【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

724 回覆
19 Like 35 Dislike
https://www.morningstar.com/etfs/do-currency-hedged-etfs-have-merit-long-term

TLDR就股票長遠計冇乜所謂,反正匯率呢家野都係週期性,反而hedged etf成本高少少可能冇咁好

但債券etf見得比較多hedging, 可能係本來債波動細所以值得減少匯率波動?
100M以上掛,但通常太細嗰啲都幾貴所以你係咪都唔會買
睇左呢個POST 個因子投資 online word
入面LEVEL 1-4 d portfolio點解唔加bond ETF?
Sector etf 欠缺分散,兼且 utility股幾乎唔會有爆升嘅股,同埋利息高税都高啲,乖乖地買 all market就得唔使咁煩
9估
一黎stock bond ratio好睇個人同歲數
二黎bond stock 嘅diversification效果冇想象中咁好 特別而家高息
每月供少數目
應該用邊間證券app cost低
今個月先splg轉cspx
想再慳多15%,就睇swap etf (eg. SPXS.L)
因為初初進入股市
本金唔多
想承受更大風險
獲得更多報酬

退休既話
因子投資組合推薦
40 small cap value 60 中期債
其實100%vti得唔得
咪同VTI一模一樣,是但啦
津路茶巴打寫的,唔是我,但我諗嗰度只係寫股票部份點擺
左:唔同國家嘅人,hold domestic bonds
右:唔同國家嘅人,hold global bonds

明顯見到右邊分散大啲同回報低少少,證明通脹同匯率風險喺債券度都幾大,我諗只要你唔係住第三世界國家,主要都係hold返自己貨幣嘅債券

https://www.bogleheads.org/blog/2020/03/02/50-years-of-investing-in-the-world-part-2/
https://www.bogleheads.org/wiki/Simple_non-US_portfolios#Sample_portfolios

all market etf嘅話可以由呢度揀起,然後再去Just ETF.com搵個最平又唔係太細間嘅就得

Factor etf US domiciled多啲選擇
定70%VTI 30%VXUS
你問我就梗係跟市值60% VTI + 40% VXUS
我用IB, 致富都好似好平,不過唔知有冇得買英股
睇樓主正負皮比例,係唔係揾到above average : 傻散
有冇咩原因
無 啱啱開咗致富戶口 佢有美股碎股可以月供
操作係咪定期供
不賣直到退休
rebalancing
如果我行40VTI/40VXUS/20BND
好奇一問點解唔直接買US T-BILL/NOTE/BOND, 而買BOND ETF?
BOND ETF D息要收稅, 直債唔洗
是的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞