我就係港大Ocamp非禮案俾人拉嗰個鄧皓然(2)

1001 回覆
1245 Like 23 Dislike
如果被告的身份同受害人有特殊關係 例如老師學生 父母仔女
公開被告身份等於公開受害人身份
咁被告就會匿名

至於老屈問題
其實人的記憶係唔可靠
不過大部份人都意識唔到自己的記憶係唔可靠
特別係對於陌生人的樣貌
大部份人都係用陌生人的明顯特徵黎認人
例如眼鏡 頭髮顏色或者髮型等等
只要改一改就唔會認到
而如果咁啱有一個無辜的人有同加害者類似的明顯特徵
咁就好大機會被認錯
所以先想知係點判定
定係其實係學生自己傳開去之後被記者知道左就寫落報紙?

之前有單係強姦自己個女,都係用代號咩CLS之類代指犯人(到告入左判刑都冇開名)
報東張搞大佢 好似何伯咁全港都知條女點樣屈人無後果
義不容情溫兆倫個仆街仔形象太深刻去到我本善良嗰陣大臺已經嚴重流水作業

秋官啲劇不嬲都多女誓不低頭修哥同蝦叔法庭戲極經典
阿仔加油
yes 講得啱
周海媚同何國榮走嗰陣時候,都有播番佢哋唱嘅一生何求
頂住,連登會支持你
台灣有
日本仲癲 行大陸法 要被告自己搵證據證明自己清白
一名女新生指控我兩項非禮罪

(no offence)
假如受害人臨死前公開條囡既𠆤人資料
算唔算為其他巴打趨吉避凶 造福後世
唔係 個問題係你assume 左案發時間必定係2130-2145
但無人可以有咁嘅assumption
個官係接受被告案發時有係案發現場出現 因為有兩個人話自己係個個時間點認到佢 個官信納個兩個人嘅供詞 而唔係接納被告係案發時無係現場出現

10點進入campsite係客觀事實
所以2130-2145呢個時間點 係法庭嘅角度係唔準確嘅 實際案發時間會係10點打後
所以就算有10點前佢唔係campsite嘅證據無證據價值
呢單告你唔入 可能你真係冇做到
咁其他呢?
你自己係咩人 玩咁多個Ocamp目的係乜
心照啦
根據報紙佬 入唔到係因為疑點利益歸於被告咋喎
話現場仲有人衣著同髮型相近 所以冇辦法靠呢兩樣嘢完全肯定個背影就係被告
好簡單
因為香港尤其性罪行方面
女人屈男人係冇後果
所以d女根本唔care
係唔係都屈左先告左先
反正又唔會少左忽肉
我冇睇judgment不過Ching好似分析得有道理

有冇攞costs?
點解你條賤種垃圾港女臭雞仲有面留言

真係咁撚大面皮嫁喎
個現實就係裁判官對於被告係唔係現場dont give a fuck
因為證人個口供比辯方鋤散左
係點都無罪下根本裁判官都唔想爭論呢d位
屌 推撚到兩條女出黎
樓主好撚慘
係 我的假設係 就算當案發時間已經確定左喺某個時段
被告提出的不在場證據都要證明到自己冇可能喺呢個時段內喺案發現場出現先係有效的不在場證據
更何況係連確定的案發時間都冇
幫推
唔使告得入
因為告佢 要喺庭上公開佢地資料
再將佢地資料報導 或 者引起大眾關注
就算佢哋唔賠錢都社會性死亡
咁就夠
Freshman的話 佢哋仲有4年捱
祝佢哋好運

利申:唔係律師
你搵個打到咁長篇咁details 嘅假膠我睇
玩Ocamp 都有原罪
撐你
頂住呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞