【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

724 回覆
19 Like 35 Dislike
有冇邊隻推薦?
見大路係買VWRA ,但見佢要0.25% 有啲貴
VT/VWRA/AOA又係一隻,咁多嘢揀點解要揀VOO
不過唔理升跳,每月準時供就真嘅
我track MSCI (Developed) World
廢事掂到強國啲嘢
但SWRD都唔係平
樓豬用IMID
都係,有啲新出嘅ETF AUM好細都係唔敢買,驚佢無啦啦執咗
Default 都應該係買美債,長短睇你本身有幾多percent股票,我個人覺得就股票越多債應該越長
呢樣唔太熟啲稅同匯率風險點搞
點分幾大幾細
買美債啊
未研究, 暫時知bnd, tlt only
等我計下risk return 再諗長定短債, 睇本intelligent asset allocator 書就好似用5yrs bond 最好
不過等我做下research先

我見boglehead 3 fund portfolio用VTI, VXUS, BND
可能我base on 呢個加d AVDV / AVUV, idk 等我睇多d野先
完全冇FOMO
FUCK 計溜左 EUR.HKD 風險
屌...諗多陣先
EURHKD SD~11%...
我都係VTI + VXUS算..
為左0.2%去bear 11% risk 唔值得
應該有好多USD結算嘅 Europe domiciled etf㗎喎
VUAA 都係用USD 買賣,應該冇匯率風險
如果冇理解錯
搵到了, 多謝你教我呢個傻散
屌 個個見到樓主賺錢就酸 樓主都講明短炒 理得有冇價值

我就佩服嘅
屌 reply錯
用美金買賣唔代表無滙率風險

如果underlying全部EUR你只係將匯率風險食咗入股價波動
應該要搵USD hedged?
申 唔太熟
你好 想問下點睇公用事業ETF XLU值唔值得長供
唔係好見有人講依樣野
本身係用USD 計價,S&P 500 啲公司又係計美金
反而world ETF ,就有依個問題
全美股黎講 巴打點睇ITOT?
William Bernstein 佢個邏輯係長債波動更大但回報又唔係高好多唔抵玩,兼且心理上債應該係用嚟穩定唔係用嚟賺錢,所以佢推薦5yrs bond。利申未睇完 intelligent asset allocator有錯請屌

我自己係當債券做股災嘅hedge,所以係搏股災減息。

個人意見
股票少:用中短債
股票多:唔夠位買咁多債券,所以可以用長債放大rate risk(類似槓桿緊債券),不過風險係急速加息股債雙殺
Thanks 巴打
但本書(好似chapter6 More bad news)都有講bond用黎hedge 股災,但black Monday果次要hedge但又冇hedge到
近期少少covid西冧又冇hedge到不過可能因為高息啦(總之要佢發揮作用既時候佢都冇用)
近十年好似都係hedge左一次
不過我都係會加bond入portfolio可能8:2咁算
樓主除左imid 仲有咩推薦
無時間投資想參考
Dot com bubble 同08年都hedge到,Covid 2020啱啱開始爆嗰陣都hedge到,之後22年突然加息當然收咗皮,所以債多就真係唔好買長債

長債本身嘅話係的確唔抵玩,只係買得太多股票冇乜位剩只好買長債,NTSX都係買90%股票然後槓桿剩低10%中債到60%做類似效果

題外話長期高通脹嘅話通常債同股會有正相關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞