【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

842 回覆
20 Like 40 Dislike
有無人知點解美金可以狂跌 喺ib唱完錢之後咩都無做過 因為匯差已經跌咗兩舊水
第一次聽呢樣嘢,買哂 value同growth stock唔會互相 cancel out變返做 all market etf咩?定我有咩睇漏

但我係有聽過 value同 growth stock係 economic cycle呢唔同時段表現會唔同
月供VOO淨係買到2股
係咪應該轉SPLG
RSSB雖然有多少少 exposure ,但真係太貴了,weighted NTSX+NTSI+NTSE 先至0.23% ER, vs RSSB 0.41% ER
轉個買到碎股嘅券商
牛牛7月好似有了
但係除左VOO外
建唔建再供VT
估計都係全倉美股
咁NTS都諗得過
雖然90%equity 但最多咪value tilt
問題係咪真係做到diversification效果
定係好似2022咁會增大個risk
雖然都可能係recency bias
致富月供暫時無得碎股供avdv avuv
如果暫時買唔到一手 應唔應該將筆資金儲起 然後記錄返 等買到一手就一手 剩返嘅錢堆落下個月?
https://www.reddit.com/r/LETFs/s/J5wPcRSm6f呢度有人argue RSSB expected excess return多個佢嘅excess cost over NTSX

Diversification就實有嘅,2022呢啲稀有 event嚟,不過呢類LETF理論上volatility的確會低啲,假設一樣equity exposure ,但我自己唔用呢類LETF係因為搞咁多嘢扣完成本唔見得賺得多過 low cost Ireland domiciled嘅ETF? 廢事煩
咁NTS都諗得過
雖然90%equity 但最多咪value tilt
問題係咪真係做到diversification效果
定係好似2022咁會增大個risk
雖然都可能係recency bias

Diversification就實有嘅,2022呢啲稀有 event嚟,不過呢類LETF理論上volatility的確會低啲,假設一樣equity exposure ,但我自己唔用呢類LETF係因為搞咁多嘢扣完成本唔見得賺得多過 low cost Ireland domiciled嘅ETF? 廢事煩
好似改咗有得用碎股供?
無啊 問左 要整數供
KISS
Keep it simple & stupid
VT係全球喎,點樣全倉美股

一般你想 overweight US / exUS都係買VTI+VXUS然後自己較比例
我諗唯有咁做
Pish
用IB
買歐版交少一半股息稅
有碎股
兌美金平
淨係供緊3隻, 有冇需要轉

VTI 60%
VXUS 20%
VGIT 20%
最緊要係冇好似牛牛gamify投資
,呢三隻好正常
而家跟緊清流君個因子setup
vti, vxus, avuv, avdv

想請教下其實rebalance應該點做法?
同埋做既period係咪因人而異?
我見樓豬就每次月供做一次,有一啲就一年一次
搭單問埋 我都想知rebalance應該點做 賣出賺左個啲咁?
好多時backtest 每年做
每年平衡返個比例就得
你set咗auto invest固定金額咪一年一次囉,但我冇set所以就岀糧順手做埋,個period其實長遠計真係零影響,一年一次已經好夠
唔使賣,買多啲跌咗或升得少嘅就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞