我就係港大Ocamp非禮案俾人拉嗰個鄧皓然(2)

1001 回覆
1245 Like 25 Dislike
好想知兩條女咩樣
樓主應該po返條女ig去蒲嘅相 名出黎
屈人冇後果真係唔得
可能過咗資產限額?
因為大家嘅講法同埋成個風氣係 佢脫罪係因為佢有不在場證據 所以一定係砌佢生豬肉
但實際原因係ID嘅問題
咁唔可以係個女仔真係bona fide咁覺得係佢 但事實上點錯相?唔一定係砌生豬肉
之前有單英國教師俾學生老屈非禮俾人炒左
結果有幾個正義師姐出面話告佢D學生係老屈個老師
之後個老師因為俾人炒左告返間學校轉頭,好似賠左幾十萬英鎊
恐怖到
咁依單case你又點睇
up緊乜鳩 睇唔明
定你係女拳膠所以個腦short short地
講呢單CASE你就扯去用其他野黎證明自己正確
咁呢單CASE你點睇?唔好扯到咁遠啦
唔會
同反修例事件審訊一樣,媒體係唔係都出全名

第 486 章《個人資料(私隱)條例》
64. (4) 在第(1)、(3A)或(3C)款所訂罪行的法律程序中,被控告的人如確立以下事宜,即為免責辯護 ——

(d) 該人 ——
(i) 純粹為合法的、 第61(3)條所界定的新聞活動(或與之直接相關的活動),而披露有關個人資料;及 (由 2021年第32號第6條 代替)
(ii) 有合理理由相信,發表或播放該個人資料,是符合公眾利益的。
唔好on9啦,post個ig都犯法咁以後唔好撚再用社交媒體啦
A B夾埋指左事主出黎屈,但只係認到事主背影
連樣都未認到,又點會知人全名
咁都唔係屈
個女仔有比人非禮,但佢求其搵個人祭祀又啱
案件今日(29日)在粉嶺裁判法院開審,預計審期兩日

審2日都傾家蕩產佢點樣過資產限額
ching我地幾時有人話佢啱呀
講緊原po嗰個個alibi唔成立呀
冇人話女仔啱男仔錯呀
原來係咁 thx
高質討論要支持!

我自己睇新聞嗰陣都有好奇點解個官判個陣冇講到alibi, 就只係講ID。如果有Alibi 直接no case 佢啦,又唔見有提到依樣野

所以條仔比我感覺都可鳩疑;計我話cost都隨時冇得攞
一個心地好嘅人會擔心麻煩到人哋
而家條女就係心地唔好
自己唔肯定嘅情況下就點個名嚟屈
講真唔肯定邊個做嘅咪報驚等人查囉

就好似你畀幾個蒙面大隻佬喺後巷老強,係呀真係有人做過,但咩樣都見唔到都係等差佬去查㗎啦
啲日常非禮案,女人成日覺得隔離邊個「個feel似鹹濕佬」就屈咗先,冇啲邏輯可言
自己嘅記憶又得返少少,唔肯定邊個做但又搵條友嚟指,去到半路發現自己搞錯但又唔衰得,再夾硬屈埋落去,係女人常態
其實條女屈人有咩動機,要錢?想出名?
如果我話就算今次男女角色調轉,我都會有同樣嘅感受,你哋唔信啫,不過我相信到時連登仔一定會撐我懷疑條女啦

你都叫做回得有理據,其他連登仔就你自己睇吓留言一尾係咁臭雞臭雞,不過連登仔網上仇女,現實m男怨溝唔到女,或者做人條兵就預咗嘅
我幾時有屌
我甚至幫口話原告脫咗罪佢係清白
我有頭到尾只係話無證據唔好屈人誣告
冇錯
今次件事(或者話同類事件)最大問題就係開晒被告名所以已經人格謀殺左

而社會既準則同法庭唔同,法律係行「無罪推定」,但社會係用「有罪推定」去睇被告,所以先搞到鄧生咁樣

就好似呢度好多人就用法庭既判詞去講「唔肯定佢有冇做」,亦有人好持平咁講「冇話佢有做/冇話佢冇做,只係唔肯定」但呢類common先唔提廢唔廢話,我係認為法庭判左無罪,大家就應該信佢冇做,呢種「持平」觀點其實本質就係「有罪推定」

因為你唔肯定佢有冇做呢件事本身就代表你仲懷疑緊佢
Huh啱啱你唔係講緊presumption of innocence嘅咩
點解依家個女仔就一定係誣告?一定有夾口供(就算我都覺得有夾/會夾都好 因為我信假定無罪 所以我都講唔出個女仔一定係屈)

一個指控要基於一個正確嘅基礎
如果基礎錯 指控都會變得無力
如果大家係因為見到被告有不在場證據 最後脫罪 唔睇context就話個男仔一定係比人屈
呢個基礎係錯 clarify呢個基礎有咩問題?
死臭閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞