[黃Viu有得睇] 戀愛兄妹2

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
但我覺得係調整到 可以慢慢夾返岩pace
睇完呢集又唔覺得講到要be
佢地對大家有期望差 但要認真傾同了解大家再慢慢夾返
其實睇番 啲係兩人情感嘅表達都唔同
龍都講由細到大都唔會搵人傾煩惱野 抒發自己情緒 佢認為佢係咁send msg 俾初 就係佢最大嘅表達愛意方法

但初就係一啲好鍾意表達情緒感受嘅性格 兩個性格唔同 令到初有啲不安 大致睇落又唔似龍想縮沙 只係初拎唔到自己想要嘅 而龍都滿足唔到初嘅要求 調整下 問題唔大
龍認為用行動表達已經足夠 但初希望得到言語上嘅肯定
我都覺得係可以磨合嘅嘢
始終得咁短時間 初雅工時又長
未完全了解對方性格諗法再加上龍哥擔心阿妹係容易產生誤會
其實睇返 龍哥除咗sms冇做過咩實際行動

正燮有煮飯有送禮物
哲賢允宰有買麵包
都最後一星期
都kind of揀定初雅?
龍哥連一句肯定說話都冇有啲失望
Love language衝突都幾難拆
如果雙方都唔同對方講自己想聽啲乜/自己習慣點樣表達嘅話,呢關有啲難過
又要等成個禮拜先有下集
Btw 有冇人覺得世承有啲似唐詩詠
同埋好似有人講過允荷似關詠荷

允荷訪問勁似關詠荷
只想智媛開心幸福
世承似李亞男
允載要做啲嘢啦
睇得出智媛其實有為段兄妹關係做咗唔少努力
但係允載似乎sense唔到智媛嘅傷心同委屈
智媛講到出口話一講關於自己嘢就唔聽
允載個反應好扣分 仲發返個妹脾氣咁
想搵個阿哥問下意見都唔得尊重
見到智媛唔開心都係自己喺床默默地喊完
好心疼佢明明都好想有人依賴
但平時睇落要好硬淨乜都自己頂晒
啊哥有答過下 叫智媛衝 唔好猶豫 不過態度都係衰㗎啦
唔知點解允載成日對智媛都有種敷衍嘅態度
明明對允荷同其他嘉賓都唔係咁
只要佢將對其他人10%嘅耐性同溫柔比智媛
我覺得智媛都未至於咁傷心
佢地太習慣啦
其實係好多家庭既寫照
將耐心比晒外人 最唔耐煩屋企人 對住屋企人又好少表達
加上由細到大 成日當自己係細佬而唔係阿哥
阿妹都係咁覺得 父母都係咁覺得 久而久之佢都認為自己係真係被照顧既角色
係佢眼中阿妹就係家姐 看住佢睇住佢 比advise 佢 阿妹做咩都無問題 又叻又勁又堅強 佢好依賴阿妹
係節目入面見到允在都好聽阿妹話 阿妹叫佢收聲唔好廢話佢都會乖乖收聲
但佢亦都唔係唔照顧阿妹
佢係佢做到既範圍入面 好似幫妹處理爆胎 問阿妹想食咩煮比佢食咁
我覺得佢都係好錫妹 只係無個concept 係原來阿妹都係小女人仔黎 要人照顧
特別上到黎見到其他阿哥係點樣咁錫住個妹 智媛先再更加意識到原來自己無想像中咁堅強 都好想嗲下阿哥
我覺得只要允在見到智媛軟弱既一面就會意識到
就算係地下室兩個人傾計 智媛都無表達到好軟弱 只係煩惱 係允在視角阿妹只係唔耐煩咁
智媛每次同阿哥鬧交唔開心應該要係允在面前喊而唔係自己匿埋喊
係阿哥面前亦都無野好隱瞞
希望佢地兩個都學下相方可以更直接咁溝通
認同巴打

每個人去關心人嘅方式都唔一樣
我相信智媛其實唔係感受唔到
而係可能佢以為允載只係識用佢知嘅方式嚟關心人
點知嚟到見到允載原來都可以有另一面
同時又見到其他兄妹相處模式
佢哋可能真係要正如巴打所講攤開講一次會好啲
+1
其實龍哥似係鐘意佢第一眼想像中既初雅
覺得佢係自己理想型 再加上佢地無足夠時間單獨相處 幾次約會都唔中對方
所以今次新加坡先叫做有機會大家深入了解對方傾多d 龍哥可能就慢慢發現初唔係自己心中所想既
不過初雅係慘既 見佢都動哂心 應該會失望而回
https://youtu.be/atXgG0aabxU?si=fUF6kMh4VIfOtj0U
笑死
允載其實淨係想幫允荷整蟹
但係為咗唔好咁明顯
被逼幫埋智媛哲賢整埋
仲要比智媛睇到允載瘋狂睇人眼色
允載:允荷唔喺到我緊係唔會處理蟹

唉 初龍搭沉船
轉追允允
瘋狂睇眼色超好笑
智媛越嚟越靚 癲咗
點解世承珠妍要企到咁迫
搞到好似係初雅隻手張得太開霸晒啲位咁
搞唔掂呀,個構圖好怪
張相未去到可以出poster嘅程度
構圖企位唔靚 允荷個樣都未ready 咁都出街?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞