【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

473 回覆
15 Like 25 Dislike
SPLG啦

SPLG = Voo

但SPLG 年化收益率 高過Voo少少
VUSA/VUSD
想知too
https://rich01.com/vusd-etf-review/#VUSD基本資料介紹
淨睇呢個post就有着數
大本都係一隻夠 多一隻又煩多隻
每年俾少15% 股息稅,唔係好多
但我諗住長揸到退休,長遠都差幾多
所以早兩個月開始由SPLG 轉左做CSPX
ETF費用率 0.07%….
1.34% 派息 x 15% tax treaty 減免
= 0.2%?
CSPX 係咪同VUSD 個分別
係咪VUSD會派Dividend in cash($)
CSPX就派股(幫你reinvestment)?
yes 岩岩計完
計埋expense ratio(管理費) VUSD/VUSA 會平過VOO or VTI ~0.2%
detail 睇呢到
https://rich01.com/eu-etf-compare-3/
但VUSD冇得玩d 咩cover call
歐版好多時有分distributing同accumulating
accumulating應該唔係派股但食落每單位價值度
VUSD VUSA好似係呢個分別
但CSPX無睇開唔敢答
而且VUSA有1.X%係OTHER ASSET (不是股票)
所以個T1WL唔係15%, 大概係14%左右
https://yp-finance.com/dividend-tax/#google_vignette
所以VUSA會再平0.01%左右
不過low cost index 宗旨省得就省
VUSA同VUSD係 in GBP or in USD分別(好似係)
OIC,,THANKS!
VUSD 同VUSA 都係會派息
分別係一個用USD , 一個係用GBP 計價
Accumulating 版係VUAA ,2019 年出,所以交易量比CSPX 細
咁VUAA同CSPX都係accumulating, 都係Ireland
有咩分別?
係,收到息會自己攞去買多啲股票,唔會派現金俾你
所以CSPX 個股價長遠係會升得多過會派息既ETF
當然你收到息都可以自己 reinvest,
我懶得搞就直接CSPX 算
基本上係冇分別
係CSPX 早啲出,個股價比較高
啲人月供金額唔多就難一股股咁買,所以就會轉買VUAA
但我用IB 有得買碎股,所以就照買CSPX
仲有個分別係公司唔同,一個係 ishare , 一個係Vanguard
有啲人鍾情,vanguard 都會買VUAA
感謝多位答我呢個傻散
睇黎我揀好頭兩隻ETF了
VUAA + VXUS
有決定就好
但要留意英股ETF 交易量低過美股好多
所以for 長揸就冇問題
如果想玩option 就難啲
會唔會直接買歐版world
唔會了,我想個比例大概 45-50 : 55-50
始終相信美股係週期性強勁, 不過要諗埋買邊隻Bond ETF
我長渣啊, 唔會少到做唔到rebalance就得
我都想問
我諗過World aggregated bond同G7 government bond
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞