座位利用率:隨機分配可能有助於提高座位利用率。

3. 運營靈活性:為航空公司提供更多靈活性來管理座位分配。

**評估:**

雖然這種做法可能為航空公司帶來短期經濟利益,但長遠來看,弊端似乎大於利益。它不僅造成乘客不便,還可能引發安全問題和聲譽損害。

**建議改進:**

1. 透明度:清楚說明座位分配政策,避免乘客誤解。

2. 靈活性:為有特殊需求的乘客(如家庭、老年人)提供免費相鄰座位選擇。

3. 合理定價:提供更多價格合理的座位選擇選項。

4. 優化系統:改進座位分配算法,盡量將同行乘客安排在一起,同時保持一定的收費選座選項。

總的來說,航空公司需要在收入最大化和客戶滿意度之間找到平衡。一個更加以客戶為中心的座位分配政策可能會帶來更好的長期效益,包括提高客戶忠誠度和正面口碑。
你條乞衣真係好肉酸
越遲check in 行李先可以越早出
我係有俾錢連位
咁又唔會.最後點都係睇埋單個數買唔買架啦.點會衝動
啲人會調嚟調去係佢唔守規矩姐
唔守規矩嘅人話人地系統令機上秩序混亂
個見解都幾自我中心

咁係咪燒lv擾亂市場秩序,令人要更高價買佢產品,應該要去搶咗啲要燒嘅lv先啱
屌你個閪咩 全世界嘅廉航你唔俾錢都係隨機派位㗎啦
同hkexpress差唔多價位嘅有好多選擇
最近買機票真係有特登唔揀快運
廢事去玩都玩得唔開心
我又要重申多次,我唔需要調,但我見到其他人調,而且整到人。你覺得揀位系統為咗賺錢,特登調亂晒啲位,ok。我因為見證到會有混亂既情況,而主張揀位系統冇必要為咗賺錢搞成咁,就係咁簡單。
你除咗mon住個post,搵位入人仲識講啲咩?你個口生出黎淨係識話人乞兒?
呢到好多留言,係反對聲音我都唔會逐個覆,你唔可以好地地講說話一扯扯到去乞兒乞飯食,我先追擊你。依家仲要咁尻屎講多句閪港喱?唔該你本人咁多生活上既問題,就唔好將啲壓力發洩係其他人身上。
係講緊第一下撳入去嘅衝動
個價貴 係連入舖頭入個網去睇嘅衝動都冇
最想見到d人上機調位,越亂越好
Check in最好越多d人跳制 攪到班機delay
罰多d UO錢
如果你繼續搭,就係利多於弊
如果你唔再搭,就係弊多於利

睇乘客有無骨氣
唔可以又搭又突破佢
唔建議閪客鬥閪公司
客人唔可以賺既
依家做生意都癲癲地
乜都賺到盡
下下都要沒收晒consumer surplus
比個客覺得有賺唔可以?
屌你老母UO高層
連AI都醒撚過制訂政策嗰條蛋散
HK express 做咁多濕鳩野就係想你覺得煩坐返CX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞