【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

790 回覆
20 Like 38 Dislike
普通投資者交易到嘅加權?
是的,叫 free float market capitalisation
感謝樓主
岩岩開始玩 跟左你入隻IMID
投資新手想問70% VTI + 30%個股(4-5隻)咁樣係唔係一個好嘅strategy? 雖然知道投資個股有好大風險,但係我想拎多啲profit. 個股會選擇風險較細同有前景嘅中大型公司,例如 msft, Google
派息先收你30 %稅
留名
其實VOO雖然得500隻股票,但佢都食到一間細公司發展變大個階段(納入S&P500),而發展停滯/倒退嘅公司都會delist,變相幫你汰弱留強,係咪唔存在食唔到撐起股市回報個少量股票嘅理調?
巴菲 推人買SP500 都有原因
自帶換血功能, 即係唔達標踢佢出500
被動式,唔洗煩
巴菲去世 遺囑 都叫佢老婆 用90%資金買SP500

自己衡量風險
咁你買 all market咪更加食到一間細公司發展變大囉你S&P數量少就自然低啲機率抽中嗰啲公司㗎啦,有好多股票可能升咗10倍但係都未納入S&P。你最多話S&P市值大所以細公司升咗10倍,按照Market Cap weight你都唔會賺太多*

Tesla都係升咗10倍先至納入S&P500,納入完之後都只係升咗一倍左右。

*that’s why VTI同VOO correlation咁高,因為VOO已經佔咗VTI 85%,所以有啲人會overweight small cap value嘅其中一個原因
佢叫人買S&P 500係因為容易明啫
你地供etf frequency有幾密
通常每次都rebalance 一次(分錢買唔同etf)
定一次買一隻慳番transaction fee
遺囑
我Cashflow rebalancing
理論上係每次
在遺囑中指示,他去世時家族繼承的90%金錢將投資於低成本的標準普爾500指數基金。餘下的10%將投資於短期政府債券。

在 1993 年至 2018 年的 25 年期間,他推薦標普 500 指數共 14 次,甚至在遺囑中指出,他的個人財富將 90% 投資於標普 500 指數,充分證明他對該指數的長期穩定回報的信任。
後者,都係十幾蚊港紙手續費啫,一秒上落就冇咗
啫係你每次都淨係入一隻?
睇錯,I mean前者
致富1個月可以供兩次
本身每月人工都有月供 2萬HKD 入VTI + VXUS
但另外有筆現金定期就到 想問下樓主應該點樣注入個Portfolio好
同埋睇左段時間 VXUS個Correlation同VTI高得好緊要 仲係咪發揮到個用途 而家感覺就係Same risk, lower reward
入市都係lump sum㗎啫

你個一段時間係幾耐先,係㗎,近年 correlation係有啲高,同埋美股近年表現太好令到近年 lower risk higher reward,但今日永遠唔知聽日事,US差過exUS一段長時間都唔係冇發過

全球分散係為咗幾時都有錢賺減少持貨壓力,你咪當掃住exUS平貨先,你冇信心最多降低啲比例啫

你set咗個比例就少啲諗佢,轉嚟轉去見美股勁就買美股,同fomo有咩分別,反而賺得仲少
Msft 同google已經係唔算中大型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞