【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

790 回覆
20 Like 38 Dislike
想問一問,本身用緊BND 黎泊錢,但見佢波幅其實都好似幾大 由80-65都有,如果用BOXX黎泊錢,係咪會穩陣D?
00S係我9估sor
係都用bil 啦 邊個教用bnd 泊錢咁大整蠱
驚高
DCA啦,唔使煩
BND係用嚟配合股票減少波動,唔係泊錢㗎喎,泊錢要用SGOV / BIL
技術分析圖表派,幾年下來原來跑到同月供QQQ 一樣香港班基金佬無撚用
分析到同QQQ一樣已經應該係最勁嗰批
屌買左VUAA, IB 得delay last market data睇
有冇人 subcribe左LSE Group Data Bundle (NP,L2)?
我見佢fee waive, 但驚佢遲下靜雞雞收費, 有冇人sub左?定一年先買幾次由佢?
好似最多delay 15 mins? Set咗limit order就是但啦,避開美股啱啱開市嗰陣價格浮動大就得啦
Sub左,耐唔耐check下單is ok

我記得好似改fee會有email,唔肯定
有冇人覺得好彩個個散戶都勁鍾意QQQ, 唔係我啲value premium都唔知邊度嚟
有冇人有買gold
岩岩睇完risk parity 諗緊其實係咪唔應該100% stock
人生太短
出手要更大
未得閒100%睇得明 risk parity住,但

1. 點解要咁執着每 part portfolio 一樣咁多 risk?用嚟提高 sharpe ratio?
2. 但假設唔開槓桿,買少咗股票咪賺少咗錢,定你會 maximise sharpe ratio然後開大槓桿?
3. 點解要哂‘位’買黃金呢啲冇 expected real return嘅嘢?

用 sharpe ratio角度睇100%股票當然唔理智,但maximise sharpe ratio然後開槓桿因為高成本同更大心理壓力,對一般人未必好過簡單易明嘅100%股票?
樓主貼過倉未
上個post有,定你想要 update
可以 想跟
可摸耳 來一次 美股 暴跌

就到 月供日
藍色:樓主
綠色:SPX
紅色:VT
黃色:恒指

TWRR:

MWRR:

一岀糧就會升返
sidetrack少少 啱啱開始睇Gold is a better way 有無人都有睇過
昨晚終於入了splg
之後應該每月29日買
其餘時間唔開app
講咩的
反正都係估,我估QQQ 同SPY 未來十年會好似2000年咁牛皮十幾年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞