【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

860 回覆
21 Like 41 Dislike
咩叫視野得etf?
係你一開頭去否定etf 唔可以搏jar
我冇話搵錢得etf搵到

鬼唔知大把方法咩
如果唔係唔通d quant firm 同我一樣長揸etf咩
問題係你普通人有咩resources 咁搵arbitrage或者做regression攞pattern 做trade有長遠跑贏大市
又唔見得普通人會有巴菲特咁嘅眼光揀個股

不嬲市場都係靠少量個股帶領增長架喇
你又揀到幾多?
但仲未計有幾多active trading fund長遠黎講跑輸大市
所以先話普通人跟市好過喇

Return高唔代表值搏率高啊
起碼都risk adjusted return喇

「第一桶金要靠唔正經方法搵」
呢句倖存者偏誤到
又幾多人玩期權/個股輸到仆街你唔講
大把人回本都冇
大家都嬴到錢咪得 我自己揀完股買完係有賺 但都跑唔贏大市 咁點解我唔買大市 諗通左就月供etf算 唔洗煩
揀個股贏錢大有人在
20年長期跑贏大市都實有
但自問唔係我
我仲有正職 真係冇咁多時間研究個股

講upside係人都識講
俾你幾年前買中nvda發達我夠識
買唔中downside唔講?

唔講downside同你叫我all in六合彩有咩分別
講真絕對歡迎討論個股同option
我都好多野唔識
有絕對advantage嘅唔通我同錢鬥氣

但一黎就否定etf 一句話後生應該搵值搏率更高嘅野
又唔定義咩係值搏率
單純為左反對其他人睇法
咁就無謂
個人上游 係機會成本
如果啱啱畢業又試過炒股一兩年無乜成績
應該投入指數投資 慳追時間做trade
之後係自己工作上成長向上爬
搵更多錢放入指數基金
當你每月儲到一半月薪既時候 即係月洗費一半
就係成個向上流或提早退休既真正起點

至於點解成日話後生可以買高風險野
點為之高風險?高風險就一定高回報?
持有時間既長短風險差幾多?RR 又差幾多
用咩量度?base on 咩theory
普通人對風險有幾多認知呀。
我認為後生有閑錢all in VOO 已經係高風險高回報既投資
莫講話all in TQQQ
All in 完後就用多啲時間做自己興趣野 學習 成長 賺錢

其實指數投資最難既地方係紀律
而唔係最初個本幾大
假設你有個本係年薪五倍咁大
你又有冇可能一野all in 入指數投資呀
咁不如一開始既時候 慢慢進行指數投資
克服all in 既恐懼
個條友連qqq 都話係垃圾唔洗同佢講咁多架啦 上哂腦
啱,同佢哋講多都徙氣
我從來無否定指數投資既作用,但亦唔認為etf係萬能

唔記得係漫步華爾街定係投資金律定係投資常識有提過
價值投資同技術指標,兩方面各有人賺到錢

不過係佢哋盲從etf 當唯一既神,就根本去到非理性

仲要一講技術指標就覺得係笑話,咁已經唔係理性分析啦

不如直接開po講:[買etf啦,屌你老母 ,洗撚討論咩]
#1Q1
UCITS好似係歐洲佬啲 compliance嘢嚟,唔太熟
SPLG唔關進唔進取事,佢只係買S&P 500,進取啲簡單做法應該係增加股票比例
有眼光既話當然有大把方法贏錢
但係對於一般打工仔都係供ETF 係一個比較可行令資產緩慢增值既方法
覺得自己有能力有眼光去買高風險野之前要諗清楚,你有咩籌碼可以令自己贏,對比啲輸錢既人,你有咩唔同。
如果你諗唔到就不如供ETF 算啦。
ibit 係唔係btc etf 手續費最平果個??
贏錢固之然替你開心,但要分到自己贏錢究竟係運氣定實力,時間一長就自然分到
基本上你經常搵到嘅嗰啲
注冊地都係愛爾蘭或者盧森堡
因為可以受惠稅務協定安排免到一半股息稅

不過因為嗰啲地方交易所唔太大
好多時都會選擇去倫敦掛牌交易
IB搵股票係計交易所要剔英國LSE ETF

最常見嘅間接持有美股唔係唔收股息稅
而係喺基金公司嗰層收咗
所以你唔覺但實際到基金嘅股息少咗

大約我係咁理解
等坐十年吧

學下咩叫 rolling return再岀嚟啦,你張圖覆過你幾次
【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)
https://lih.kg/CedKqdX
#744 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
VGIT係債,點解同 small cap value股去比較?
你等坐十年吧
你想proof equity long term return=0?
所以唔應該買股票?
仲話人哋唔理性,自己睇d唔睇d,嘥氣
本身樓主個主題就係叫人長期投資同減少操作,咁梗係ETF為主
你走入黎亂咁挑機係咩玩法

同埋會選擇長揸ETF嘅人都Kind of 認命自己只係普通人,你可以討論下唔同組合/策略,但你以「冇得快速發達」黎反駁,其實冇得講
快 穩陣 致富 三個最多揀兩個
有得三者兼得嘅方法麻煩通知小弟
即係樓主勸人唔可好做傻散
但係內文錯觀點都唔可以提出?

佢係認命係普通人咩?
佢睇唔起任何策略,無視任何目標同風險設定? 認為係唯一可取方法
咁樣係撚討論咩

成日話人幸存者偏差就解釋一切,無視所有策略可能性
John bogle個仔本身已經係主動基本投資人
仲要係John bogle 出資
巴菲特講一句就斷章取義
如果係咁巴佬就allin voo啦,洗鬼講死後先90%咩

結論樓主比巴菲特同John bogle投資更勁

如果佢係50年前出世,未有被動主動投資之前,一樣會講:主動基金係神,應該杜絕其他一切新策略,咁John bogle都可以收皮
咁你咪直接quote佢講過嘅野
大家理性討論咪得

但到尾又乜都唔quote出黎一味係到屌
你咪自己追po囉,做乜要我再去quote你都幾撚搞笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞