【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

790 回覆
20 Like 38 Dislike
主旨係buy gold
詳細理由未睇嗮
索性set自動月供
❌我估QQQ 同SPY 未來十年會好似2000年咁收皮十幾年

✅我估QQQ 同SPY 未來十年大機會好似2000年咁收皮十幾年

咁set recurring 就可以
留名睇解釋
推薦大家一本書
應該算係最齊既書講投資心理
《快思慢想》
我就有加 bond
Risk party淨係由 history計最好AA,future AA冇人知,所以唔洗咁執着60/40定70/30
但總之加左好少既 bond都可以降低SD(但會降低 return)不過由於好少let say 10% bond,咁所以SD會降幅會多過return會降幅,睇你係咪咁risk averse,有人想 return 1%都唔好蝕或者有 tracking error regret,咁就100% stock
Life cycle叫你200%stock添,真係睇你個人 risk tolerance
今晚830 美國

GDP數據
點樣先justify到加10% bond SD跌幅多過return跌幅
同埋正確黎講
要係(return-riskfree)跌幅少過sd跌幅先係sharpe ratio定義上efficient左
唔是幾明,加10% bond sd跌幅多過return跌幅唔係就咁backtest result嚟咋咩,定你意思點先justify到賺少啲錢?
我意思係點樣先justify到加10%bond後
SD嘅跌幅大過 (return-riskfree)嘅跌幅
因為兩個分別係sharpe ratio嘅分子分母
如果分母跌幅多過分子
Sharpe ratio就高左

但risk parity 底下我唔太明同時leverage同買bond係咩概念
太深了

只係d背書野, 我都係睇左兩三本書岩岩開始研究既傻散
同埋t bill/note/bond return大概4-5%, sp500 stock return 大概5-8% (dividend yield 2% + growth 3-5% (9估)) 我見bond return唔係太差所以都加埋bond
90%/10%呢個數字係我行自己個portfolio backtest 我feel comfortable 既數字 (好主觀)
因為我後生可以hold long period of time 去reduce stock risk所以揸少少bond算, 其實都想過唔揸

以上所有野都係睇書(仲要本書好久遠 00s) " The Intelligent of Asset Allocator"
張圖係 overall return唔係Rm-Rf
加 bond(up to a point)係的確會增加sharpe ratio, 你見return vs sd張圖slope最大(即係sharpe ratio最大)嘅位大慨喺50/50股債

張圖Rm-Rf 定就咁Rm唔影響結論,假設Rf~constant係唔會影響張圖嘅 slope
網上遇到同路人
我現實生活冇人同我討論呢d搞到我都唔知自己 concept有冇錯
現實生活個個都係問”咁今晚你點睇”
我知我仲唔all in
Rf幾多唔係會影響個tangency portfolio咩?
冇個Rf做reference好難justify
現實唔同時期嘅Rf會唔同,咁實係有啲影響
Lowest risk 而highest return都係轉彎位
將來幾多Stock/bond比例最好,冇人知
只要你大概係轉彎位就得,AA 60/40定50/50其實都冇乜大分別,唔洗咁執着的,因為冇人知
但想問leverage同買bond點解聽落咁衝突咁
是點樣共存的
你地用開邊間做月供?
有咩衝突,冇錢又想買多啲嘢就要槓桿㗎啦,例如你可以買90%股票+槓桿10%債券嚟提高sharpe ratio

當你做到六倍債券槓桿咁你咪有90/60股債比例,唔計成本就同60/40差唔多sharpe ratio
一律推介IB或致富
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞