【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

790 回覆
20 Like 38 Dislike
我都想研究下 合理咁係市場大風向變化個時做主動避險調整分配會唔會更有效避開Sequence risk
例如我一路想知假如退休前幾年有大牛市就大手轉債 係咪有效避免退休時熊市之類
Para 1
咁緊係冇嘢100%,我意思係起碼比起你唔分散投資穩定好多,我改改字眼

Para 2
唔係幾明,我意思咪就係反正都控制唔到,所以唔使驚?就好似你都唔使驚股災一樣,呢樣係股市與生俱來就有嘅嘢,你做好分散投資同stick to the course冇嘢好膽心?
臨退休同啱啱退休做法好複雜廢事寫埋落嗰版,同埋廢事好似鼓勵人 time the market咁
樓主點睇soxl, tqqq呢類3倍etf?
呢個post唔鼓吹
我覺得都唔算Time the market 只係揀岩時間避險
減低曝險自然潛在回報會低左 但相應既係退休個時唔會俾大熊時搞到要延遲退休
咁對個心理會仲安心D
無論退休後會唔會有熊市都應該喺預期退休前5-10年慢慢降低投資組合嘅風險,better safe than sorry
你控制唔到股票市場嘅整體風險
但你控制到你投資面對嘅風險
就係控制喺各樣工具嘅投入程度
風險管理永遠都係投資決定嘅重要部分
唔係話啲風險係一定會存在就ignore
冇叫大家ignore,只係想表達你做完你可以控制嘅嘢(例如分散投資)之後,就無需要再杞人憂天sequence risk

同埋我覺得有少少唔同嘅係例如你好驚 market risk,日日都喺度諗下年股災點算,咁就證明你個投資組合對於你嚟講太高風險,你好有可能真係股災嗰陣嚇到瀨屎清倉造成大量損失。咁呢個時候就要如你所講控制股票嘅投入程度,例如買多啲債降低 market risk

但sequence risk喺accumulating phase度我就真心覺得冇咩好驚,尤其你已經做好分散投資,因為30年後睇返,無論你今日係好定係差嘅Starting date,你咪又係咁買法
DCA voo
冇爬曬所有 comment,呢個post係講長線投資,用時間黎lower risk,所以唔好time the market
因為如果你miss左每年best ten days of return,你會得返average return 28% in ten yrs

如果你想time the market或者短炒,建議你用第二個倉,唔好改長線投資組合

年紀越大,risk tolerance越細,因此你長線投資個倉可以慢慢改做多d bond或者其實安全既asset
原來就係你一直做gme絆腳石抌心口未?
同埋幾乎每年都會有5% drop,每年半就有個10%drop
如果想 time the market可以每跌5%都入場
又到月供日 唔知今日非農出左使唔使捱貴價
唔好見佢升左望番轉頭
望完唔揼心口就證明真係戒賭成功
Miss ten best day呢個argument 成日覺得有啲bug, 同樣道理 time the market miss ten worst day效果仲好

不過可惜嘅係大量報告發現傻散嘗試time the market其實平均跑輸大市1.5%-2%
其實呢D趺左就加倉係用當日趺幅5%定係用咩做RANGE
如果用當日咪變相要MON盤?
可以係幾星期可以係幾個月
Pish
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞