【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

790 回覆
20 Like 38 Dislike
呢5隻好似都係老雷只買不賣個ETF長渣組合黎
我覺得Expense ratio太高 同埋唔夠懶
IB recurring order好似識自動轉
但呢個轉美金收唔收佣

佢有兩種自動轉錢
1. auto fx唔收佣
2. 得港紙去手動買美股,收0.03% conversion fee

我唔肯定係邊種,不過應該點都平過手動fx嗰最低收費2USD
自動買唔見佢有另外收佣金
但可能食咗fx 匯率都唔定,冇特別去睇
我換左先買 十幾港幣佣
即係唔換usd先直接hkd買會慳少少?
全球股市etf有架咩?
我都係覺得太高,所以冇跟
VT?
VT?
最近佢有條片提返呢隻,跟住搵下資料搵到隻SCHG,諗緊好唔好將原本VTI嘅比例入面加少少呢隻
除非你每次手動轉嘅錢多過2/0.03%=6667 USD,唔係嘅話應該用佢個新功能會平啲
收到
提下你佢個新功能好鳩,少過1 USD啲零頭唔太識轉,你會可能買完剩低e.g. 6 HKD同-0.005 USD,要等一晚佢先至會幫你auto fx返做base currency然後冇負數
但整體對個投資組合應該無咩特別影響掛 如果佢會自動幫你auto fx嘅話
零影響,純粹提下,費事你以為佢幫你孖展咗幾仙美金咁戇鳩
買 large cap growth之前睇睇呢兩個先

https://lih.kg/CedKeoX
#292 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

https://lih.kg/CedKkGX
#562 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
好,等我望下先
打好咗sequence risk
望兩眼極不推薦,建議認真諗下係咪真係要咁寫
特別係呢段

透過唔同嘅分散雖然你未必賺最多錢,但你可以確保你每刻都穩定定賺緊錢。

但其實講真都唔使咁驚Sequence Risk,因為講到尾你都控制唔到你投資嘅開始日期同埋未來表現,唔使咁驚啲控制唔到嘅嘢。

para 1 分散確保你每刻都賺緊錢?我諗唔係,蝕錢你賠
係咪要寫到咁盡呀

para 2 講個比喻 你控制唔到俄羅斯輪盤嘅結果
咁係咪就可以隨隨便便拎把槍射自己一下
咁梗係唔係
風險就係存在你控制唔到嘅不確定性
當你有信心控制到嘅嘢就唔係風險
我覺得合理地認識同評估風險先係同潛在得益先係正確態度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞