有有跑步撚入黎吹下水(99), 夏天一切練烈陽神功

1001 回覆
13 Like 3 Dislike

當佢400米跑1分40
休多十幾秒已經係10%以上嘅差別
點樣分別唔大?

再講如果連1:1都跑到爆咗
咁咪即係前面啲interval開得太快
https://www.runningquotient.com/article/single/93

連頭po講嘅丹尼爾博士都建議1:1嘅時候
我唔明喺度講抖多十幾秒分別不大係想點
Julbo 平卨Oakley 好多。考慮下
今鋪撐你 先加休息時間 都唔得就開慢d
以上我係講緊無速度, 愈短愈能做返好那速度感.
因為愈長你需要體力/耐力愈多, 免強就完成那長度, 那麼你速度自然難做得好.
你情況當然也適用, 不知你實際衝200米要多久, 4X秒?
總之就是不好, 快的30樓下/30樓上, 正常的3X中, 做短做返好, 慢慢拉長.
我用OAKLEY, 早幾年CRC特價時買(以前免郵, 依家無免郵....)
都係正常跑步款無頂框邊個D款.

香港熱到咁 心率上咗跟本唔係呢十幾秒時間就落得返
理論上一定係抖得耐咗會舒服啲 呢樣唔使講都知
衝400抖分半都回唔切 咁不如練短啲跑慢啲好過
呢隻色幾靚
而家係講緊每set抖得夠唔夠
你spin去講心率上咗落唔返
爆咗就緊係落唔返啦
係, 我都係一律叫人玩短D
你衝400 1:1X, 你係衝的跑姿, 樓上個D去到1:4X, 我估成個過程會好唔流暢兼費氣力.

我已連續跑爆幾次....

個情況仲衰過你...
我買其實都係特價行先...即係上季剩貨.
不過OAKLEY D鏡係幾舒服及輕
我都諗緊O記 日本樂天買幾平但驚唔啱我面形要較
我頭2隻一定要睇錶 之後攞到個速度感就唔洗睇都得
狗屎D香港門市試同款....樂天買..
香港門市差價太多了.

上面那款2018年買 8舊, 當市門市近似款要$1200
呢副特價咗幾錢
我無玩比賽, 自己鳩跑左好多年
一星期跑4次, AROUND 40KM一星期, 180KM一個月
自己計時路跑21K 最快試過2個鐘頭5分鐘 (中間有停下, 8成力左右)

如果全馬想SUB 4, 除左儲里數, interval 應該做咩programmme最有效?
8舊
你係咪200睇一次錶
O記好用 用緊Encoder
衝400既話係 衝1000就400米睇1次
感恩節係美國買都好平 不過近期oakley鏡d coating差左 所以轉左會了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞