[黃Viu有得睇] 戀愛兄妹2

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
另一對正燮臨訓個陣仲喺張床拎左啲拍立得
我到宜加都唔明邊到出錯
點解一到新加坡突然佢兩個變成咁
係咪對話太認真?
但一開始首爾date都明明係傾計style都好開心㗎喎
我係諗緊如果初雅一開始無成段對話間接叫龍宇再更加向初雅表達自己會唔會龍宇就唔咁冷淡
但我覺得就算係咁 龍宇明明知點樣令個氣氛好啲 再調整個進度但佢又唔咁做
係咪已經死心 唔想再試
就算係無興趣但點解咁down成個人
就算嗰陣同智媛一齊咁耐 唔想同佢發展但個態度都好積極
我唔想比較但宰亨夠唔鐘意珠妍啦 但約會期間令對方好開心
我真係唔明 我一路仲諗過係咪龍宇去新加坡水土不服
龍宇對住初雅比起話唔鍾意
依刻我覺得似係唔舒服
整親嗰度係因為覺得自己已經破壞咗個約會
而初雅嘅關心更加加重佢負擔感

龍宇似想要一個幫佢脫離 逃離痛苦現實嘅人
而唔係一個疏通佢心理負擔嘅人
因為佢好似真係未ready去同人share自己嘅傷口咁
所以睇落佢好似對初雅好無禮
實則感覺似係開始架唔起社交面具 就嚟崩潰嘅feel

其實佢會唔會同珠妍同媽媽一齊去做下心理咨詢好啲
佢哋比人感覺係好似好外向
但係童年嘅心理創傷都完全未清創 未接受到咁
而唔似初雅同哲賢咁 接受咗而前進
我無睇哂龍初cut
因為全部對話內容太悶太文皺皺feel
9估 初雅可能以為同龍宇關係close咗
所以想進一步探佢內心世界
點知龍宇係未完全ready好
初雅get到但都嘗試開解下佢
但偏偏龍宇就係唔想
因為其實畢竟都係住咗20日
所以佢寧願培養下大家感情 當識朋友咁>講到咁deep
係新加坡想開心地玩下 但初雅都keep住提
所以可能搞到無癮

但整親腳個度 真係唔知佢做乜
可能大男人得滯 去醫院 覺得date被打斷咗
好似無意識地認為係自己搞成咁+初雅個樣又down down地+無凳坐事件
綜合咁多原因導致佢覺得初雅下意識比緊壓力佢
類似個種 我唔想傾又要逼我講 又係我錯 整親腳又係我錯 我想架咩 你唔開心又係我錯 咩都喺我衰
雖然佢行動上表達得好passive aggressive + 溫和咁講

但實際我感覺到佢真人內心就係紅色個堆字

但sd短訊又無啦啦整泡菜比人
佢好奇怪佢完全口講一套 做又另一套
我覺得佢真係架唔起社交面具係真嘅
佢真係心理壓力大到臨界點
所以佢先會想搵其他人出去
想逃避下初雅逃避佢個種唔舒服
佢初頭嘅人設真係佢嘅社交形象嚟
龍宇未ready揭開自己個內心比人睇
而初雅又想問同了解佢
難搞
今日睇多次都完全睇唔明佢整親腳嗰part
初雅話 如果唔係我話要去到浮標再返嚟你就唔會整親啦 擺明係場面說話
究竟點interpret句嘢
珠妍夠整親腳啦
喺架車到講啲嘢又係
Sms講泡菜又係
如果係允載 直接去咗拎泡菜啦
除咗對話認真
我諗緊會唔會就係單純嘅理想VS現實個落差感太大
龍宇一直以爲初雅係高冷型
甚至可能因爲覺得佢高冷,以爲佢都好似自己咁封到個心牆好厚,覺得揀初雅就唔使挖咁多心底嘢出嚟 (我承認呢個推測比較衰

點知送完花之後初雅開始好熱情、甚至敞開心房
可能龍宇就覺得好大衝擊,覺得呢個唔係原本吸引自己嘅嗰個高嶺之花
甚至對方竟然開始觸碰自己童年未癒合得好好嘅傷口
於是佢喺消化唔切呢一大堆情緒+唔搵阿妹/其他人傾嘅情況下
又疑惑又要忍住又要維持社交面具
最終頂唔順崩潰咗

我諗龍宇而家嘅狀態可能揾啲一齊玩嘅泛泛之交,會開心同舒服過去建立一段感情關係...... (e.g. 佢玩鬥雞嗰陣個狀態輕鬆過date嗰陣好多)
唔係viu cut 係有幾段特登獨家俾wavve#lihkg#rabbi
我覺得龍宇對初雅係有feel
但係正正係有好感,佢見到初雅開始靠近佢,問佢啲比較deep既野
佢下意識已經開始抗拒
由新加坡第一晚開始佢已經變左防禦狀態
所以聽到同其他人date反而鬆一口氣

有啲人處理創傷既方法唔係直視,而係由個傷口一直係到
自己唔想掂,亦唔想人地掂

唉,我覺得歸根究底都係佢地性格唔太夾
初雅中意傾計去互相治癒、了解對方
龍宇唔想交心,其實佢淨係適合群體活動
所以啲人話佢係扮嘢set人設係啱一半唔啱一半
但係佢架起人設似係保護自己內心嘅防禦機制多過係商業決定
佢對於人地想探視佢內心似乎已經係超越冇安全感嘅不安
有冇諗過完全唔關初雅事呢
根本龍宇喺首爾已經冇為初雅做過啲咩
唔記得初雅髮型 聽唔出初雅把聲 dating唔好奇初雅
連歌唱表演同演奏會都避開初雅坐
咁耐以嚟龍宇唯一做嘅只係send短信
一開始就鎖實左真係毒藥黎
龍宇依家唔鐘意初雅先至黎話會唔會限制左佢冇得同其他人約會
搞到佢地2個想接觸下其他人都已經趕唔切

佢一開始就set左個人設比自己
之前同完智媛date完﹐就算覺得氣氛唔錯但都逼自己要send短信比初雅

其實某程度上可能同佢做哥哥呢個角色一樣
佢對珠妍一直都好好 可能係因為佢細個定左個好哥哥既角色比自己
而唔係all time都發自內心想對珠妍好(戴下頭盔,係可能)
所以揀房個陣佢睇落就係聽珠妍講,但其實佢個日已經有d崩潰,所以九唔搭八咁向珠妍講左句係你揀既房你要自己受返後果
我覺得龍哥有少少似朴炯植
佢呢兩日都想將d責任想卸去其他人到
初雅:係的士到問初會唔會想同其他人約會,而唔係直接話自己想同其他人約下,想初雅轉target先而唔係自己轉先
智媛:想暗示智媛第2日約會可以考慮下自己,但又係唔肯開口講,唔想比人覺得係自己變左心
珠妍:自己唔想住個間房但又唔開口講,話返珠妍轉頭
真,但係佢宜家既行為同態度都令到初雅覺得係自己有問題
完全可以理解雙方立場

其實當初約會大家都有更好解決方法
龍宇可以直接少少提早結束約會話其實自己好攰 而唔係又唔出聲 又繼續延長約會
初雅睇得出龍宇縮嗰陣可以比多少少空間龍宇 而唔係keep住想了解多啲 同為龍宇解開心結

其實雙方都唔係大家嘅良人
完全唔係只係任何一方嘅錯
我覺得佢無諗咁多,純粹佢自己都鐘意智媛,覺得智媛好好女仔,想好野益細佬親上加親啫加上佢又唔知智媛同宰亨進度咁光速,以為智媛未定實揀邊個
我都覺得佢set定咗d社交面具俾自己,但漸漸佢好似無力去維持或者係唔想再維持,所以睇落先咁大反差。覺得佢只係想開開心心食買玩之類,並唔係想深入內心。所以佢覺得阿妹嘅date好玩過自己嗰d。但而家個個覺得佢同初雅鎖死咗cp, 佢想轉軚又唔得,特別係個個都咁好朋友同好幾個女仔都鎖死咗,明轉就做硬壞人,所以就更燥更糾結
突然諗起今集智媛同宰亨講自己中意夜晚會迷路既小狗
係咪call back上一集宰亨行錯路入左佢同允載間房
聽龍哥講野好攰 講野轉彎抹角到
一開始覺得只係戀愛既步伐不一
睇埋今集直頭覺得佢好難去開始一段親密關係
做朋友任任食食黎講佢份人有風度 幽默 係perfect池
但同佢有親密關係都好辛苦
佢好似已經就黎崩潰咁 係醫院又發晒脾四 又話人地令到佢變壞人 好誇張
但後面單採又變返風度翩翩既gentleman
初雅既直進令佢咁辛苦 佢都已經approach 埋智媛 又打晒開口牌叫初雅試其他人 但msg 仲係要send 比初雅但又send 到奇奇怪怪咁
乜鬼野醃泡菜 咁樣唔會令人覺得佢好體貼架喎
cls 黎左新加坡之後
睇佢同初雅date 個陣講啲野+單採講個啲野+佢既行動 真係令我覺得佢好似精神分裂咁
正燮係咪好唔鍾意宰亨,鬥雞嗰度佢冇啦啦暗住隻耳話以為哨子聲係宰亨把聲,定我諗多咗
佢係一直都將自己放到好低
滿足晒人哋先到自己
但咁做令佢嘅情緒極差
所以佢好少take active move
諗多咗啦
佢係非黑即白個種人
講呢句冇咁多諗法
但佢社交講嘢都應該係幾容易得罪人
你睇下正承都畀佢啲用字撚到懷疑人生
扮演好哥哥角色呢part我覺得係真
手足二揀一date嗰到雖然佢輕描淡寫咁講
但都feel到佢唔係100%發自內心想讓比個妹
有少少似係比咗人設自己
覺得「冇辦法啦 我做人呀哥嘛」嘅feel

佢讀信+公開兄妹回帶嗰part喊嘅原因我覺得係帶有委屈感 某程度上應該佢童年有好多苦衷未釋懷到 完全冇同人講過
就好似自己忍咗好耐 有人話辛苦你喇嗰種

我覺得龍宇未治癒到自己呢一part之前會一直係咁kick 佢應該適合性格chill嗰種人 比空間佢慢慢move on同時可以have fun

所以even對智媛有興趣 撇除冇機會 我覺得都係唔會夾 因為佢兩個都會有苦自己知 死頂
反而唯一係同允荷呢種先叫做夾少少 or佢個妹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞