【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

916 回覆
23 Like 44 Dislike
最後決定轉買VWRA , 睇下IMID 之後tracing error 有冇變細再睇下轉唔轉IMID
諗咗幾日,最後都係決定買all world etf , 因為筆錢係幫自己準備既退休金,三十年後美國會唔會仲係咁強勁真係冇人知,我寧願低啲回報都唔想all in 去賭美國會贏。 要賭就賭世界股市會一直上升
TLDR:QQQ表現好可能只係運氣好同 recency bias, 太集中係科技股,同埋以風險同回報嘅理論層面都唔支持買QQQ

唔知有冇誤解你問題,過往表現唔等於將來表現只係啲人用開嘅頭盔,但只要我個 back test夠長,其實個參考作用都係頗大

你諗吓譬如有個銀仔,我唔知佢公(H)同字(T)兩邊嘅機率係幾多,我唯一知佢唔係fair coin。我可以做嘅嘢係擲佢幾次,當我擲三次結果係(H, H, T),咁都唔代表呢個銀仔真係有67%係H, 33%係T㗎嘛,可以單純係我運氣問題。

但如果我擲夠300次,有200次係H, 100次係T,咁我就可以有頗大嘅信心話呢個銀仔真係有67%係H, 33%係T,然後利用我呢300次嘅結果嚟預測之後擲公字嘅結果

QQQ啲人成日話佢表現好其實只係講緊過去10年,就好似上面擲銀仔個例子咁你根本肯定唔到係運氣問題定係真係QQQ比較優勝?用過去10年表現去預測未來幾十年投資生涯嘅表現亦都唔合理。

而事實你做更加長嘅back test就會發現呢類大型成長股其實略遜大市,原因可能係priced in咗未來預期增長。喺做完更長嘅back Test之後你會發現其實小型價值股長遠表現更好,呢點亦符合風險同回報嘅理論預測

QQQ大部份市值都係科技股,分散程度差。亦有好多研究發現通常呢類新經濟股波動更大,但喺融入成為舊經濟一部分之前唔見得賺得更多。例子有一百幾年前嘅鐵路股,廿幾年前嘅科網股,幾年前嘅大麻股

QQQ未來表現會唔會keep住咁好就冇人知,但不確定性太大,喺理論層面亦都唔支持佢嘅長遠表現,所以就唔建議買

https://expensive-middle-c07.notion.site/QQQ-VOO-df1dd4ae552446d789b1e26ebacc977c
ok 完全明白你講既野了! 多謝你咁好心打咁多資料俾大家
咁你自己宜家會點投資 以你歲數好似係20?
如果依家建倉點分配較好?
VTI 45
VXUS 30
Avdv 15
Avuv 10 ok?
Perfect
你望真啲AVDV 同AVUV 調轉
俾佢陰左
https://lih.kg/CedKjgX
#495 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟
https://lih.kg/BFqPbDX
#921 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

自爆唔答啦,同連登平均差唔多咁啦
除咗AVUV同AVDV掉轉咗(我估你唔係特登),你清楚知道 small cap value係做緊乜嘅話就ok

同埋會唔會加埋債券,如果你係考慮完決定唔加都冇乜所謂

Small cap value
https://lih.kg/CedKqdX
#744 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
假設長期買龍頭msft aapl nvda 呢d
唔好處係要揀股,但事實上你有提過成個index都係由果幾隻龍頭帶動 keep住買呢d既唔好處 係5年左右要自己換一次盤?如果個本細買呢d 儲大佢先,再買vti 得唔得呢
美國仲係咁強勁我就信嘅,但國力同股市表現關係其實唔係咁大,所以都係買全球
Index上係而家嘅龍頭過往表現勁
唔代表之後會勁
如果龍頭一定升得多嘅話
就唔洗買etf了
咁當然龍頭升1%同其他公司升1%對index嘅影響有唔同
正正係成個index係由幾隻龍頭帶動,你先要買etf?因為你永遠唔知今日嘅龍頭係咪聽日嘅龍頭,如果你買咗msft aapl nvda, miss咗下隻爆升股咁你咪跑輸大市?

你諗吓五年後嘅爆升股會係msft aapl nvda呢三隻已經升咗好多嘅股,定係市場另外幾千隻股票機率高啲?

五年前都冇人知今年NVDA會爆升,我而家問你五年後NVDA係咪會繼續跑贏大市,或者邊隻股有潛力之後跑贏大市,你都唔肯定個答案啦係咪

你after the fact嚟買大型成長股,咁即係買貴咗啦,預期回報自然低,事實有人已經 back test過類似嘅嘢,由1930,40,50年如此類推一直到2010年買十隻當年最大嘅股票,然後追蹤佢哋之後十年嘅表現,發現平均係跑輸大市1.51%

https://www.pwlcapital.com/are-the-largest-large-cap-growth-stocks-where-its-at/

你係身痕嘅,開多個細 account用最多5%錢買個股,初期可能會因為Momentum跑贏大市,過五年再對比下兩個 account 嘅MWRR就會發現自己炒股有冇天份

隔離Po見到MPF有隻基金加左S&P500Value
成班屌哂鬼
邊個post
MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)
https://lih.kg/BPqNamX
#598 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

你想過去踩場會比人圍剿
而家個個都係QQQ fans
個基金好人好姐無啦啦轉成份又真係抵屌嘅,無論買咩好
BKLC 有咩風險? 見佢都係跟sp500 ,但expan ratio係0%, 仲平過SPLG 0.2 同 VOO 0.3
如果月供7k樓下係咪都建議致富多過富途?
致富每股每月1k以下usd係零佣富途唔係仲有佣同平台費個啲咩
BKLC唔 exactly係S&P 500, 雖然都差唔多,就咁睇落去好似冇乜伏,但講真如果你真係計較嗰0.03%,不如買愛爾蘭ETF慳啲税仲多
咩情況都唔好富途就係
check番原來係跟morningstar large cap index
雖然組成基本上極似sp500
計番表現就真係多VOO 0.2 %
補返啲長啲嘅backtest

結論擺先:近年一段長時間,尤其近十年QQQ表現較好係事實,但如果 back test時間再長拎平均就會發現QQQ反而係差啲,好難肯定近年嘅outperformance只係運氣定其他因素

預測未來係好撚柒難,我難保未來三十年QQQ繼續咁好運跑贏大市,亦難保真係有啲咩結構性改變令到 small cap value失效,一切都只係講個機率問題。要盡量去除運氣成份嘅話你就要用盡量長嘅back test

亦要留意就當我講嘅嘢係啱,市場周期都可以長過你成個投資生涯,所以唔識嘅話就咪撚搞咁多嘢,乖乖地買均大市就算撚數

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞