【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

157 回覆
6 Like 11 Dislike
自住唔驚嘅,樓叫做可以開槓桿咁,但其實強如香港樓市以前大牛市都係跑唔贏全球股票,仲要分散差,交易成本高,又流動性差
真呀
亦正正係流動性低先逼到啲人坐貨 所以佢哋先可以買樓致富
但其實如果股票肯坐貨的話一定贏得多過買樓
只係啲人on居居一見股災就拿拿聲放股票
唔洗定期搵地方租嘅生活穩定都係一種無形資產黎
Small cap value理論上同過去數據都顯示長遠計個預期回報會高啲
銀行拎住枝槍逼你供樓,有紀律嘅咁實致到富㗎,不過同樣嘅紀律擺落股市賺得仲多
所以我咪話自住冇所謂,但炒樓就少戇鳩
炒樓係咪on9睇你有無眼光啫
直接Aln in QQQ+VOO咪得,月供30年點都升掛,美國好=美元好=港元好
成個post就係講緊唔好all in QQQ+VOO
屌 樓主好勁
咁你咁解炒股都係睇眼光啫,以前大牛市就個個賺大錢啫,唔通真係個個都有眼光咩
你用個炒字就係架啦
唔通炒嘢嘅return用buy-and-hold計咩
都係嗰句,通常而唔係一定低少少,一間印度股市爆升唔好返嚟屌樓豬

樓主都只係睇過幾本書同煲過下 YouTube嘅財經台傻散嚟,冇專業資格亦唔係從事金融行業,任何投資請自己做好research
不過美股咁多年升都係依靠科技股
單一買VOO升得慢D
想進取少少可以 SPLG (= VOO) 加 QQQM啦
各50%
兩個都係Mini版,股價低,方便供
又有啲道理
成個組合咁撚雜又亂 。管理又煩 。 你咁樣不如all weather portfolio 算啦
正解 。中庸啲 。50voo+50qqq
QQQ is stupid

【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)
https://lih.kg/bJdCDGV
#22 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
我月供100% QQQ
預期回報冇高啲之餘,得100隻股票都仲係有好多idiosyncratic risk, 即係個預期回報嘅分散太大,不了
跟大市算
QQQ點算大市,大市有成千上萬隻股
你知唔知依家大市 係依靠七巨頭頂住?

佢買QQQ 跟住個波幅食
咁咪正正證明咗QQQ 存在idiosyncratic risk囉,咁啱呢十年個idiosyncratic work in your favor啫,如果你目標係準確預測到自己嘅預期回報,點解要靠個運氣嚟可能獲取更高回報?

我冇叫人唔買七巨頭喎,我叫買勻成個大市喎,你咁鍾意食波幅你唔直接買七巨頭?

科網股泡沫嗰陣時QQQ坐十幾年貨你唔講?你肯定有人坐到咁耐貨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞