有有跑步撚入黎吹下水(99), 夏天一切練烈陽神功

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
買條類似t8嘅褲, 有袋可裝軟水樽同手機, 或者買條belt 都得, 例如naked belt
試過 個人攰又 熱又濕 㩒錯 只有diu1聲
買個軟水樽
手拎10k內都ok嘅
一定要帶水啦依家d天氣
得閒拎黎淋下頭 頸後都舒服d
連跑十日點跟
平時係跑6休1
但呢兩星期有野做 上星期要休mon 今星期要休fri/sat
所以先變到要連跑咁多日
反面教材 今朝課長課已經做得唔好
naked belt裝500ml嘅水樽會浪,我直接手拎算
今日係久違嘅涼爽 終於有風 唔係焗到仆街
而家會帶一支水,如果知道海濱有自助加水機就只帶空樽(例如科學園)

想降低心跳隨咗停底休息,定時補水都需要
有手動入返, 心率都可以入返
不過Garmin手動入既話, 訓練負荷個到唔會計
係咪講asics嗰對
第一次著真係覺得完全係踩緊屎
由其係跑完比賽嘅時候 腳腕同腳底踩硬地會痛嘅時候
呢對野真係好幫到手

但耐左會變硬 再冇嗰種感覺 但都ok
同埋呢對野唔知係邊度著好
著出街個底會sip野同好快打柴 又難清理
淨係屋企著又好似好浪費
買oofos好過啦
asics有新magic speed& superblast
有無師兄比較過?

著開novablast 3 跑5分披
諗緊換邊對好
superblast/永續NB3
夏天長課一定要補水,我通常帶1L水/運動飲品喺身,但都係頂到一個鐘左右
magic speed就唔會拎嚟easy 同novablast唔同類

superblast就貴好多,如果唔需要理價錢就衝得
Magic speed系列要求高啲,3代要跑均速530先會覺得中底舒服,否則會覺得硬,4代剛剛出都仲要睇多啲評測先知

日常想要萬能啲嘅都係用noveblast,無金錢問題就用superblast
殘酷二選一:
假如係跑比賽,必定要揀一樣,你會揀無咗大會紀錄,定係無咗自己隻錶嘅紀錄?

Ps. 我試過全馬PB完無咗大會紀錄,後來只追得返衝線Gross time無Net time
條belt你買大左, 正常 500ml x2 + 手機都唔會浪
如果冇獎 我寧願要自己錶算
有大會紀錄就有證書
好功利嘅 一定要大會記錄 張cert用嚟報比賽
嗰啲咩咩qualification
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞