【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

979 回覆
23 Like 48 Dislike
我諗呢個 post少啲,一嚟 margin 成本高,二嚟長線投資總有一日股災會被人斬倉
是,咁樣順手睇少幾次股票 account,好事嚟
發覺呢邊冇咩人用lifestlye investing
反而bogglehead RR果邊多人講
你意思lifecycle investing?
會建議唔熟AVUV係咩嚟就全倉VT
可唔可以比你個真倉黎學下野
你邊段有打到,我想仔細學下野
https://lih.kg/CedKjgX
#495 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
https://lih.kg/CedKtkX
#877 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

https://lih.kg/CedKtJX
#900 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
你點睇all weather portfolio?
黃金同 commodities好雞肋,長遠賺唔到錢,叫做短期可能有少少分散作用,我一向都覺得冇必要分散喺呢啲賺唔到錢嘅嘢度

同埋太多長債,仲多過股票,超長遠計長債唔見得穩定過股票因為股票會reversion to mean

佢可能短期波動會低過傳統股債混合,但唔見得會賺多啲同適合用嚟儲錢退休
你依家既操作係點?月供?每年rebalance?股債比例幾多?
月供固定金額,每個asset金額唔同去做rebalance ,股債95/5
投資新手留名
好少見有人會好似巴打咁會分享咁多
是 冇咩人真係研究leverage
唔係剩係daily leverage reset etf / ib margin
如果6/4 stock/bond
bond個part應該買咩好
ITT?
收到你
謝謝樓豬,差唔多睇曬呢本,差唔多開本投資因子黎望望
我會融資 月供多一個月
都係3K美金左右,最多下個月出糧還錢
直接買債,長短都買
Daily leverage reset etf decay真係幾甘,但又唔見有NTSX/RSSB呢類etf係有多過100% equity
我諗都係5年左右 duration差唔多
And
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞