【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

724 回覆
19 Like 35 Dislike
佢話唔買唔識既野wor, 所以淨係us
why SPLG?有咩分別
VUAA唔係仲平?15%TAX ONLY
Search home country bias
香港都一堆人買港股only

股神講既野唔會絕對啱
犯左Appeal to authority
而係睇內容

如果真係價值投資
All in brk
只係驚 巴菲死

接班人眼光唔知將來會點
你咁樣做會對 starting date好sensitive ,好啲嘅要做 rolling return, 我#55有po過圖。是的,多數人都會 market + scv咁做,因為淨scv可以跑輸廿年然後第廿一年爆升跑贏大市都唔岀奇,但冇人可以坐廿年貨,所以都會mix住用
唔知點解佢勁鍾意SPLG
唔係間間broker都買到vuaa
oh又學到野了..THANKS!!!
新手自學緊投資
VUAA 成交量仲係低
如果我買VUSD,有開股息再投資,理論上係唔係一樣
因為價低, 方便買多幾股
相反Voo貴, 有時唔夠錢 買一股
倒不如買SPLG好過
長渣唔太影響, 而且窮撚每次買好少
除非你DCA畢數好大
小數怕長計, VUAA, VUSD平0.2%
一樣啊, 一個派錢一個派股
如果打算Quarter rebalance果時先DCA, VUSD定VUAA應該都冇分別
你咩證券商冇碎股
幾乎完全冇分別,同埋你唔短炒成交量低真係冇乜所謂,有 market maker接你單,最緊要bid ask spread唔好太大同埋asset value唔好太細(驚佢執)
剔咗碎股 無問題
牛牛
補返啲 sources先

TLDR: 淨買scv,視乎 starting date唔同你可能要坐廿年貨先有少少premium 。但首先你要坐到廿年貨同埋中間波動好大,所以一般都係建議25-50% mix住用。

冇人知點解呢十幾年SCV表現咁差亦都唔知未來會唔會升返(雖然而家value spread咁大,真係升返你就fat fat),所以自己衡量風險

美國市場:
https://investmentmoats.com/notes/98-years-of-us-small-cap-value-

歐洲市場:
https://investmentmoats.com/money/42-years-of-europe-small-cap-value-premium-over-msci-europe/
我睇本書話因為publication factor investment, d factor通左天,所以會drop, 另外我見到QMOM bid/ask spread好大...
屌原來本complete guide to factor based investment有精華版
https://www.reddit.com/r/Bogleheads/s/cc2Kz4lfud
推介比大家
呢樣都好多人拗,我自己就覺得唔會

1. scv天生風險就係大啲,自然會回報大啲。我理解係風險高少啲人買,價格會偏低,升嗰陣就自然賺多啲

2. 如果真係通咗天多人買,咁應該 value spread變細至啱㗎喎,但事實係相反,尤其18年後

Fama and French喺92年publish factor model

QMOM嗰度可能成交量低掛,我自己唔太鍾意 momentum factor,一嚟用唔到 risk and return 去解釋,二嚟track住佢地個成本都唔低
scv天生風險就係大啲,自然會回報大啲。
前題係 市場有效運作?
市場無效先會咁
EMH 係市場有效先會得返市場因子 即全市場投資
FF 三模型就係EMH 唔work而出現
解釋返市場無效率嗰part既原因

SCV 一直有效係因為人性
試下問一百個人
應該少過一個同你講strong hold 100%
讀書少唔識
鳩嗡哋認為波幅大嘅產品有risk premium係市場嘅正常表現
有錯歡迎指正
Yes and no, 係就算 accounted for高啲嘅風險(beta)都仲係解釋唔哂啲股票嘅超額回報,所以先用 factor
終於打撚完個整合 notes啲 essential,有啲 topic吉咗即係未打

https://expensive-middle-c07.notion.site/Common-Sense-Investing-34a9b4a7dd5046e998a5b5bd2122fbd0?pvs=4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞