【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

790 回覆
20 Like 38 Dislike
所以我咪話用Excel管理囉,機械式操作,每個月出糧Review一下自己個Profile,咁樣都覺得煩我覺得係你有問題囉所有嘢auto set好晒,一開個Excel就知道今個月嘅錢要供乜嘢
你用科網股泡 同 而家比較?

咁定期得啦

美股唔掂 全球都唔掂啦

買得ETF就係長供架啦, 頂唔順就定期啦
唔想麻煩
就 VOO 加 QQQ
兩隻一齊供
https://lih.kg/bJdCDGV
#22 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

https://lih.kg/bJdCEGV
#64 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

我只係指出呢個世界有更好嘅月供方法,預期回報一樣之餘波動更細,你都諗到嘅嘢一早已經有人研究過,兼且研究完發現係sub optimal嘅,你鍾意高風險運氣嘢咁我冇計
如果睇往績,不如月供BRK?
https://lih.kg/bJdCEtV
#51 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

二嚟點會成幅身家擺落一隻股票
一隻股票有幾百間公司喎,之前表現唔好即係之後表現好既機率大啲
一隻 all market etf有成千上萬間公司喎
有啲好公司無上市架喎,比個有往績既人幫你唔好咩
唔好,第一唔講廢老擺到幾多年,第二永遠唔好將成副身家擺落一隻或者幾隻股票,一間公司收皮嘅機會永遠都比成個大市收皮嘅機會大,以前成副身家擺落滙豐(或者其他收息股)嘅人有板你睇
慢慢整合緊,遲下整個share file,不過樓豬巧懶
100% voo
係咪唔想煩嘅最佳良藥
80% VT + 20% BND, 完
師兄個個月咁搞真係有啲煩喎 。 我依家淨係留三個月錢,set左月供,一年至拎份報告黎計下….
美股唔掂 全球都唔掂 。 依句我buy 你 。同埋我覺得個組合點都要側重一邊至會win
比較常見的ETF 同VOO correlation.
VTI 0.99
VT 0.96
QQQ 0.93
VOOG 0.93
IWY 0.92
MTUM 0.88
VXUS 0.77
SCHD 0.72
AVUV 0.64
VNQ 0.6
PFF 0.58
SPHD 0.51
LQD 0.37
BND 0.29
TLT 0.23
GBTC 0.2
GLD 0.14
BIL -0.02
35% vti,
35% vxus,
15% bnd ,
15% BTC+ETH
分配算唔算合理?
搞清楚,側重一邊唔係會贏,只係增加咗運氣對回報嘅影響,00-10年買美股嘅人咪仆晒街
諗住個整合notes寫好啲呀嘛,要啲時間

標普500
All market funds嗰度跟返 market weight US:exUS 6:4? 同埋我個人就會嫌太多bitcoin
講起market weight ,想問一問
點解係6:4
經常有人講係市值加權
例如7巨頭會佔比較多,應該係屬於“市值加權”
但6:4應該係“交易量加權”?
因為以市值黎講,中國應該佔好多?實際上得3%以下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞