【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

963 回覆
23 Like 47 Dislike
佢哋上年11月中改咗做Solactive GBS United States 500 Index TR
出糧即試,入左港囡,專登用美金買突貨,結果美變左負數,港囡果邊無郁過,咁係咪即係佢無自動轉,變左我孖左?
利申:孖戶口
IB用家討論區 (12)
https://lih.kg/bKuvNFV
#55 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

C04, 睇嚟就cash account先得
我證實了這個消息
孖戶too
不過如果即晚唱番啲美金,唔負錢就唔會收息
好似係
咁即係孖展戶口係咪都收2USD, sad
唔應該係掉返轉 。本細先買vti 咩 。 果幾隻大野入場費都貴
所以我唔買頭10大…我買頭50大
岩岩睇緊four pillars of investing, 作者話rebalance大約幾年一次就好,同埋應該低買高賣。
其實for月供仔黎講,係咪唔應該賣,而定期rebalance返去自己個portfolio?
例如a, b佔50/50, 各有500美,如果a升到600,而b跌到落400,月供1000美既話,係咪應該rebalance返a,b去50/50呢個比率?
月供rebalance到嘅話緊係rebalance
其實我唔係好明點解啲人買開ETF 要分咁多隻
老實講如果真係咁鍾意ETF 直接Voo咪算

我見有人直頭V T I又買 SPY又買 跟住又買少少SPLG 睇到我拗爆頭
咪一樣問題
你手動月供嘅咪你講嘅方法,你講嘅方法咪等於低買,係冇高賣

自動月供固定金額嘅咪作者嘅做法
一樣嘅嘢買幾次嗰啲一睇就知唔識
1.我信巴菲特,投資唔洗過度分散
2.xlg 近10年跑win voo
3.我信强者愈强,投資買龍頭

所以我就買xlg
有冇人margin voo/qqq
但巴老都就死
Ok la. 佢死完佢既信念都好多人跟
作者個講法係咪固定比率咁供,一年或之後再rebalance個比率?
係咪咁解
雖然冇睇 但應該唔係
最理想嘅環境應該係每一秒個portfolio都同你訂嘅mix一樣
但呢樣係冇可能做到
所以你可以做嘅你每個月allocate番相應嘅份量
令到你個portfolio去番你嘅mix
60 Vt
20 qqqm
20 avuv

巴打點啲唔該
典型既大型成長 小型價值
互相抵消因子
講過十億次,唔識就唔好亂咁執人口水尾咩過度分散,人地呢句講俾專業投資者聽

我寫完一大段 theory 加 back test 去解釋2同3,你唔信唔緊要但都唔係憑感覺強者越強咁投資吓話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞