【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

724 回覆
19 Like 35 Dislike
得罪講句 個例子前面話盲目供會失敗 但具體例子果case會失敗嘅原因擺到明係因為攞太多
亂plan無plan亂供應該同亂提取係兩回事 不過如果你要話一個人如果會亂供就會亂提取咁我都無辦法
估唔到佢咁少SCV
我想講既係:設定目標同風險既重要性
我知道清流君好少講呢方面既知識所以你哋比較少人討論
因為清流君並唔係financial advisor
不過如果你睇下Ben Felix 或者James shack 佢哋都會好明確話你知設定目標同風險既重要性 (佢哋兩個都係支持指數化投資)

而我本人係支持指數化投資,所以先提出要留意目標與風險

如果目標太高,就必需承擔更高風險。解決方案:
1, 調整/降低目標
2, 初期放棄指數化投資承擔更高風險

巴菲特早期既投資回報係超高
原因係當期時本少,可以承擔高風險帶來既回報
本多之後好難做到(亦無必要去承擔過多風險)

結論:未認清楚目標同方向就盲目供指數,我認為係失敗
拎幾多咪就係佢個目標囉
一個人想退休拎4萬

你話佢失敗
啱呀
咪失敗在目標提取4萬太多,而供款太少囉

所以我咪第一句強調:投資前要知道目標與風險
所以turns out其實你想講唔知道目標唔在意風險就會失敗 咁我地無分歧
不過我都係覺得個例子有少少唔夠straightforward
巴打,想問下如果我有份月供2500$基金。有印度,中國,美國既股票市場。供左三十幾萬,暫時賺緊5萬。供左13年。繼唔繼續供落去好。
No offence但你13年先賺五萬即係你 annualised return 仲少過3%?你供好少美股定你個基金收費勁高?
其實係近呢五年先轉呢個組合之前仲要蝕,同停供左
James shack個 channel唔錯

但點樣初期唔指數化投資又可以有更高預期回報,我淨係諗到讀書轉行升職加薪
即係你月供頭八年 overall都係蝕錢?搞咩嚟

後生無腦組合都係80%VT+20%BND㗎啦
我供左頭5年愈供愈小,之後停左三年,做左孤兒單。係轉左呢個aa再加供先幫我執過賺番之前個d
屌,儲蓄保?
唔係,但後尾執個陣有50%真係0風險無增長個d個aa都話玩鳩我。個陣又細邊識咁多
保險?
基金呀
即係你有個類似 financial advisor嘅aa跟你投資?係咪每年扣你管理費嗰種?
係,但開頭果條仆街開撚完單就潛左水做左孤兒單。依家呢個跟得幾好,起碼追得番先有心機供
都好似1.幾%管理費,所以我諗緊好唔好全部cash out一次先。舊錢愈來愈大咁我供個本咪愈來愈小雖然佢好似講過成個plan最多收4萬幾管理費咁
畀個介紹黎望望
但係老實講如果走冇罰錢嘅話梗係走啦
好多基金都唔使1%咁貴
你又冇四百萬理鬼佢最高收費,1.X%好撚甘喎,三十年 compound 落嚟差成三分一回報。你話平平地又真係跟得好撚好就話啫
走就唔會罰。但要鎖住兩三萬夠期先拿得走
Vista 3
Zurich
求其㩒咗隻
認購費5% + 管理費1.5%

難怪你追唔到benchmark

睇返條街有開支0.15%

仲未計同好出名嘅S&P500近乎一樣
http://factsheets.financialexpress.net/ZIL/Z340_UK.PDF

有呢隻,都係1.5但我20年轉好似岩岩低位先追得番之前輸個d,應唔應該全份cash out唔玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞