【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

888 回覆
22 Like 43 Dislike
笑死 你自己入黎屌 緊係你proof喇
洗唔洗我俾埋我老母你屌

你開心就好

講到自己咁理性 但又冇證據一未屌
又唔敢理性講

「好嬲好嬲 你班etf撚 抵你班友全部冇上游機會 後生都唔敢搏 又睇唔起其他投資方法
我係認命係普通人喎,所以先被動投資

我唔係睇唔起其他策略,我係睇唔起普通人用嘅咩技術分析,揀個股等策略,無論你財務目標係咩。啲散戶主動投資嘅「策略」連自己exploit緊咩market inefficiency都講唔岀,憑咩覺得自己叻過啲大户?

係咪有人主動投資長時間跑贏大市?緊係有,巴菲特咪係囉,所以人地咪叫股神,你如果係有實力做下個巴菲特嘅,冇理由唔知主動投資有幾難,冇理由唔知九成九人都唔應該主動投資

John Bogle個仔個fund扣完成本都係跑輸大市,完
我見ntsx 有出ucits Ireland domiciled版本
雖然2500美金一股
但真心諗得過

但最煩係佢equity portion係sp500
要補番d mid cap
Small cap諗住就咁avuv算
順便整走埋small cap growth
原來有UCITS版上年先岀,仲要難得ER一樣,但可惜冇NTSI/X

如果RSSB岀UCITS版我狗衝咗
其實leveraged bond future ladder同埋EDV
係咪唔太一樣
就算dollar duration match到
始終yield curve shift 唔同
咁既然你都講得出槓桿 咁已經違背咗ETF穩陣嘅理論啦

咁事實 你本金唔大投資ETF把撚咩 照你咁講真係有肉食 巴菲特 李嘉誠 百鳩幾億掉晒落ETF咪得囉 使乜做生意啫

事實呢啲咁嘅ETF設計出嚟就係比普羅大眾買 預咗唔會有咩肉食 更何況你後生仔 本金一定唔會大得去邊 就算比你一球嘢 Voo 你都係得257股 股息唔使諗啦 跟住你覺得可以賺到幾多?仲未計過多幾年又係有機會個指數會chok一chok

我個點唔係話要人哋賭錢 係事實年輕人 有本錢去刀仔鋸大樹點解唔做啫? 個本金又滾得唔大 利息又收得唔多

成日話ETF 一係就自己蠢求安穩 但係就懶係語重心長教人 一係就乜都唔識自己瓣數少
都係個句喇
有咁易搵到錢 我仆埋條命都去喇
點會同錢鬥氣

Etf個概念係想方便人買一籃子嘅股票
分散uncompensated risk
都唔關etf穩唔穩陣事

槓桿係因為覺得個人risk profile仲有空間食多過隻etf 提供嘅risk

大佬啊你用100蚊攞去賭
同你all in身家去賭
個風險都唔同喇
同賭錢本質都無關

控制風險嘅因素除左你用嘅工具
仲有你點用佢都有分別喇

你all in未日call 同你hedge fund買option做hedge都兩樣野喇

次次都當所有野唔係1就0咁點討論啫

鬼唔知細本發唔到達咩
但你講完話後生細本冇肉食
轉個頭又唔講刀仔鋸大樹係咩方法
再唔係你轉數過幾十蚊黎都好啊

我夠想發達喇
但你擺到明想黎end topic 又冇提供討論價值
咁可以點
起碼槓桿一個Sharpe ratio高嘅ETF係 compensated risk

我冇制止人做生意喎,呢個po係講買股票又唔係講創業

請問你有咩刀仔鋸大樹嘅方法或者生意,講岀嚟大家開下眼界都好
其實兩者都岩 只係角度問題 一個講緊因,一邊講緊個果
唔太識,但我估對長線投資影響唔大
其實你地係邊到買Ireland domiciled既ETF
我用IB買個手續費同美國版差超多
多數都係用IB 買
買賣手續費美股係平過英股
但買英版股息稅係15% ,而唔係美版既30%
所以買英版主要係為咗慳股息稅。
係貴㗎
但係稅平好多喎
都係用IB買,應該係1.7USD 手續費,如果你月供嘅,其實持倉多過~10000 USD嘅話慳返啲税已經多過手續費
樓主你話每年慳0.2%呢個數係點得出黎架?
我search剩係搵到台灣blog 佢地台灣稅計出黎 VT vs VWRA/D就慳0.32%
同埋已經幾年前既結果
https://luffydad.com/vwra-vwrd-vusd/
佢計埋全球etf喺唔同國家有唔同L1TW,咁佢準好多,你用佢做參考好啲
已經update咗個網
想問下儲緊首期嘅
係咪唔應該100% stock
因為我理解3-5年內買樓嘅話
100% stock好似太大risk
係咪應該落番6/4 stock/bond好d
係會好啲,但都唔係fool proof, 60/40都仲係有少少機會五年內跑輸通漲少少,因為三至五年實在太短

不過我諗大部份情況都冇問題嘅,睇你接唔接受到遇着股災嘅時候要推遲買樓計畫一兩年咁囉

60/40
https://www.lazyportfolioetf.com/portfolio-backtest-and-simulation/?sm=eNqrVkp0VrJSCg12UdJRSjQEMsNCgKwCEMvMACRmBGR5unqCBEFME5BgmZKVUS0AjcINCA%3D%3Dv

40/60
https://www.lazyportfolioetf.com/portfolio-backtest-and-simulation/?sm=eNqrVkp0VrJSCg12UdJRSjQEMsNCgKwCEMvEACRmBGR5unqCBEFMM5BgmZKVUS0AjZgNCA%3D%3D

碌到差唔多最底有得睇Rolling Return table,記得撳Inflation adjusted
睇哂巴打全部文,全倉splg 係咪就得
見你有買埋vti
係咪vti 包埋splg
50% splg+50qqqm唔使理咁多
見佢有講債 但唔係好睇得明債點樣賺錢同防守
姐係佢長期派錢 但個債價又keep住跌 最後賺到3-5%年利率去抗通漲 同埋減低戶口max drawdown既壓力?
同埋果個lazy portfolio係幾有趣
但有樣唔明既係 呢d過往股價既走勢只係作參考,predict唔到之後點走
如果qqq係未來 產業同營業額都係果度出黎,點解qqq唔值得投資係廢物
S&P 500 (即係SPLG同VOO呢類ETF) 已經係VTI嘅subset, 大慨佔85%
債賺錢咪嚟自於債息同債價升囉,呢幾年債價跌係因為急速加息,但其實只要你持貨長過啲債券嘅duration (你當係債券嘅回本期)就唔使太理個債價升跌

債主要用途係因為佢同股票 correlation低,尤其股災嗰陣,通常債券都會升,所以有防守作用

加咗債券一定冇全倉股票賺得咁多,但適量債券可以有效減少波動,變相即係抵玩啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞