【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

724 回覆
19 Like 35 Dislike
唔罰錢建議全部cash out,典型呃管理費,先唔好講佢個投資組合好唔好,你自己同佢一樣投資組合慳落嚟啲管理費都已經賺唔少
見到科技同人工智能呢啲就知係戇鳩fund,仲要1.2%
全份cash out自己分斷冇腦買入VT+BND都應該好過基金
https://www.portfoliovisualizer.com/backtest-portfolio#analysisResults
backtest 左2015-2024個result,
60/40,每年rebalance一次
return ~5%, sd ~10%
expense ratio: 0.0x%

backtest只係for your reference, 未來唔一定會repeat
多謝巴打意見
多謝巴打意見
大家月供係經銀行?
IB 個STATEMENT 得TWRR
有冇人知邊到睇MWRR or XIRR?

好似搵到, 呢個?
致富最抵
佢有得 generate custom report,嗰度可以揀MWRR
銀行唔係手續費勁貴咩
原來AVLV 暫時跑贏VOO
SEQUX長期beat the market
年回報1.71% 衰過定期
又係月供日
咩嚟的
https://youtu.be/Th-JTGPQs_I?si=BKT3HWzesbJp8UkK
我見芒格最後幾分鐘有講佢,好似係large cap growth ETF
放晒啲20年開始月供到22年中嘅SMH
買短債匿下 高處不勝寒

揾唔到早啲嘅data,定我揾錯嘢
Large cap growth唔係呢10年贏jar咩
以前都係輸
是的,同埋九十年代尾,但個SEQUX好似連呢十年都唔掂
20-24SMH = fat fat, 但點解係買短債而唔係買 all market
你月供係DCA 定 VA

2018,2020,2023都叫beat 到
不過又好似唔係長期beat, 可能係00s 長期beat, 滾到宜家就fatfat
Large cap growth反而00s beat到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞