有有跑步撚入黎吹下水(99), 夏天一切練烈陽神功

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
似係可以做到但唔放落中階手錶度
香港夜晚都22度up 個個都100%
我覺得其實2樣野無衝突 只不過係快到無氧既階段 你都唔會維持得長時間
當你zone 5消耗得快 但你keep得5-10分鐘又有咩用
與其係咁 都係長時間keep係低心率既 令你運動時間拉長 咁消耗自然會多
如果你zone 4跑到一個鐘咁當然用多好多卡路里
只係當刻會燒比較多糖,當你消得7788糖身體會自動拆脂肪做糖,所以減肥其實唔洗點理用咩zone ,只係大部份未經訓練嘅人zone 4/5都唔捱得耐咁解
While it is true that the body burns fat during low-intensity workouts, the fat burning rate remains low and you have to exercise longer to burn the same amount of calories you would at higher intensities.

In a high-intensity workout, although your body uses your glycogen stores first for 'fast energy', it depletes the glycogen stores rapidly enough to force your body to tap on the fat storage. This means that high-intensity workouts are more efficient in burning way more total calories – both glycogen and fat calories. Ultimately, the total number of calories you burn leads to the most weight (and fat) loss.
https://www.mountelizabeth.com.sg/health-plus/article/fat-burning-zone-heart-rate-to-lose-fat
大阪有冇邊間運動舖多嘢睇?
你哩D咪普遍錯CONCEPT囉....
唔係錯晒, 但錯咗個關鍵位

用能源係咁, 但另外仲有一樣野, 好撚緊要, 叫做燒肌

心率愈高,強度愈高, 本身燒脂係一個常數(可練高個燒脂率), 高度某個位, 燒脂唔夠洗, 儲備用晒, 就去燒你D肌肉, 哩個要盡量避免.
但以上都未係太差.

最差個D就係[練完食返咪白練?], 跟住唔多食/食唔夠....

哩類人先最豬, 豬中之最...,練完無食返影嚮進步, 而燒咗D肌正常你食返就會彌補返, 但無食就.....
但自以為是又唔食.....
所以食蛋白質好重要
琴日熱到仆街 0800 又濕又熱又出太陽
share 嗰一頁?
連續跑左二十日
今日真係攰到無力出去跑
小腿好酸
係, 依家share 個activity 有3個option
我住嗰邊有d 1km 左右嘅村馬路
超少人同車
因為最近屋企個運動場仲整緊
唔想去咁遠唯有喺嗰度LOOP😭
265 夠,肯課多d 就 fenix🤡
靚好多 我覺得
熱 在香港
點樣都唔會適應😂😂😂
攰就要休息
轉去成人台開套戲睇😂
999 了 試下開新 延續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞